Sütőtök krémleves (I.)

Írta: Memi szerda, szeptember 08, 2010
Végre kezdődik a sütőtök szezon, megjelentek a standokon a messziről is hívogató, az aranytól a mély narancssárgáig pompázó növények.
A sütőtök, mint gyógynövény jótékony élettani hatású, többek között magas karotin, A, C és többféle B vitamin tartalmú, könnyen emészthető, emellett antibiotikus hatású.
Számomra nemcsak azért kedves alapanyag, mert mosolygós színe, varázslatos illata mellett rendkívül sokoldalúan felhasználható (félben vagy szeletelve sütve, köretként, süteménybe, levesnek), hanem azért is, mert mindig a közelgő évvégi ünnepsorozatot juttatja eszembe.
Ismerőseim kedvéért itt is jelzem az ilyenkor megkezdendő mondókámat: "mindjárt itt a karácsony"!

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES (I.) (egészségesebb összetevők)

1 db sütőtök (1 kg körüli hosszúkás orange -köznyelven amerikai- tök)
1 db vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 gerezd fokhagyma
só (természetes, nem finomított)
bors
olívaolaj (extra szűz)

1. a tök héját lepucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd 2-3 cm-es kockákra szeljük
2. a felszeletelt hagymát és fokhagymát kevés olivaolajon megfuttatjuk csipet sóval (segít kiengedni a hagyma levét és ízét)
3. amikor a hagyma üveges, rátesszük a felkarikázott sárga- és fehérrépát, majd a felkockázott tököt és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje
4. sózzuk és törjünk rá csipet borsot, főzzük addig, amíg a tök megpuhul
5. botmixerrel turmixoljuk krémesre (nem kell átmerni, lehet a lábosban)

Praktikák:
- tálaláskor öntsünk rá egy kevés tökmag olajat és szórjuk meg pirított, sótlan tökmaggal
- ha sűrűnek tűnik a leves, főzzük össze még vízzel
- ha nem szeretnénk csak krémlevest, turmixolás előtt vegyünk ki néhány kocka tököt, majd turmixolás után tegyük vissza
- önmagában is finom, lehet leveszöldség nélkül is főzni
- mivel sütni is szoktam belőle, általában 2 db kicsi, eltérő színű tökből készítem (mindkettőnek fele-fele levesbe és sütni)