• Love2Smile Organic Cosmetics

    Itt is mi szorgoskodunk:

    100% tiszta, természetes, vegán, vegyszer- és pálmaolajmentes, bőr- és környezetbarát, prémium anyagokból készülő, magyar alapkozmetikumok a mindennapi tisztálkodáshoz

    Tovább
  • Fonott kalács

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Bécsi krumplisaláta

    Könnyű, ízletes önmagában és köretként is

    Tovább
  • Bejgli

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Mentes receptválogatás

    Vegán, gluténmentes, laktóz- és tojásmentes? Válogass bátran, mindegyik témában találsz finomságokat!

    Tovább

vasárnap, december 30, 2018

Lencsefőzelék (tejtermék- és lisztmentes, vegán)

A korábban készített vörös és fekete lencséből készül főzelék hagyományos lencsével, tejtermék és liszt nélkül.

LENCSEFŐZELÉK 4 személyre

50 dkg lencse
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt paprika (füstölt)
3 db babérlevél
1-2 evőkanál almaecet, vagy friss citromlé
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1 db fekete kardamom (füstös íz miatt)

Előkészület: 
- válogassuk ki a lencséből az esetleges más magvakat, kavicsot és áztassuk be egy éjszakára (nem feltétlenül szükséges előző este beáztatni, de akkor hosszabb a főzési idő)

1. tisztítsuk meg a hagymákat és a vöröshagymát szeljük apróra, a fokhagymát vékony karikára (aki szereti az intenzívebb ízt, reszelje le)
2. az olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, majd keverjük hozzá a fokhagymát és a paprikát, pár másodpercig pirítsuk, majd adjuk hozzá a lencsét és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje
3. ízesítsük (só, bors, babérlevél, ecet, kardamom), majd fedő alatt főzzük, amíg a lencsék megpuhulnak
4. ha megfőtt a lencse, 2-3 merőkanálnyi adagot vegyünk ki és botmixerrel pürésítsük, majd keverjük vissza a lencséhez (ezzel önmagával sűrítjük)

Praktikák:
- ecet helyett használhatunk friss citromlevet is
- a kardamom mag opcionális (kellemes füstölt ízt kölcsönöz), húsevők 1 újjnyi füstölt sonkával is készíthetik a főzeléket (felkockázva a hagymán pirítsuk meg)
- füstölt őrölt pirospaprikával még finomabb
- az ecetet ízlésünk szerint adagoljuk (apránként, ha szükséges inkább növeljük)

szombat, december 29, 2018

Szójaszósz szója nélkül

Az egyik nagyobb adag aszalt paradicsom eltevésekor fennmaradt a tűzön a főzőleve, már majdnem felére redukálódott, amikor észrevettük és megkóstoltuk. 

Sós, kissé füstös, fanyar íz, jellegzetes illat, de vajon mire hasonlít annyira... Szójaszósz!

Mivel nemcsak allergia, hanem többféle bőrprobléma esetén sem ajánlott a szója fogyasztása, így kiváló alternatíva ázsiai jellegű levestésztagombóc készítéséhez, de legközelebb a szusihoz is megkóstoljuk. Füstölt paprikával, reszelt gyömbérrel, fokhagymával ízletes mártást is készíthetünk.

SZÓJAMENTES SZÓJASZÓSZ

Hozzávalók: 
szárított aszalt paradicsom (min. 250g)

1. tegyük egy edénybe az aszalt paradicsomot és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi
2. főzzük a paradicsomot, amíg a keményebb darabok is felpuhulnak, várjuk meg amíg kihűl és nyomkodjuk ki úgy. hogy a lé megmaradjon (az aszalt paradicsom eltevés további lépései itt olvashatók, ennél a receptnél a főzőlé a főszereplő)
3. a megmaradt főzőlevet szűrjük át egy másik edénybe és forraljuk addig, amíg kb. felére besűrűsödik
4. ha lehűlt a lé, öntsük tiszta üvegbe, fogyasztásig hűtőben tároljuk



Fotó: internet

péntek, december 28, 2018

Aszalt (napon szárított) paradicsom eltevése

 A klasszikus, gyors változathoz képest egy icipici munka van vele, de tényleg minimális és az eredmény megéri. Ezzel a módszerrel szaftos, ízletes ínyencséget varázsolhatunk, amit használhatunk salátákhoz, tésztákhoz, szendvicsekhez, de önmagában is csemege.

A szódabikarbónától gyorsan felpuhulnak a keményebb héjak is, a fűszeres olaj főzéshez is használható, a visszamaradó paradicsom főzőlé pedig szójamentes szójaszószként remekül hasznosítható.

ASZALT (NAPON SZÁRÍTOTT) PARADICSOM ELTEVÉSE

250 g aszalt paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
8-10 szem borókabogyó
olívaolaj (extra szűz)

1. tegyük a paradicsomot egy edénybe és öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi
2. főzzük addig a paradicsomot, amíg a keményebbek is kissé felpuhulnak (kb. 10 perc), majd hagyjuk kihűlni a lében
3. tisztítsuk meg a fokhagymát, szeljük 2-3 mm vastagra és készítsünk elő egy tiszta, csírátlanított befőttes üveget 
4. ha kikűlt a paradicsom, nyomkodjuk ki (de a levet tartsuk meg) és rakjuk szorosan a befőttes üveg aljába úgy, hogy néhány soronként tegyünk hozzá pár karika fokhagymát és pár szem borókabogyót
5. ha elkészültünk a paradicsom lerakással, öntsük fel annyi olívaolajjal, amennyi ellepi a felső sort is
6. hűtőben tároljuk fogyasztásig

A visszamaradó levet szúrjük át egy másik edénybe és forraljuk addig, amíg felére sűrűsödik, állagában és ízében is nagyon hasonlít a szójaszószra, így annak helyettesítésére is használhatjuk.

Praktikák:
- a paradicsom elfogyasztása után maradó olaj kiváló főzéshez, salátákhoz, tésztákhoz
- a főzőlé felére beforralva szójamentes szójaszósz alternatívaként használható
- a kinyomkodott paradicsom fagyasztható is


Itt is mi szorgoskodunk:

csütörtök, december 20, 2018

Omlós, vaníliás hókifli (tej-, tojás- és zsiradékmentes, vegán)

Régebben sokat készítettük a törökmogyorós, narancsos, vagy mákos verziót, de azokban még használtam vajat és tojást. 

Az idei ünnepi változat vegán és zsiradékmentes, az eddigi legeslegfinomabb, még a "hagyományos változatot is felülmúlja. Omlós, kívül roppanós, belül puha, még egy sima hétköznapi kávézást, vagy teázást iz ünnepivé varázsol.
Ráadásul azok is ehetik, akinek bőrprobléma miatt a hisztamin tartalmat figyelni kell (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz, vagy pszoriázis).

OMLÓS, VANÍLIÁS HÓKIFLI 15-20 db (tej-, tojás-, zsiradékmentes, vegán)

150 g tönköly fehérliszt
50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g nyers nád porcukor
1 tk vanília őrlemény
csipet só (természetes, nem finomított)
1/2 cs sütőpor (foszfátmentes)
50 g olívaolaj (hidegen sajtolt)
1 tk friss citromlé
30 g víz

forgatáshoz:
3 ek nyers nád porcukor
1 tk vanília őrlemény

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
2. mérjük ki a liszte(ke)t, hozzá a porcukrot, vaníliát, csipet sót, sütőport és keverjük össze alaposan
3. adjuk hozzá az olajat, citromlevet és a vizet, majd gyúrjunk össze a tésztát
4. sodorjuk kb. 2 cm átmérőjű hengerré és vágjuk egyenlő 6-7 cm-es darabokra, melyek végeit vékonyítsuk el és hajtsuk be patkó alakúra
5. tegyük a süteményeket az előkészített tepsire és az előmelegített sütőben 180 fokon süssük 10 percig, majd hagyjuk a tepsin langyosra hűlni
6. amíg hűl a süti, keverjük össze a forgatáshoz a porcukrot a vaníliával, majd a langyos hókifliket alaposan hempergessük meg benne
7. ha teljesen kihűlt, jól záródó dobozban tároljuk fogyasztásig


péntek, december 14, 2018

Datolya keksz, avagy a vegán mézeskalács alap (tej-, tojás- és méz mentes)

Az utóbbi években minden karácsonykor elhatározom, hogy készítek vegán mézeskalácsot. 

Tej- és tojásmentes mindig készült, de az ideihez már méz sem kell, mégis kísértetiesen hasonlít az íze az igazihoz. Puha omlós, de keményre is lehet sütni, ha valaki úgyszereti, ráadásul azok is ehetik, akinek bőrprobléma miatt a hisztamin tartalmat figyelni kell (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz, vagy pszoriázis).

Az igazi változat illúziójához csupán egy kis datolya szükséges, nálunk az abszolút kedvenc az iráni, nem cukrozott, friss változat.
Önmagában is finom keksz, ha pedig mézeskalácsnak készül, akkor a liszthez keverjük a mézeskalács fűszert, vagy a saját ízlés szerint összeállított keveréket (fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, csillagánizs, szegfűbors, kardamom őrlemények).

DATOLYA KEKSZ, AVAGY A VEGÁN MÉZESKALÁCS ALAP 35-40 db

alaptésztához:
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g tönköly fehérliszt
100 g nyers nád pocukor
100 g datolya (friss, magosból kb. 10-12 db)
20 g olívaolaj (hidegen sajtolt)
3 ek víz
1/2 cs sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
gyúráshoz még 1-2 ek víz

mézeskalács fűszerek*:
2 tk örölt fahéj
1 tk örölt szegfűszeg
1/2 tk őrölt gyömbér
1/4 tk őrölt szerecsendió
* ízlés szerint

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
2. botmixer edényébe mérjük és magozzuk ki a datolyát, adjuk hozzá az olajat és 3 evőkanál vizet, majd pürésítsük homogénre
3. mérjük ki a liszte(ke)t, ha mézeskalácsot készítünk itt adjuk hozzá a fűszereket, a porcukrot, a csipet sót, a sütőport és keverjük össze alaposan
4. adjuk a lisztes keverékhez a datolyapürét, majd morzsoljuk össze, mintha vajat morzsolnánk a liszhez
5. adjunk apránként 1-2 evőkanál vizet a datolyás liszthez, morzsoljuk bele kézzel, majd ha a markunkban összenyomva kezd összeállni a tészta, akkor enyhén lisztezett felületen gyúrjuk meg a (nem túl ragacsos) tésztát
6. nyújtsuk 3-4 mm vékonyra, szaggassuk ki a kívánt formára, majd tegyük az előkészített tepsire
7. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 8 percig, ha puha mézeskalácsot szeretnénk, akkor vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni, ha kissé ropogósabbra vágyunk, akkor a 8 perc sütés után a hőt elzárva hagyjuk a meleg sütőben még 5 percig, majd a tepsit vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt



kedd, december 11, 2018

Karácsonyi menü - vegán

Akkor is érdemes kipróbálni néhány fogást, ha nem cél az étkezésben a hús-, tej- és tojásmentesség!

Leves:
"Hús"leves - titka a jó sokáig pirított zöldségek és a hagyományos húsleves fűszerezés
Sütőtök krémleves - alaprecept, igény szerint variálható fűszerezéssel mindig más
"Májgombóc" leves - egy kis csiperke és majoránna, máris kész a hamis májgombóc

Főétel:
Klasszikus bécsi krumplisaláta - titka a szószba turmixolt főtt krumpli
"Majonézes" krumpli - ízesítsd hagyományosan és megszólalásig hasonlít
"Székelykáposzta" - szója helyett szejtánnal is finom
Szejtán - feltétnek, rántva kitűnő a krumplis körethez, vagy kockázva a káposztába (is)
Párolt lilakáposzta gombafasírttal, krumplipürével - ízletes kombináció

Desszert:
Bejgli - finom, szaftos, jó sok töltelékkel az igazi
Mákos guba - naranccsal is készíthetjük (de mindig kezeletlen citrus legyen)
Kalács - mazsolával még finomabb
Sütőtökös pite - igazi gyömbérrel, naranccsal karácsonyra hangolható
Csokis cookie - mert ünnepekkor a kávét és a teát is kísérhetjük finomsággal



csütörtök, november 08, 2018

Szilvásgombóc édesburgonyából (tejmentes, tojásmentes, vegán)

A klasszikus, burgonyás receptet is imádjuk, de épp kapóra jött az édesburgonya szezon.
Nagyon jól illik a szilvásgombóchoz is, z ízéhez is ad egy kis pluszt és a színe is gyönyörű tőle.

SZILVÁSGOMBÓC ÉDESBURGONYÁBÓL (tej-, zsír- és tojásmentes, vegán) kb. 15-20 db

60 dkg édesburgonya (batáta)
10 dkg durumliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
csipet só (nem finomított, természetes)
10 szem nagy, vagy 20 szem apró szilva
szilvánként 2 mokkáskanál cukor (nyers nád)
1-2 mokkáskanál őrölt fahéj

bundához:
zsemlemorzsa
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

1. pucoljuk meg az édesburgonyát, majd vágjuk apró (2*2 cm) darabokra és kevés sóval tegyük fel főni (kb. 10-15 perc alatt megfő)
2. szűrjük le a megfőtt édesburgonyát, villával törjük össze, adjunk hozzá csipet sót és a liszteket (enyhén ragacsos, de formázható legyen a massza)
3. keverjük össze a fahéjat a cukorral és széltében felezzük, magozzuk ki a szilvát és tegyük fel forrni a főzővizet csipet sóval
4. jól belisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1/2 cm magasra a tésztát, kb. 9-10 cm átmérőjű pohárral, vagy pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a korongokat, tegyünk mindegyik közepébe egy fél szilvát (vagy, ha apró, akkor egy egész kimagozottat), a magházba szórjunk 1 mokkáskanál fahéjas cukrot, majd gondosan nyomkodjuk össze, zárjuk a korongot és formázzuk gombóccá, ezt ismételjük addig, amíg van tészta
5. amikor lobog a víz, tegyük bele a gombócokat és főzzük, onnantól számítva 3-4 percig, hogy feljöttek a víz tetejére (kanál hátával kicsit mozgathatjuk a gombócokat, hogy ne ragadjon az edény aljához, de nagyon óvatosan, hogy ne repedjen ki
6. serpenyőben hevítsünk kevés olajat, majd pirítsuk meg rajta a morzsát (folyamatosan kevergessünk, mert gyorsan megég)
7. ha megfőttek a gombócok, szűrőkanállal szedjük a morzsára és a serpenyő rázogatásával borítsuk be a felületüket
8. porcukorral (nyers nád) meghintve tálaljuk

Praktikák:
- más gyümölccsel is finom (pl. sárgabarack, eper)
- készíthető csak teljes kiőrlésű tönkölyliszttel is, abból kicsit kevesebb is elég, de ha gluténmentes a cél, más alternatív liszttel is (pl. rizsliszt, kölesliszt) lisztenként eltérő, hogy mennyit vesz fel a massza

hétfő, szeptember 03, 2018

Mit NE egyél, ha ekcémás vagy?

Az ekcéma (dermatitis) az egyik leggyakrabban felmerülő bőrprobléma.

Akut esetben valamilyen kiváltó okra jelentkezik (fém, vegyszer, mosópor, tisztítószer, tusfürdő, más -akár étel- allergén), mely megszüntetésével a tünetek is elmúlnak. A hosszabb távon fennálló, időszakonként erősödő, illetve visszahúzódó tünetek okának feltárása és kezelése összetett.
Sokféle típusát különböztetik meg (pl. atópiás, szeborreás, mikróbás, statis, asteatoticus), azonban általános jellemzője a kiszáradó, kipirosodó, viszkető bőr hámlással, megvastagodott, repedező réteggel, amely alatt gyulladás, akár vérző sebhely található.

A tünetek megjelenése és mértéke összefügg a külső és a belső környezeti hatásokkal is és jelentősen stresszfüggő, mindemellett mi magunk is tehetünk a tünetek enyhítéséért, akár azzal is amit megeszünk, vagy épp azzal, amit nem eszünk meg.

Figyelendő ételek, italok:

A varázsszó a HISZTAMIN! 
magas hisztamin tartalmú ételek erősítik a kellemetlen tüneteket, ezért türelemmel végig kell tesztelni, hogy mely típusú ételeket kell csökkenteni, vagy elhagyni.
Az ételek, vagy ételcsoportok tesztelése: minimum két hétig teljesen elhagyni, majd újra fogyasztani és figyelni a bőr reakcióját (viszketés, bőrpír). Mindig csak 1 típust egyszerre, hogy biztosan tudjuk, melyikre erősödik. Mindegyikünk eltérő mértékben reagál, de, ha pontosan tudjuk, hogy mire érdemes figyelni, akkor könnyebben felismerjük a szervezetünk működését. 
Nálunk tiltólistás pl. a tojás, szója, tejtermékek, nyers hagyma, halkonzerv, de a paradicsomot, vagy a savanyú káposztát ritkán fogyasztva jól tolerálja, pedig magas a hisztamin tartalmuk, éppen ezért tényleg tessék végig tesztelni a listát!

Semmi ok a kétségbe esésre, hiszen mindenféle mentes receptet is találsz itt a Receptműves oldalon és ahogyan elkezdesz ezekre az összetevőkre figyelni, annál gyakorlottabb leszel és záporoznak majd a saját ötletek.

Amióta nálunk kiderült végre az ok, azóta készítjük a világ legfinomabb tojásmentes piskótáját, ami minden tortaalaphoz is kiváló, vagy a fenséges kalácsok és kekszek tucatjait, de a lecsó is mennyei akár paradicsom nélkül is, ha helyettesítjük cukkinivel és egy kis citromlével, sőt még a "tojáskrém" ízéről sem kell lemondani.

Ne feledkezzünk el a vízfogyasztás sem, ami nem csak a bőrünk szárazságát és a ráncainkat enyhíti, de segít a méregtelenítésben is.

Ajánljuk még - Kapcsolódó cikkek:

Kitartás, kalandra és sok-sok zseniális új ízre, receptre fel!


Ekcéma esetén az alábbi termékeinket ajánljuk a mindennapi tisztálkodáshoz:
- Szappanok (tusfürdő és sampon helyett is)

szombat, szeptember 01, 2018

Grill füge (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

A környékünkön van egy óriási, gyönyörű fügebokor, amely minden évben elképesztő mennyiségű finomságot növeszt. 
Itthon ugyan nem tud lilára beérni a füge, de ami már puha, enyhén sárgás példány, az kiválóan grillezhető, finom édes nektárt fog engedni a hőkezelés alatt.

Ha nem fűszerezzük, csak egy kevés olajon megpirítjuk, akkor az édes íz dominál, akár édességként is fogyaszthatjuk, de bátran fűszerezhető is, akár salátához, akár körethez készítjük.

GRILL FÜGE

Minden összetevő tetszés szerint:

érett füge (enyhén puha és sárgás)
vöröshagyma
só (természetes, nem finomított)
tört bors
fokhagymapor -opcionális
extra szűz olívaolaj

1. alaposan mossuk meg a fügét, vágjuk le a kemény kacs részét és hosszában szeljük ketté, valamint pucoljuk meg a hagymát és szeljük vastagabb csíkokra
2. serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, majd amikor üveges, kissé karamellizálódott, megbarnult, akkor tegyük ki egy tálra
3. tegyünk újra kevés olívaolajat a serpenyőbe, majd vágott éllel lefelé tegyük rá a a fügéket, 2-3 percig pirítsuk, majd fordítsuk meg, süssük a gömbölyű részén szintén 2-3 percig, ekkor szórjuk meg sóval, borssal és csipet fokhagymaporral, majd ismét fordítsuk a vágott élére és így is süssük még 1 percig, majd tálaljuk a hagymára


Praktikák:
- fűszerek nélkül édességekhez is remek
- fokhagymapor nélkül is finom



Császármorzsa (tej- és tojásmentes, vegán)

A korábbi receptjeink még a hagyományos serpenyős és sütőben készült verziók, ezért elkészítettük a vegán (tejmentes, tojásmentes) változatot is.

CSÁSZÁRMORZSA 2 személyre (tej- és tojásmentes, vegán)

10 dkg tönköly fehérliszt 
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
4 evőkanál cukor (nyers nád)
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
3 dl víz
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

1. keverjük csomómentesre az összetevőket
2. kenőecsettel olajozzuk be a serpenyőt, majd, ha felmelegedett közepes lángon, öntsük bele a masszát
3. ha átsült az alsó oldala, óvatosan fordítsuk meg a lepényt és süssük meg a másik oldalt is, majd 2 spatulával vagdaljuk apró darabokra és pirítsuk ropogósra

Praktikák:
- tálalható hidegen, melegen, porcukorral, lekvárral
- a teljes kiőrlésű lisztet lehet csökkenteni és más liszttel keverni (pl. zab, köles, rizs, stb.)



Gyors hummusz, vagy csicseriborsó krém

A klasszikus, főtt csicseriborsóból készült finomság gyors, még krémesebb változata sietős napokra, vagy csak úgy bármikorra...

HUMMUSZ 4 személyre

150 g csicseriborsó liszt
500 g víz
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szezámpaszta (tahini)
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet tört bors

1. egy főzőedénybe mérjük ki a lisztet, reszeljük hozzá a fokhagymát, adjuk hozzá a vizet és folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről
2. keverjük hozzá a tahinit és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint
3. őrölt pirospaprikával, kevés olívaolajjal és friss citromlével meglocsolva tálaljuk

szerda, július 25, 2018

Szilvásgombóc (tejmentes, tojásmentes, vegán)

Amikor a karalábé szószos káposztás gombócokat készítettem, maradt egy kevés tészta, amihez épp kapóra jött a mélyhűtőben felejtett néhány szem magozott szilva...

SZILVÁSGOMBÓC (tej-, zsír- és tojásmentes, vegán) 15-20 db

60 dkg krumpli
10 dkg durumliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
csipet só (nem finomított, természetes)
10 szem nagy, vagy 20 apró szilva
szilvánként 2 mokkáskanál cukor (nyers nád)
1-2 mokkáskanál őrölt fahéj

Bundához:
zsemlemorzsa
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

1. pucoljuk meg a krumplit, majd vágjuk apró (2*2 cm) darabokra és kevés sóval tegyük fel főni (kb. 15 perc alatt megfő)
2. szűrjük le a megfőtt krumplit, villával törjük össze, adjunk hozzá csipet sót és a liszteket (enyhén ragacsos, de formázható legyen a massza)
3. keverjük össze a fahéjat a cukorral és széltében felezzük, magozzuk ki a szilvát
4. lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1/2 cm magasra a tésztát, kb. 9-10 cm átmérőjű pohárral, vagy pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a korongokat, tegyünk mindegyik közepébe egy fél szilvát (vagy, ha apró, akkor egy egész kimagozottat), a magházba szórjunk 1 mokkáskanál fahéjas cukrot, majd gondosan nyomkodjuk össze, zárjuk a korongot és formázzuk gombóccá, ezt ismételjük addig, amíg van tészta
5. tegyünk fel forrni főzővizet, majd amikor lobog, tegyük bele a gombócokat és főzzük, onnantól számítva 3-4 percig, hogy feljöttek a víz tetejére (kanál hátával kicsit mozgathatjuk a gombócokat, hogy ne ragadjon az edény aljához, de nagyon óvatosan, hogy ne repedjen ki
6. serpenyőben hevítsünk kevés olajat, majd pirítsuk meg rajta a morzsát (folyamatosan kevergessünk, mert gyorsan megég)
7. ha megfőttek a gombócok, szűrőkanállal szedjük a morzsára és a serpenyő rázogatásával borítsuk be a felületüket
8. porcukorral (nyers nád) meghintve tálaljuk

Praktikák:
- más gyümölccsel is finom (pl. sárgabarack, eper)
- készíthető teljes kiőrlésű tönkölyliszttel is, abból kicsit kevesebb is elég, lisztenként eltérő, hogy mennyit vesz fel a massza

Itt is mi szorgoskodunk:


kedd, július 03, 2018

Csokis keksz (tej- és tojásmentes, vegán)

Kimér, kever, formáz, süt, bruttó 20 perc... és máris kész ez a ropogós csokis keksz.

Ehhez a kekszhez a nyers nádcukor egy kis részét nem szoktam porrá őrölni, ami így még ropogósabbá teszi a sütit (persze az egész lehet porcukor, ha úgy tetszik.).
A citromos verzió is készíthető ezzel a formázással, nem szükséges kinyújtani a tésztát.

CSOKIS KEKSZ (tej- és tojásmentes, vegán) 15 db

200 g tönköly fehér liszt
15 g cukrozatlan (holland) kakaópor
90 g nyers nád porcukor
20 g nyers nádcukor
50 g aprított étcsokoládé
1/2 zacskó sütőpor
100 g kókuszzsír
5 evőkanál víz

1. kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra és béleljük ki a tepsit sütőpapírral
2. mérjük ki egy keverőtálba a lisztet, a kakaót, a porcukrot, a cukrot, a sütőport és keverjük össze
3. mérjük hozzá a kókuszzsírt (szilárd állapotú legyen, ne olaj) és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el a száraz összetevőkkel addig, amíg nedves homok állagú lesz
4. adjuk hozzá az aprított csokit és a vizet, majd gyúrjuk össze (kissé ragacsos) tésztává
5. nagyobb diónyi adagokat formázzunk labdává, majd nyomjuk össze kb. 1/2 cm magas korong formára és tegyük a kibélelt tepsire
6. az előmelegített sütőben 180 fokon süssük 10 percig a kekszeket, majd a sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni (amíg hűl, meg is keményedik)

Praktika:
- sokféleképp variálható sütemény fűszerekkel, vagy csonthéjasokkal
- sütikinyomóhoz is használható a recept


szombat, június 30, 2018

Karfiolpüré, avagy a tökéletes krumplipüré alternatíva

Ez a köret több, mint egy egyszerű diétás "krumplipüré", érdemes annak is elkészítenie, akinek nem szükséges mellőznie a krumplit az étrendjéből.

Csak halkan és zárójelben jelezzük, hogy a narancsbőrre hajlamosaknak is érdemes csökkenteni a  magas keményítő tartalmú ételeket (pl. krumpli), mert erősítik a tüneteket.

KARFIOLPÜRÉ (vegán, glutén- és laktózmentes)

1 db  nagyobb karfiol (zöldje nélkül)
3 ek napraforgó olaj (nem finomított)
só (természetes, nem finomított)
őrölt bors

- opcionális fűszerek:
késhegynyi kurkuma
csipet szerecsendió
szárított, vagy friss petrezselyem

1. tisztítsuk meg alaposan a karfiolt (a leeső zöldeket tegyük be a fagyasztóba, kiválóak levesbe, rakottasba) 
2. a rózsákra szedett karfiolt sós vízben (forrástól számított) 5 percig blansírozunk, majd vegyük ki a rózsákat és tegyünk félre a blansírozó vízből a püréhez
3. a lecsöpögtetett rózsákhoz adjuk hozzá az olajat, csipet sót, borsot (reszelt szerecsendiót, kurkumát) és botmixerrel pürésítjük, kóstoljuk meg, ha szükséges, még fűszerezzük
4. a félretett vízzel (fokozatosan adagolva, hogy ne legyen túl híg!) ízlés szerint lazíthatunk a püré állagán, majd, ha szeretnénk zöldfűszereket használni, akkor kanállal keverjük bele, az aprított, vagy szárított fűszert (ne botmixerrel, mert zöld lesz a püré)

hétfő, április 30, 2018

Magyaros zöldbableves kapros kaluskával (tej-, és tojásmentes, vegán)

Különlegessége a hagyományos ízvilág mellett egy kis kapros csavar, mindez úgy, hogy nincs benne tejtermék, sem a galuskában tojás.

Készülhet klasszikus és sárgahüvelyű zöldbabból is. 

MAGYAROS ZÖLDBABLEVES KAPROS GALUSKÁVAL 4 személyre (vegán)

1/2 kg (sárgahüvelyű) zöldbab
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál szárított petrezselyem
1 teáskanál szárított lestyán
1 teáskanál csemege fűszerpaprika
1-2 teáskanál citromlé (frissen facsart)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
olívaolaj (extra szűz)

galuska:
40 g teljes kiőrlés tönkölyliszt
40 g durumliszt
2 teáskanál szárított kapor
1/2 teáskanál só 
csipet tört bors
néhány evőkanál viz

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a hagymát, fokhagymát szeljük apróra, a sárgarépát karikázzuk fel
2. az olajon pároljuk üvegesre a hagymát csipet sóval, borssal, 
3. tegyük rá a répa karikákat, a fokhagymát, néhány percig ezzel is pirítsuk össze, majd adjuk hozzá a zöldbabot, 
4. öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, ízesítsük sóval, borssal, pirospaprikával
5. fedő alatt főzzük közepes lángon, amíg a zöldségek megpuhulnak, készítsük el a galuskát 
6. keverjük össze egy tálban a galuska összetevőit annyi (apránként adagolt) vízzel, amennyivel nem túl lágy galuskatésztát kapunk
7. ha már forr a leves, szaggassuk bele kiskanállal a galuskát, várjuk meg, amíg feljönnek a leves felszínére, adjuk hozzá a citromlevet és zárjuk el a hőt alatta

Praktikák:
- a galuska készülhet más liszttel is (pl. barna rizsliszt, kölesliszt, tönköly fehérliszt), a fontos, hogy a fele adag teljes kiőrlésű tönköly legyen, ezzel megfelelő állagú lesz
- szezonban friss kaporral és petrezselyemmel készítsük
- használhatunk fekete sót is, a kénes/tojásos ízével még finomabb lesz a galuska