Vörös és fekete, avagy lencsefőzelék másképp

Írta Memi vasárnap, június 10, 2012 Nincs hozzászólás
Igazi "gyorsétel" a lencsefőzelék eme verziója. A recept ötlete onnan származik, hogy idő hiánya miatt kissé szerény volt a hűtő és a kamra tartalma, legalább is ebéd alapanyag tekintetében. 
Amint pásztáztam a kamra készletét, megakadt a tekintetem a vöröslencsén, azonban gyorsan el is vetettem az ötletet, mivel semmilyen más összetevő nem állt rendelkezésemre a kedvenc vöröslencse levesünkhöz. Na jó, nézzük tovább... 
El is felejtettem, hogy elrejtettem tartalékba egy zacskó fekete (beluga) lencsét. Upsz, lássuk újra a vöröset is, ebből a két kincsből kellene valamit készíteni...

Az eredmény minden eddigi lencsefőzeléknél finomabb lett, a vöröslencse krémesre főtt, így nem igényelt semmilyen sűrítést a főzelék, miközben a fekete lencse gyönyörű, puha pöttyökként tündökölt benne.


VÖRÖS ÉS FEKETE LENCSEFŐZELÉK 4 személyre


25 dkg fekete (beluga) lencse
25 dkg vöröslencse
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt paprika
3 db babérlevél
1/4 citrom leve
1 kicsi doboz tejföl
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
tört bors

1. tisztítsuk meg a hagymákat és a vöröshagymát szeljük apróra, a fokhagymát vékony karikára (aki szereti az intenzívebb ízt, reszelje le)
2. az olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, majd keverjük hozzá a fokhagymát és a paprikát, pár másodpercig pirítsuk, majd adjuk hozzá a lencséket és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje
3. ízesítsük (só, bors, babérlevél, citromlé), majd fedő alatt főzzük, amíg a lencsék megpuhulnak
4. amíg fő a főzelék, vegyük ki a tejfölt a hűtőből és keverjük csomómentesre, így kissé felmelegszik, mire a forró ételhez adjuk (ha túl nagy a hőkülönbség, könnyen kicsapódik)
5. ha megfőtt a lencse, húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a tejfölt, majd a a tűzre visszatéve forraljuk össze

Praktikák:
- hagyományos lencséből is készíthető, azt viszont egy éjszakára áztassuk vízbe
- ha van a mélyhűtőben eltett húsvéti sonkalé, ehhez az ételhez remekül felhasználható a víz helyett
- húsevők tehetnek bele füstölt húst, virslit (magas hústartalommal), vagy kolbászt


Napi útmutató: "Néha a legjobb, amit tehetsz, hogy nem teszel semmit." G.R.R. Martin