szombat, február 28, 2015
A nevét hosszabb volt leírni, mint a tésztáját elkészíteni...
Sok éve saját készítésű kenyeret eszünk, szeretjük a kelt, dagasztott kenyereket is, de ebben a dagasztás nélküli kenyérben nemcsak a fűszerezés és az alapanyagok a vonzóak, hanem az 5 perces elkészítés is, mivel csak keverni kell a tésztáját.
Bármilyen maggal helyettesíthető a napraforgómag, tetszés szerint fűszerezhető és akár a karakteres ízű olajok is tökéletesen illenek hozzá. Gyakorlatilag lehetetlen kétszer ugyanúgy elkészíteni, hacsak nem pont az a cél.
75 g hántolt napraforgómag
75 g zabpehely
10 g só (természetes, nem finomított)
1 evőkanál füstölt fűszerpaprika
1 cs porélesztő
1 evőkanál cukor (nyers nád)
1 evőkanál napraforgóolaj (hidegen sajtolt)
csipet tört bors
3,5 dl kézmeleg víz
1. egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, a napraforgómagot, a zabpelyhet, a sót, a borsot, a fűszerpaprikát és keverjük össze
2. képezzünk a liszt közepébe egy mélyedést, szórjuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, öntsük rá a kézmeleg vizet, abba tegyük az olajat és újra keverjük össze alaposan
3. béleljük ki sütőpapírral a kenyérsütő formát (őzgerinc is tökéletes) kanalazzuk bele a masszát és letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni (30-40 perc)
4. melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük aranybarnára a kenyeret 45-50 perc alatt
Praktikák:
- készíthető sokmagvas és illatos, fűszeres, vagy mákos, illetve tetszés szerint számtalan változatban
- nagyon jól bírja ez a tészta a teljes kiőrlésű tönkölylisztet, érdemes nem keverni finomítottal
Datolyakrém
Egészséges és finom édesítő alternatíva, de szerintem simán elmegy így önmagában is tortakrémnek, vagy süteménybe, de még nasinak is.
A datolya jótékonyan hat a bélflórára, segít az idegrendszer megóvásában, emellett magas a vas- és vitamin tartalma.
Ehhez a finomsághoz cukrozatlan, magozott aszalt datolyát érdemes használni, de ha van lehetőség, érdemes megkóstolni a friss datolyát is, néhány helyen már itthon is kapható.
15 dkg cukrozatlan, magozott aszalt datolya
3 dl víz
1. tegyük egy tálba a datolyát, adjuk hozzá a vizet
2. fedő alatt, kis lángon főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul
3. pürésítsük botmixerrel és tegyük tiszta, csírátlanított üvegbe
4. fogyasztásig hűtőben tároljuk
Praktikák:
- ha szirup készítése a cél, több vízzel készítsük és sűrű szövésű textilen passzírozzuk át a krémet
- ha nyers változatot szeretnénk, akkor áztassuk be a vízbe a datolyát egy éjszakára, majd botmixerrel pürésítsük
szerda, február 25, 2015
Tárkonyos zöldségragu leves galuskával
Lassan 5 éve készült a tárkonyos csirkeragu leves receptünk, ezért úgy gondoltuk, időszerű lenne frissíteni. Egyetlen aprócska gond akadt azonban, hogy azóta kikerült a hús az étkezésünkből. Arra a kompromisszumra jutottunk, hogy készüljön egy régi-új recept, húsmentes verzióban.
*karfiollevél: nem szükséges feltétlenül a receptbe, de ha van kéznél semmiképp ne dobjuk ki a karfiol leveleit és a megtisztított torzsát. Ha rakott karfiolt készítünk, akkor ezeket is blansírozzuk és tegyük a rakottas aljára, ha pedig frissen nincs rá szükség az ételhez, akkor felaprítva tegyük a mélyhűtőbe, kiváló levesekhez, főzelékhez, stb.
TÁRKONYOS ZÖLDSÉGRAGU LEVES GALUSKÁVAL 4 személyre
3 szál sárgarépa
1 kicsi zellergumó
5 db csiperke gomba
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
3 db karfiollevél*
4-5 evőkanál olaj (hidegen sajtolt)
csipet só (természetes, nem finomított)
tört bors
3-4 teáskanál tárkony (ízlés szerint)
késhegynyi chili pehely
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
1 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
galuskához:
2 tojás (bio-, vagy szabadtartású)
10 dkg liszt (tönköly)
csipet só (természetes, nem finomított)
1.tisztítsuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket, a vöröshagymát pirítsuk aranybarnára az olajon (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét), majd adjuk hozzá a (reszelt, vagy finomra szelt) fokhagymát
2. adjuk a hagymához a felaprított sárgarépát, zellert, gombát, karfiollevelet és a zöldborsót, néhány keverés erejéig pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ízesítsük sóval, borssal, tárkonnyal, chilivel és fedő alatt főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek
3. amíg fő a leves, egy keverőtálban keverjük össze a galuska hozzávalóit (villával könnyebben elkeverhető)
4. ha megfőttek a zöldségek, tartsuk enyhén forrásban a levest és egy evőkanalat a levesbe mártva szaggassuk bele a galuskát (minden galuska után mártsuk a levesbe a kanalat, így szépen lecsúszik róla a galuska, kicsiket szaggassunk, mert duplájára nő a levesben)
5. keverjük össze a tejfölt az 1 evőkanál liszttel és 1-2 evőkanál vízzel csomómentesre, majd húzzuk félre a tűzről a levest, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejfölös keveréket, majd a tűzre visszatéve forraljuk össze
Praktikák:
- lásd fent karfiollevél hasznosítása
- tejtermékkel történő sűrítés esetén mindig húzzuk le a tűzről az ételt, keverjük el benne a sűrítőt, majd tegyük vissza és forraljuk össze, így nem lesz csomós
- a habarásba mindig tegyünk 1-2 evőkanál vizet, így sima, csomómentes lesz
- gomba nélkül, más zöldségekkel is készíthető ez a leves, pl. zöldbab, karfiol
2. adjuk a hagymához a felaprított sárgarépát, zellert, gombát, karfiollevelet és a zöldborsót, néhány keverés erejéig pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ízesítsük sóval, borssal, tárkonnyal, chilivel és fedő alatt főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek
3. amíg fő a leves, egy keverőtálban keverjük össze a galuska hozzávalóit (villával könnyebben elkeverhető)
4. ha megfőttek a zöldségek, tartsuk enyhén forrásban a levest és egy evőkanalat a levesbe mártva szaggassuk bele a galuskát (minden galuska után mártsuk a levesbe a kanalat, így szépen lecsúszik róla a galuska, kicsiket szaggassunk, mert duplájára nő a levesben)
5. keverjük össze a tejfölt az 1 evőkanál liszttel és 1-2 evőkanál vízzel csomómentesre, majd húzzuk félre a tűzről a levest, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejfölös keveréket, majd a tűzre visszatéve forraljuk össze
Praktikák:
- lásd fent karfiollevél hasznosítása
- tejtermékkel történő sűrítés esetén mindig húzzuk le a tűzről az ételt, keverjük el benne a sűrítőt, majd tegyük vissza és forraljuk össze, így nem lesz csomós
- a habarásba mindig tegyünk 1-2 evőkanál vizet, így sima, csomómentes lesz
- gomba nélkül, más zöldségekkel is készíthető ez a leves, pl. zöldbab, karfiol
szombat, február 21, 2015
Joghurtos, kardamomos sütemény
Bármikor jöhet, ha gyors és könnyed édességre vágyunk.
Készíthető joghurt helyett tejföllel, más fűszerezéssel, teasüteménynek, vagy akár torta alapnak is.
Alaprecept ötlete: Rachel Allen
JOGHURTOS SÜTEMÉNY 18 cm-es formára
15 dkg liszt (tönköly fehér)
10 dkg cukor (nyers nád)
1 tojás (bio-, vagy szabadtartású)
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál őrölt zöld kardamom
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet őrölt vanília
1. a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra (gázsütőnél 4-es), a tortaforma oldalát kiolajozzuk, aljára sütőpapírt teszünk (így könnyebb kiemelni a kész süteményt)
2. a tojást a cukorral krémesre keverjük, hozzáadjuk a joghurtot, a csipet sót, a kardamomot, majd a lisztet, a sütőport és csomómentesre keverjük
3. a masszát beleöntjük a formába, majd az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük (végezzünk tűpróbát, akkor jó, ha a közepébe szűrt hústűn nem marad tészta)
4. ha megsült, hagyjuk a formában hűlni 10 percig, majd utána vegyük ki
Praktikák:
- tálalhatjuk porcukorral, lekvárral, krémekkel
- laktózmentes termékekkel is készíthető, tetszés szerinti fűszerekkel
Itt is mi szorgoskodunk:
kedd, február 17, 2015
Mazsolás tönkölykalács
A tönkölykenyér után egy édes kis semmiség.
Persze vajjal és házi lekvárral még finomabb...
Persze vajjal és házi lekvárral még finomabb...
MAZSOLÁS TÖNKÖLYKALÁCS
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 g cukor (nyers nád)
3 g só (természetes, nem finomított)
0,5 cs porélesztő
25 g olívaolaj (extra szűz)
50 g mazsola
150 ml tej
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
1. áztassuk be a mazsolát annyi vízbe, amennyi ellepi
2. mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a sót, majd készítsünk egy
mélyedést a közepébe, tegyük bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot,
majd öntsük rá a tejet, abba pedig az olajat és a villával felvert
tojást úgy, hogy a tojásból maradjon egy evőkanálnyi a kenéshez
3. nyomkodjuk ki a mazsolát és adjuk a tésztához
4. gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát és meleg helyen (letakarva) kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
5. ha megkelt a tészta, borítsuk lisztezett felületre, formázzuk henger alakúra, tegyük sütőpapírral bélelt sütőformába és letakarva kelesszük még egyszer (20-25 perc)
6. melegítsük elő a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat) és süssük aranybarnára a kalácsot 20-25 perc alatt
Praktikák:
- kenyérsütő formában, de akár őzgerinc formában is süthetjük
- tetszés szerint fűszerezhető
vasárnap, február 15, 2015
HeF a tesztelŐélesztő, házi, kenyér, kenyérsütés, teljes kiőrlésű, tönköly fehér, tönkölybúza
Tönkölykenyér
Évek óta szinte csak saját sütésű kenyeret eszünk, ez alól csak azok a nagyon pörgős időszakok a kivételek, amikor van az a fáradtság, hogy bekerül a kosárba egy-egy "ipari". Ilyenkor természetesen mindig megerősít minket a tudat, hogy a házinál nincs jobb és kellő motivációt kapok, hogy inkább még egy kicsit talpon maradjak, de sajátot ehessünk.
Az évek folyamán nagyon sok receptet végigpróbáltam, most azt a jól bevált kenyeret mutatom be, aminek az elkészítése a legkevesebb macerával és legnagyobb sikerélménnyel szokott járni. Az összetevőkből a kész kenyértészta nagyjából 5 perc, a kelesztés és sütés pedig összesen egy óra.
Ez a kenyér belül a ruganyos fajta, vágás közben a kenyérbél nem morzsálódik. Éles késsel egészen vékonyra szelhető.
TÖNKÖLYKENYÉR
1 csomag instant élesztő
8g nádcukor
12g só (természetes, nem finomított)
300g langyos víz (3dl, de én jobban szeretem mérlegen kimérni, mert a mérő edényünk pontatlan)
1. A liszteket, sót, cukrot és az élesztőt keverjük össze egy tálban (nincs értelme a porélesztőt előfuttatni, az összekevert tésztában tökéletesen elindul minden).
2. Öntsük hozzá a langyos vizet és keverjük, majd gyúrjuk jól össze a tésztát. Először kicsit ragacsosnak tűnhet, de minél tovább gyúrjuk, annál jobban összeáll, ruganyos és kezelhető lesz.
3. Takarjuk le az edényt és tegyük huzatmentes, meleg helyre a tésztát, majd hagyjuk, hogy a duplájára keljen. Közben vajazzuk ki a sütőformát (ezt a lépést elhagyhatjuk, ha már korábban kipróbáltuk hogy nem tapad bele a formába a sütés közben a tészta).
4. A tésztát vegyük ki a tálból lisztezett felületre, formázzuk meg a sütő forma méretére és tegyük bele a formába. A formát takarjuk le és tegyük félre a sütő bemelegedéséig, hogy kicsit keljen még a tészta.
5. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra és tegyünk be egy hőálló edényben (nálam porcelán teáscsésze) vizet. Ettől jó párás lesz bent a levegő, ami sokat segít a kenyér sütés közbeni emelkedéséhez.
6. A megkelt tésztát egy éles késsel vagdossuk be átlósan, majd tegyük be a sütőbe. A sütési idő 40 perc, ha azt szeretnénk, hogy ropogósabb legyen a kenyér kérge, sütés közben 2-3 alkalommal spricceljük le vízzel.
Praktikák:
- a tésztába keverhetünk magvakat (lenmag, szezámmag, napraforgó mag, mogyoró, dió, stb.)
- használhatunk korpát vagy pelyhet is, ez esetben egy kicsit több vizet kell a tésztához adni, mert ezek az összetevők magukba szívják a vizet, emiatt szárazabb lesz a tészta. Pontos értéket nem tudok mondani, de semmiképpen nem 1-2dl-re kell gondolni, hanem 1 teás vagy 1 evőkanálnyi adagra, a hozzáadott mennyiségtől függően
- minél kevesebb vizet teszünk a tésztába, annál kötöttebb lesz és bár könnyebb kezelni, de a megkelést ez az állag nem segíti, ezért ne féljünk a kissé ragacsosabb tésztától
szombat, február 14, 2015
Memialacsony, cékla, céklagumó, elkészítése, főzése, gluténmentes, gm, hisztamin, laktózmentes, mentes, recept, receptműves, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus, zöldség
Cékla főzése
A főtt cékla számtalan finomság elkészítéséhez felhasználható:
Ez a főzési mód segít megszüntetni a cékla földes ízét. Érdemes a vásárlás után mielőbb megfőzni, majd lefedve hűtőben, vagy fagyasztóban tárolni.
CÉKLA FŐZÉSE
kg-ként 2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
kg-ként 2 teáskanál cukor (nyers nád)
1. a céklagumókat nem kell megpucolni, csak alaposan mossuk meg és távolítsuk el a vékony gyökereket, bajuszkákat
2. tegyük egy lábosba a gumókat és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven
ellepje, majd adjuk a vízhez a sót és a cukrot
3. fedő alatt, közepes lángon főzzük, amíg a cékla megpuhul (tűpróba), majd hagyjuk a levében kihűlni és pucoljuk meg
4. megpucolva és lefedve eláll a hűtőszekrényben néhány napot, ha nem akarjuk rögtön felhasználni
Itt is mi szorgoskodunk:
péntek, február 13, 2015
Citromos, diós tönkölykeksz
Általában mindig lapul valami finomság a kedvenc kekszes dobozunkban. Jól jön a reggeli kávé / tea / limonádé (hangulat és/vagy időjárás függő) mellé és akkor is, ha csak egy falat nasira vágyunk.
Aktuálisan a szezámmagos az egyik kedvenc, de már tényleg ki kellett lépni a bűvköréből és valamilyen más kombinációt is készíteni...
CITROMOS, DIÓS TÖNKÖLYKEKSZ 4 cm-es kiszúróval 70 db (mintától függő)
10 dkg vaj (ghí)
20 dkg tönkölyliszt (teljes kiőrlésű)
10 dkg cukor (nyers nád)
5 dkg dió
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
1 citrom reszelt héja (kezeletlen!)
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet őrölt vanília
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1. daráljuk meg a diót és reszeljük le a megmosott citromot
2. egy lábosban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot, a csipet sót, vaníliát és a tojást, majd keverjük össze alaposan, krémesre
3. adjuk a keverékhez a diót, a lisztet, a sütőport és keverjük össze, majd 15 percre tegyük a hűtőbe a tésztát, hogy könnyen nyújtható legyen (kissé visszakeményedik a vaj)
4. ha letelt a hűtési idő, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), majd szedjük a tésztát lisztezett felületre és nyújtsuk 2-3 mm vékonyra, szaggassuk ki a kívánt méretű kekszeket és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
5. süssük a kekszeket 10 percig, majd zárjuk el a hőt és hagyjuk további 10 percig száradni a meleg sütőben a kekszeket (ha több tepsivel dolgozunk, először süssük végig minden tepsi esetében a 10-10 percet, majd zárjuk el a sütőt és az összes tepsit tegyük vissza egyszerre a 10 perc száradásra)
Praktikák:
- laktózmentes vajjal is készíthetjük, egyedi fűszerezéssel
- a képen látható kekszek ghí-vel, nyers nádcukorral és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készültek
kedd, február 10, 2015
Aszalt gyümölcsös, diós (nyitott) kalács
Igazi szépség, akár ünnepi desszertként is megállja a helyét. Üde, friss, mégis édes, gyümölcsös ízkavalkád, így nekünk a cukormáz nem is hiányozna róla (ami a nyers nádcukor miatt ilyen sárgás színű).
Paul Hollywood receptje inspirálta.
ASZALT GYÜMÖLCSÖS, DIÓS (NYITOTT) KALÁCS
200 g tönköly fehérliszt
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 g cukor (nyers nád)
3 g só (természetes, nem finomított)
1 cs porélesztő
50 g vaj
135 ml tej
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
töltelékhez:
50 g aszalt sárgabarack
50 g mazsola
50 g dió
50 g étcsokoládé (70 % körül)
120 g sűrű lekvár (nálunk házi narancs)
100 g cukor
35 g tönköly fehérliszt
cukormázhoz (opcionális):
70 g porcukor (nyers nád)
1 evőkanál citromlé (frissen facsart)
1. kockázzuk fel a sárgabarackot, majd tegyük egy tálba az áfonyával, a mazsolával együtt és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje
2. olvasszuk fel a vajat
3. mérjük ki a liszt(ek)et, keverjük el benne a sót, majd készítsünk egy mélyedést a közepébe, tegyük bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük rá a tejet, abba pedig az olvadt vajat és a villával felvert tojást úgy, hogy a tojásból maradjon egy evőkanálnyi a kenéshez
4. gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát és meleg helyen (letakarva) kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
5. ha megpuhultak az aszalványok, szűrjük le, aprítsuk fel a diót és a csokoládét, majd keverjük a gyümölcsökhöz
6. adjuk a gyümölcsös, diós keverékhez a 100 g cukrot, valamint a lekvárt, a 35 g lisztet és alaposan keverjük össze
7. ha megkelt a tészta, nyújtsuk kb. 30 x 60 cm-es téglalapra, terítsük el rajta egyenletesen a tölteléket, majd tekerjük fel (feszesre, de nem túl szorosra)
8. vágjuk ketté hosszában a tésztahengert, majd fonjuk össze
9. alakítsunk ki kör alakot, a végeket rendezzük el és tegyük át sütőpapírral bélelt tepsire
9. alakítsunk ki kör alakot, a végeket rendezzük el és tegyük át sütőpapírral bélelt tepsire
10. adjunk 1 teáskanál tejet a maradék tojáshoz, keverjük össze, majd kenjük le a kalács tetejét (óvatosan, ne essen ki a töltelék) és hagyjuk kelni amíg eléri a sütő a kívánt hőfokot
11. gyújtsuk be a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat), majd az előmelegített sütőben süssük aranybarnára a kalácsot 20-25 perc alatt
12. ha cukormázat is készítünk, várjuk meg, amíg kihűl a sütemény, majd keverjük össze a 70 g porcukrot a citromlével, tegyük nyomózsákba, vagy nejlonzacskóba (kis lyukat vágjunk a sarkán), majd díszítsük a kalácsot tetszés szerint
Praktikák:
- a cukormázat el lehet hagyni (a képen látható cukormáz színe a nyers nádcukortól sárgás)
- más aszalványokkal is készíthető
- laktózmentes tejtermékekkel is készíthető
Citrushéjak tartósítása
Többféle módon próbáltuk már a citrusok héját tartósítani, tettünk el szirupban, szárítottuk reszelve, de igazából nem tudta már azt az intenzitást ízben, aromában, mint frissen.
Egy nap épp akciós volt a kezeletlen héjú(*) citrom, így egy kisebb kereskedelmi mennyiség érkezett haza velünk. Többször jártunk már úgy, hogy mire eljutottunk volna a héj tartósításáig, addigra megromlott, azonban ennél a mennyiségnél nem akartunk kockáztatni. Mivel épp rohanásban voltunk, arra jutottunk, hogy gyorsan lereszeljük, betesszük a fagyasztóba és ha lesz idő folytatjuk...
Következő sütemény készítése alkalmával jött a felismerés, hogy a citromhéj a fagyasztóban maradt, sebaj meglátjuk, így mit tud. Óriási örömünkre pont olyan volt, mintha frissen reszeltük volna, így megszületett az elhatározás, ezesetben a legegyszerűbb a legjobb alapon: mostantól csak így tesszük el.
(*)Ha a citrusok héját is felhasználjuk, akkor kizárólag kezeletlen héjú gyümölccsel tegyük. Mivel hosszú az út a szürettől a fogyasztóhoz kerülésig, ezért gombaölő vegyszert tartalmazó viasszal kezelik általában a citrusokat. Mivel ezt az anyagot még alapos mosással sem lehet maradéktalanul eltávolítani, ezért ezek héját ne használjuk fel. Fontos, hogy a kezeletlen héjú citrusokat is alaposan mossuk meg felhasználás előtt.
CITRUSHÉJ TARTÓSÍTÁSA
kezeletlen héjú citrus
nejlonzacskó
1. mossuk meg alaposan a citrus, majd a kis lyukú sajtreszelőn reszeljük le úgy, hogy a lehető legkevesebb fehér rész kerüljön bele
2. tegyük tiszta nejlonzacskóba, zárjuk be és tegyük a fagyasztóba
3. felhasználáskor törjük egy darabot belőle és a maradékot tegyük vissza a mélyhűtőbe
Memimeggy, meggyes, pite, teljes kiőrlésű, tönköly
Meggyes pite
Friss meggyel utánozhatatlan, de ha épp nem jutunk hozzá, akkor fagyasztottal is meglehetősen finom csemege.
A gyömbéres, diós, almás mellett ez a másik nagy kedvenc...
Tipp: A meggyszezonban kisebb ipari mennyiséget szoktam eltenni a töltelékből télre száraz dunszttal, így bármikor kedvünk támad meggyes pitére, minimális idő alatt elkészül.
MEGGYES PITE 20x25-ös tepsihez (egészségesebb összetevők)
tésztához:
10 dkg cukor (nyers nád)
7,5 dkg vaj (ghí)
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
8 dkg tejföl (GMO mentes szójajoghurt)
szükség esetén pár evőkanál víz
töltelékhez:
1 kg magozott meggy
10 dkg cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
10 dkg cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
csipet őrölt vanília
1 evőkanál étkezési keményítő
összeállításhoz:
3-4 evőkanál zabkorpa (vagy morzsa)
kenéshez:
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1. Tegyük egy lábosba a magozott meggyet, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a vaníliát, a citrom levét és közepes lángon főzzük, amíg kissé megpuhul és a levet ereszt, ekkor keverjük ki a keményítőt csomómentesre 1-2 evőkanál vízzel, adjuk a meggyhez, alaposan keverjük el és egyszer forraljuk össze, majd tegyük félre hűlni a tölteléket
2. gyúrjuk össze a tésztát, a lisztet
morzsoljuk össze a vajjal (lehet aprítóval is keverni), adjuk hozzá a
cukrot, a sütőport, a tojást és a tejfölt, majd gyúrjuk össze a tésztát
(ha túl száraz a tészta és nehezen gyúrható, akkor adjunk hozzá pár
evőkanál vizet) és 15 percig pihentessük hűvös helyen
3. osszuk a tésztát két egyenlő részre és enyhén
lisztezett felületen nyújtsuk kb. 0,5 cm vékonyra, majd sütőpapírral
béleljük ki a tepsit és fektessük le az alsó tésztaréteget
4. szórjuk meg zabkorpával (morzsával) az alsó tésztalapot, majd terítsük el a tölteléket egyenletesen
5. nyújtsuk ki a maradék tésztát és terítsük le vele a tölteléket
6. verjük fel a tojást a kenéshez és egyenletesen kenjük le a sütemény tetejét, majd villával szurkáljuk meg
7. 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegített sütőben süssük aranybarnára (30-35 perc)
Praktikák:
- alma töltelékkel is finom
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült
hétfő, február 09, 2015
Pikáns gombakrémleves (tej-, liszt-, cukor- és tojásmentes)
Finom, krémes, tartalmas…
Olívabogyós, póréhagymás pogácsa készült mellé, így ebédre önmagában is elég volt…
Ha friss shiitake gombához jutunk, azzal is remek, egyéb esetben marad a szárított.
(*) Szárított gomba felhasználását mindig egy alapos mosással kezdjük, mivel szárítás előtt nincs lehetőség túlzott tisztításra, lehet benne piszok, föld, stb.
Ha alaposan megmostuk a szárított gombát, mehet rá a forrásban lévő víz és hagyjuk benne, amíg megpuhul.
(**) Az áztató vizet tegyük félre, fel tudjuk használni a leveshez, de ügyeljünk arra, hogy óvatosan öntsük, ne keveredjen fel, mert az alján leülepszik a gombából kiázott szennyeződés, így nem kerül az ételbe.
PIKÁNS GOMBAKRÉMLEVES (tej-, liszt-, cukor- és tojásmentes) 4 személyre
50 dkg csiperke (fehér, vagy barna)
8-10 szem szárított shiitake gomba
3 db sárgarépa
1 db kicsi zellergumó és zöldje
1 db közepes krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj (hidegen sajtolt, extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
csipet szerecsendió (frissen reszelt)
1 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál chili pehely (1,5-2 cm)
1. áztassuk be a shiitake gombát a bevezetőben írtak figyelembevételével (*)
2. tisztítsuk meg a csiperkét a szennyeződéstől (nem kell megpucolni, hogy szép, friss) és pucoljuk meg a többi zöldséget, majd aprítsuk fel (a zellerzöldet tegyük félre)
3. olajon pirítsuk meg a vöröshagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, majd a felaprított sárgarépát, zellergumót, krumplit, majd kissé pirítsuk le
4. tegyük hozzá a gombát, adjuk hozzá a fűszereket, majd öntsük fel annyi vízzel, ami kényelmesen ellepi a zöldségeket
5. szedjük ki az áztató vízből a shiitake gombákat, szeljük vékony szeletekre, majd a levet óvatosan öntsük a leveshez (**)
6. amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítsük a levest, ha túl sűrű, adjunk még hozzá vizet, ízlés szerint (egy kissé még besűrűsödik, ha hűl)
7. aprítsuk finomra a zellerzöldet és a szeletelt shiitakeval együtt adjuk a leveshez, majd forraljuk össze
Praktikák:
- vegyes gombából és shiitake nélkül is finom
- tartsuk be a bevezetőben írtakat szárított gomba használata esetén, másképp ropogni fog a leves
- érdemes készíteni hozzá egy kis pogácsát
Olívabogyós, póréhagymás pogácsa készült mellé, így ebédre önmagában is elég volt…
Ha friss shiitake gombához jutunk, azzal is remek, egyéb esetben marad a szárított.
(*) Szárított gomba felhasználását mindig egy alapos mosással kezdjük, mivel szárítás előtt nincs lehetőség túlzott tisztításra, lehet benne piszok, föld, stb.
Ha alaposan megmostuk a szárított gombát, mehet rá a forrásban lévő víz és hagyjuk benne, amíg megpuhul.
(**) Az áztató vizet tegyük félre, fel tudjuk használni a leveshez, de ügyeljünk arra, hogy óvatosan öntsük, ne keveredjen fel, mert az alján leülepszik a gombából kiázott szennyeződés, így nem kerül az ételbe.
PIKÁNS GOMBAKRÉMLEVES (tej-, liszt-, cukor- és tojásmentes) 4 személyre
50 dkg csiperke (fehér, vagy barna)
8-10 szem szárított shiitake gomba
3 db sárgarépa
1 db kicsi zellergumó és zöldje
1 db közepes krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj (hidegen sajtolt, extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
csipet szerecsendió (frissen reszelt)
1 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál chili pehely (1,5-2 cm)
1. áztassuk be a shiitake gombát a bevezetőben írtak figyelembevételével (*)
2. tisztítsuk meg a csiperkét a szennyeződéstől (nem kell megpucolni, hogy szép, friss) és pucoljuk meg a többi zöldséget, majd aprítsuk fel (a zellerzöldet tegyük félre)
3. olajon pirítsuk meg a vöröshagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, majd a felaprított sárgarépát, zellergumót, krumplit, majd kissé pirítsuk le
4. tegyük hozzá a gombát, adjuk hozzá a fűszereket, majd öntsük fel annyi vízzel, ami kényelmesen ellepi a zöldségeket
5. szedjük ki az áztató vízből a shiitake gombákat, szeljük vékony szeletekre, majd a levet óvatosan öntsük a leveshez (**)
6. amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítsük a levest, ha túl sűrű, adjunk még hozzá vizet, ízlés szerint (egy kissé még besűrűsödik, ha hűl)
7. aprítsuk finomra a zellerzöldet és a szeletelt shiitakeval együtt adjuk a leveshez, majd forraljuk össze
Praktikák:
- vegyes gombából és shiitake nélkül is finom
- tartsuk be a bevezetőben írtakat szárított gomba használata esetén, másképp ropogni fog a leves
- érdemes készíteni hozzá egy kis pogácsát
szombat, február 07, 2015
Memikelt, laktózmentes, olívabogyó, pogácsa, póréhagyma, tejföl, teljes kiőrlésű, tönköly
Olívabogyós, póréhagymás pogácsa
Egy forró gulyásleves, vagy egy finom krémleves mellé...
OLÍVABOGYÓS, PÓRÉHAGYMÁS POGÁCSA 20-25 db
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
10 cm apróra szelt póréhagyma
10 dkg tejföl (vagy GMO mentes szójajoghurt)
8 dkg olaj (hidegen sajtolt, extra szűz)
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 csomag porélesztő
1 dl langyos víz
kenéshez:
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
2. készítsünk egy kis mélyedést a lisztbe, tegyük bele az élesztőt, a cukrot, majd öntsük rá a langyos vizet
3. öntsük a vízhez az olajat, tegyük bele a tejfölt, majd gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát és
kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva (ne száradjon ki)
4. ha megkelt a tészta, vegyük ki enyhén lisztezett felületre, majd
nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 1-2 mm mélyen
5. lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső
részeket gyúrjuk össze, majd nyújtsuk és szaggassuk ki, amíg van
maradék), tegyük kivajazott tepsire és hagyjuk pihenni meleg helyen
25-30 percet
6. gyújtsuk be a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös) kenjük le a felvert tojással a pogácsák tetejét
7. az előmelegített sütőben süssük aranybarnára a pogácsákat (20-25 perc)
Praktikák:
- ha tejmentes készítés a cél, akkor a tejföl helyett használjunk GMO mentes szójajoghurtot (nagyon finom vele is a tészta)
- ha tejmentes készítés a cél, akkor a tejföl helyett használjunk GMO mentes szójajoghurtot (nagyon finom vele is a tészta)
- a lisztek eltérően viselkednek, ezért, ha száraznak tűnik a tészta dagasztás közben, adjunk hozzá nagyon kevés vizet
- a tésztához használhatunk testes, ízes olajokat is (pl. tökmagolaj)
Itt is mi szorgoskodunk:
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)