Csokis, kakaós, mazsolás bőség kalács (tej- és tojásmentes)

Bármilyen hétköznapot ünneppé varázsol. Reggeli kávé, vagy tea mellé, tízóraira, uzsonnára, vagy csak, ha egy kis nasira éhezünk.

Nem igényel sok munkát, egyszerűen is el lehet készíteni és nagyon mutatós.

CSOKIS, KAKAÓS, MAZSOLÁS KALÁCS (tej-, és tojásmentes)

300 g tönköly fehér liszt
50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 g nyers nádcukor
30 g olaj (hidegen sajtolt)
180-190 ml kézmeleg víz
1 csomag porélesztő
csipet só (természetes, nem finomított)

töltelék:
60 g nyers nád porcukor
50 g karobpor (cukrozatlan kakaó)
30 g étcsokoládé lereszelve, vagy nagyon apróra szelve
1 mokkáskanál őrölt fahéj
semleges ízű olaj (hidegen sajtolt)

1. mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a csipet sót, készítsünk a közepébe egy mélyedést, szórjuk bele az élesztőt, arra a cukrot, majd öntsük fel kevés vízzel és várjuk meg amíg felfut az élesztő, majd öntsük hozzá az olajat és a maradék vizet
2. gyúrjuk össze a tésztát (lágyabb legyen, lisztfüggő, hogy mennyi vizet vesz fel), majd fedjük le, hogy ne száradjon ki és kelesszük a duplájára (30-60 perc)
3. ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 4-5 mm vékonyra
4. kenjük meg a tészta felületét olajjal, keverjük össze a porcukrot, a karobot (kakaót), fahéjat és reszeljük hozzá a csokoládét, majd a keverékkel hintsük meg a beolajozott tésztát (egyenletesen oszlassuk el a felületen), majd kevés vízzel spricceljük le a tölteléket (kiváló erre a konyhába rendszeresített vízpermetezős locsoló kanna) és tekerjük fel, mint a bejglit
5. béleljük ki sütőpapírral a sütőformát (kenyérsütő, vagy őzgerinc) és döntsük el, melyik módot választjuk a formázáshoz:
- nagyon egyszerű: így, ahogy van, feltekerve sütjük meg a kalácsot
- egyszerű: vágjuk fel a feltekert tésztát olyan hosszú darabokra, mint a sütőforma szélessége és elforgatva helyezzük a darabokat a sütőformába úgy, hogy a vágott él a sütőforma falánál legyen a darabok oldalai pedig egymáshoz érjenek
- ici-picit bonyolultabb az egyszerűnél (a képen is így látható): vágjuk ketté hosszában középen a feltekert kalácsot, óvatosan fordítsunk annyit a 2 darabon, hogy a vágott él a töltelékkel felfelé nézzen, majd fonjuk egymásba a két részt úgy, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen, majd, ha végeztünk a fonással, toljuk össze a két végéről annyira, hogy akkora hossza legyen, mint a sütőformának
6. tegyük a kalácsot az előkészített sütőformában, spricceljük meg alaposan a tetejét vízzel, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 20-25 percig

Praktikák:
- bármelyik fonással szép
- nem túlságosan édes így a töltelék, ízlés szerint változtatható