Káposztás gombóc karalábé szósszal

Írta Memi kedd, március 14, 2017 Nincs hozzászólás
Nem volt sok alapanyagom, egy kis párolt káposzta a fagyasztóban, ha megkívánnánk a káposztás tésztát, vagy a batyut, néhány szem krumpli a kamrában és 2 közepes karalábé.

Elég jó cucc kerekedett belőle, imádtuk, az biztos, hogy most már tudatosan is lesz ilyen, ráadásul még egy csomó kombóban el tudom képzelni akár a töltelék, akár a szósz tekintetében.

A tésztából készült még néhány szilvás gombóc is...

KÁPOSZTÁS GOMBÓC KARALÁBÉ SZÓSSZAL (4 személyre, kb. 20 gombóc)

Gombóc:
80 dkg krumpli
kb. 20 dkg durumliszt
1 mokkáskanál só (nem finomított)

Szósz:
2 db nagyobb karalábé
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só (természetes, nem finomított)
tört bors
kapor (szárított, vagy friss)
napraforgó olaj (nem finomított)

1. pucoljuk meg a krumpli, majd vágjuk apró (2*2 cm) darabokra és kevés sóval tegyük fel főni (kb. 15 perc alatt megfő)*
2. szűrjük le a megfőtt krumplit, villával törjük össze, adjuk hozzá kevés sót és annyi lisztet, amitől enyhén ragacsos, de formázható lesz a massza
3. lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1/2 cm magasra a tésztát, kb. 9-10 cm átmérőjű pohárral, vagy pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a korongokat, tegyünk mindegyik közepébe diónyi pirított káposztát és gondosan nyomkodjuk össze, zárjuk a korongot és formázzuk gombóccá, ezt ismételjük addig, amíg van tészta
4. csipet sóval tegyünk fel forrni főzővizet, majd amikor lobog, tegyük fele a gombócokat és főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére (kanál hátával kicsit mozgathatjuk a gombócokat, hogy ne ragadjon az edény aljához, de nagyon óvatosan, hogy ne repedjen ki
*5. amíg a krumpli fő a tésztához, készítsük el a szószt, tisztítsuk meg a zöldségeket, majd szeljük apróra (pürésíteni fogjuk, csak annyi a fontos, hogy apró legyen, így hamar megfő)
6. olajon pirítsuk meg a vöröshagymát, reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a karalábét, fűszerezzük és öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi, majd fedő alatt főzzük, amíg megpuhul
7. ha megfőtt a karalábé, botmixerrel pürésítsük, majd adjuk hozzá a kaprot

Praktikák:
- többféle töltelékkel (gombapörkölt, más zöldség) és szósszal (paradicsom, karfiol, spenót, stb.) variálható
- a tészta tökéletes szilvás, vagy barackos gombóchoz is