Több, mint 20 éve járunk a közeli kis zöldségeshez, így már meg sem lepődik, amikor a lehető legzöldebb banánokat kérem. Nagyon ritka alkalom, amikor mégiscsak sikerül egy-egy darabnak egészen barnás sárgára beérnie nálunk, ezekből lesz a banánkenyér.
Most egy kicsit felturbózott változatban készült, ha épp nem áll rendelkezésre zabpehely, akkor helyette ugyanannyi teljes kiőrlésű tönkölylisztet használjunk.
MOGYORÓS, CSOKIS BANÁNKENYÉR (tejtermék- és tojásmentes, vegán) 25 x 10 cm-es formára
1 db érett banán (héj nélkül kb. 100 g legyen)
1 evőkanál friss citromlé
100 g nyers nádcukor
250 g víz
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
30 g olaj (hidegen sajtolt, extra szűz)
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
30 g apró szemű zabpehely
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
1/4 mokkáskanál őrölt fahéj
30 g hántolt földimogyoró (sótlan, nem pirított)
30 g étcsokoládé (vegán)
1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és olajozzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, daraboljuk apróra a mogyorót és a csokoládét
2. tördeljük egy keverőtálba a banánt, adjuk hozzá a citromlevet, a cukrot és a vizet, majd botmixerrel mixeljük össze (a botmixer már nem fog kelleni, helyette készítsünk elő egy kézi, manuális habverőt)
3. adjuk a híg püréhez a szódabikarbónát, manuális habverővel keverjük össze, majd mérjük hozzá az olajat
4. mérjük a keverékhez a lisztet, a sót, a fahéjat, a sütőport és keverjük össze homogénre
5. keverjük a masszába a felaprított mogyorót és csokit, valamint a zabpelyhet és öntsük az előkészített formába, majd az előmelegített sütőben süssük aranybarnára 35-40 perc alatt
Praktikák:
- a banánnak nem szükséges nagyon túlérettnek lenni, elég, ha érett, szép sárga
- az olaj lehet extra szűz olíva, hidegen sajtolt repce, vagy karakteresebb pl. dió-, vagy mákolaj
- fűszerek nélkül is finom, de ízlés szerint fűszerezhető (pl. vanília, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kezeletlen citomhéj, stb.)
- kenyér-, vagy őzgerinc formában is süthető
- ha fontos az alacsony hisztamin tartalom, akkor az étcsokoládét hagyjuk ki