Az utóbbi években minden karácsonykor elhatározom, hogy készítek vegán mézeskalácsot.
Tej- és tojásmentes mindig készült, de az ideihez már méz sem kell, mégis kísértetiesen hasonlít az íze az igazihoz. Puha omlós, de keményre is lehet sütni, ha valaki úgyszereti, ráadásul azok is ehetik, akinek bőrprobléma miatt a hisztamin tartalmat figyelni kell (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz, vagy pszoriázis).
Az igazi változat illúziójához csupán egy kis datolya szükséges, nálunk az abszolút kedvenc az iráni, nem cukrozott, friss változat.
Önmagában is finom keksz, ha pedig mézeskalácsnak készül, akkor a liszthez keverjük a mézeskalács fűszert, vagy a saját ízlés szerint összeállított keveréket (fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, csillagánizs, szegfűbors, kardamom őrlemények).
DATOLYA KEKSZ, AVAGY A VEGÁN MÉZESKALÁCS ALAP 35-40 db
alaptésztához:
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g tönköly fehérliszt
100 g nyers nád pocukor
100 g datolya (friss, magosból kb. 10-12 db)
20 g olívaolaj (hidegen sajtolt)
3 ek víz
1/2 cs sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
gyúráshoz még 1-2 ek víz
mézeskalács fűszerek*:
2 tk örölt fahéj
1 tk örölt szegfűszeg
1/2 tk őrölt gyömbér
1/4 tk őrölt szerecsendió
* ízlés szerint
1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
2. botmixer edényébe mérjük és magozzuk ki a datolyát, adjuk hozzá az olajat és 3 evőkanál vizet, majd pürésítsük homogénre
3. mérjük ki a liszte(ke)t, ha mézeskalácsot készítünk itt adjuk hozzá a fűszereket, a porcukrot, a csipet sót, a sütőport és keverjük össze alaposan
4. adjuk a lisztes keverékhez a datolyapürét, majd morzsoljuk össze, mintha vajat morzsolnánk a liszhez
5. adjunk apránként 1-2 evőkanál vizet a datolyás liszthez, morzsoljuk bele kézzel, majd ha a markunkban összenyomva kezd összeállni a tészta, akkor enyhén lisztezett felületen gyúrjuk meg a (nem túl ragacsos) tésztát
6. nyújtsuk 3-4 mm vékonyra, szaggassuk ki a kívánt formára, majd tegyük az előkészített tepsire
7. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 8 percig, ha puha mézeskalácsot szeretnénk, akkor vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni, ha kissé ropogósabbra vágyunk, akkor a 8 perc sütés után a hőt elzárva hagyjuk a meleg sütőben még 5 percig, majd a tepsit vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt