• Love2Smile Organic Cosmetics

    Itt is mi szorgoskodunk:

    100% tiszta, természetes, vegán, vegyszer- és pálmaolajmentes, bőr- és környezetbarát, prémium anyagokból készülő, magyar alapkozmetikumok a mindennapi tisztálkodáshoz

    Tovább
  • Szalagos fánk

    A farsangi időszak elengedhetetlen édességének tej-, tojásmentes és vegán változata

    Tovább
  • Csörögefánk

    Ropogós, fánkos, mennyei

    Tovább
  • Fonott kalács

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Mentes receptválogatás

    Vegán, gluténmentes, laktóz- és tojásmentes? Válogass bátran, mindegyik témában találsz finomságokat!

    Tovább

szombat, november 18, 2023

Almás pite (tej- és tojásmentes, vegán)

Az aszalt gyümölcsös kosárka (mince pie) tésztája az alap, ebbe kerül a tetszőlegesen -akár az ott leírt, akár a lenti recept szerinti, vagy más gyümölcsből (meggy, cseresznye, vegyes erdei bogyós, aszalt, stb.) készült töltelék.
Különösen finom, ha a felső tésztaréteget nem kinyújtva, hanem morzsolva helyezzük a pitére, így kellemesen ropogós marad másnap is.

ALMÁS PITE (tej- és tojásmentes, vegán) 22-24 cm-es formához

tészta:
100 g hideg kókuszzsír
100 g porcukor (nyers nád)
125 g finomliszt
125 g teljes kiőrlésű búzaliszt
5 g sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
0,5 dl víz

töltelék:
600 g körüli alma
80-100 g nyers nádcukor (attól függ, milyen édes az alma)
2 teáskanál friss citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2  teáskanál őrölt szegfűszeg
összeállításhoz 2-3 evőkanál zabpehely

1. állítsuk össze a tölteléket (ha tehetjük, előző nap, de legalább annyival a tészta készítése előtt, hogy legyen ideje teljesen kihűlni), pucoljuk meg, majd reszeljük le tökreszelőn az almát egy kis főzőedénybe, a nádcukorral, a citromlével és a fűszerekkel pároljuk kellemesen puhára, majd hagyjuk teljesen kihűlni
2. a tésztának akkor kezdjünk neki, amikor a töltelék már kihűlt, konyhai aprítóval morzsoljuk össze a hideg kókuszzsírt a lisztekkel, majd tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot, a sütőport, a csipet sót
3. keverjük össze a citromlét a vízzel és gyors, inkább nyomkodó, mint gyúró mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát (ügyelve, hogy ne olvassza meg nagyon a kókuszzsírt a kezünk)
4. kókuszzsírral kenjük ki a pitesütő formát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
5. tegyük a tésztát lisztezett felületre, nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra és olyan nagy koronggá, hogy a pitesütő peremét is befedje, majd tegyük át óvatosan a kókuszzsírral kikent formába (nem kell erősen benyomkodni a tésztát, csak finoman beleigazítani a formába) és a peremrészt az ujjunkkal formázzuk meg, a leeső tésztát pedig gyúrjuk, formázzuk gombóccá
6. attól függően, hogy maradt-e lé a párolt alma alatt, keverjünk hozzá 2-3 evőkanál zabpelyhet, majd terítsük el a tölteléket a tésztán (ha túl lágy a töltelék a tésztára is szórhatunk zabpelyhet, mielőtt rátesszük a tölteléket), a maradék tésztát pedig morzsoljuk a töltelék tetejére 
7. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára a pitét 35-40 perc alatt
8. várjuk meg, amíg teljesen kihűl a pite, utána lehet szépen szeletelni
 
Praktikák:
- tálalásnál szórjuk meg a szeleteket porcukorral és 1-2 teáskanál vízzel kikevert házi lekvárral
- a tetejére a morzsolás helyett ki is nyújthatjuk a tésztát, de kifejezetten finomak a ropogós tésztadarabok a pite tetején




szerda, november 15, 2023

Quinoa sushi édes-savanyú uborkával (gluténmentes, vegán)

Sima, kissé ragacsosabbra főzött rizzsel is nagyon finom, de ha igazán különlegeset szeretnénk, akkor készítsük el quinoából a sushit.

QUINOA SUSHI ÉDES-SAVANYÚ UBORKÁVAL (gluténmentes, vegán) 
4 személyre (6 db tekercs – 48 db sushi)

6 db algalap
1 db kígyóuborka
1 db sárgarépa
1 marék rukkola saláta
300 g quinoa
wasabi (zöld vízitorma)
sushi tekerő bambusz gyékény

édes-savanyú uborkához:
a maradék kígyóuborka
2 teáskanál ecet (10 %-os) 
4-5 teáskanál nyers nádcukor
1/2 teáskanál só
1 cm friss gyömbér reszelve
késhegynyi chili pehely
1 teáskanál szezámmagolaj
1 teáskanál szezámmag
friss zöld, vagy szárított korianderlevél 

1. kimérjük a quinoát és kétszeres mennyiségű vízben csipet sóval megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni
2. amíg hűl a quinoa, előkészítjük a hozzávalókat, az uborkát mossuk meg és vágjuk az algalappal egyező hosszúságú, 0,5-1 cm széles csíkokra, a sárgarépát pucoljuk meg és vágjuk gyufaszál vékonyra
3. a munkalapra terítsük ki a bambusz tekerőt és a felénk eső szélére fektessük az algalapot
4. ha van hablapátunk állítsuk függőlegesen az algalap bal (majd jobb) széléhez és kanál segítségével tegyük le a quinoát 4-5 mm magasan kialakítva a két szélét, majd töltsük fel és egyengessük el közötte is quinoával (a tőlünk távolabb eső élnél hagyjunk ki 2 cm sávot az algalapból a henger lezárásához)
5. ha leterítettük és elegyengettük a quinoát, a hozzánk közelebb eső széltől 3-4 cm-re tegyük le az uborkacsíkot, a vékonyra szelt répából néhány darabot és pár levél rukkolát, majd a bambusz tekerő segítségével tekerjük fel az algalapot (a felső 2 cm-es, szabadon hagyott részt enyhén nedvesítsük be vizes ujjal, ez segít összefogni a tekercset), majd a feltekert bambuszon keresztül óvatosan nyomkodjuk, formázzuk meg a hengert
6. éles késsel szeljük fel 8 egyenlő korongra
7. az uborkasalátához kockázzuk fel a maradék uborkát, tegyük egy kis tálkába, keverjük össze a salátalevet (ecet, cukor, só, gyömbér, chili pehely, szezámmagolaj) 1,5-2 dl vízzel (épp ellepje az uborkát a salátaöntet), állítsuk be ízlés szerint az ecet és a cukor mennyiségét, majd öntsük az uborkára és szórjuk meg szezámmaggal, illetve korianderlevéllel

Praktikák:
- jól illik hozzá még a kaliforniai paprika és a friss bazsalikomlevél is
- a „töltelék” algalap helyett benedvesített és lecsöpögtetett rizslapba is tekerhető nyári tekercs formára


vasárnap, november 05, 2023

Kendermaglisztes zabkeksz (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Érdekes kísérlet a gluténmentes, vegán keksz receptünk kenderlisztes változata.

KENDERMAGLISZTES ZABKEKSZ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
25 db 5 cm-es
 
80 g szilárd kókuszolaj
100 g porcukor (nyers nád)
50 g kendermagliszt
150 g gm. zabpehelyliszt
5 g sütőpor (foszfátmentes)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
0,5 dl víz
1 mokkáskanál friss citromlé
 
1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a kendermag- és zabpehelylisztet a kókuszzsírral (aprító nélkül, kézzel is összemorzsolhatjuk gyors mozdulatokkal, hogy ne olvadjon fel a kókuszzsír), majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk állítani a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot, a fahéjat és a sütőport, majd morzsoljuk össze homogénre
3. öntsük a vizet és a citromlevet a lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze (könnyen kezelhető, minimálisan törős tésztát kell kapni)
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, így amíg megformázzuk a kekszeket, elő is tud melegedni és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
5. kanállal adagoljunk kisebb diónyi adagokat és formázzunk kb. 1 cm magas korongokat
6. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz), majd vegyük ki és hagyjuk a tepsin kihűlni, ha ropogós változatot szeretnénk, akkor hagyjuk az elzárt sütőben további 10 percig száradni
 
Praktikák:
- használhatunk tetszőleges sütemény fűszereket (pl. szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)
- a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó
 

péntek, november 03, 2023

Frankfurti leves (glutén-, tej- és húsmentes, vegán)

Ha épp nincs kéznél kelkáposztalevél, akkor helyettesíthető karfiollevéllel, azzal is nagyon finom.

FRANKFURTI LEVES (glutén-, tej- és húsmentes, vegán) 4 személyre
 
4-5 db sötétzöld kelkáposztalevél
1 db sárgarépa
3 db krumpli
1 pár vegán virsli (pl. borsófehérjéből)
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál fekete kömény
1 teáskanál majoránna
2-3 db babérlevél
1 teáskanál őrölt csemege paprika
1/2 teáskanál őrölt rozmaring
1/2 teáskanál őrölt zsálya
tört bors
só (természetes, nem finomított)
csipet cukor (nyers nád)
1 teáskanál friss citromlé
2 evőkanál kölesliszt
1 evőkanál kókuszolaj
 
1. mossuk meg a kellevelet, hámozzuk meg a sárgarépát és a krumplit, majd a kellevelet szeljük vékony csíkokra, a répát karikázzuk, a burgonyát kockázzuk fel
2. a kókuszolajon a köménymagokkal együtt pirítsuk meg a zöldségeket, majd öntsük fel annyi vízzel, ami jól ellepi
3. adjuk hozzá a fűszereket (babérlevél, paprika, majoránna, rozmaring, zsálya, cukor), ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd időnként átkevergetve, de fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek kellemesen megpuhulnak
4. amikor a zöldségek elkészültek, adjuk hozzá a felkarikázott virslit és sűrítsük be kissé a levest, ehhez keverjük össze a köleslisztet 2 evőkanálnyi vízzel, valamint a citromlével és folyamatosan kevergetve adjuk a leveshez, majd kevergetve főzzük össze (ha nem elég sűrű, adjunk hozzá még egy adag köleslisztes keveréket citromlé nélkül)
5. óvatosan kóstoljuk meg, ízlés szerint még fűszerezzük, ha szükséges, majd zárjuk el a hőt a leves alatt
 
Praktikák:
-          karfiollevéllel is készíthető
-          tálalhatjuk önmagában, vagy akár főételként pogácsával
 
 

 Itt is mi szorgoskodunk: