szombat, szeptember 13, 2025

Barackos pite (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Tetszés szerint váltogatott sütemény fűszerekkel és friss-, fagyasztott-, vagy konzerv gyümölcsökkel számtalan variációban készíthető.

BARACKOS PITE (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
25x27 cm-es sütőformára

225 g gm. zabpehelyliszt
30 g gm. zabpehelydara
45 g mandulaliszt
50 g gm. zabpehelykorpa
150 g nádcukor 
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
15 g sütőpor (foszfátmentes)
30 g kókuszolaj
3,5 dl víz
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
1 teáskanál őrölt fahéj
csipet só (természetes, nem finomított)
3-4 szem őszibarack (vagy 1 doboz konzerv)

1. ha friss barackkal dolgozunk, mossuk meg és áztassuk forró vízbe, majd 5 perc után öntsük le róla a vizet és hámozzuk meg, magozzuk ki, majd szeleteljük vékonyra (ha konzervvel dolgozunk, akkor vegyük ki a léből, csepegtessük le és szeleteljük vékonyra), majd felhasználásig tegyük félre
2. egy keverőtálba mérjük ki a vizet, tegyük bele a sót, a cukrot és a citromlevet, kézi, manuális habverővel keverjük össze, amíg a cukor felolvad, majd keverjük hozzá a szódabikarbónát
3. adjuk a folyékony állapotú kókuszolajat a vízhez, kissé keverjük össze
4. mérjük a folyékony alapanyagokhoz a zabpehelylisztet, a zabpehelydarát, a mandulalisztet, a zabpehelykorpát, a sütőport és keverjük össze csomómentesre
5. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra 
6. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen, majd szorosan rétegezve a szeleteket tegyük a tészta tetejére a barack szeleteket
7. 180 fokon 30-35 perc alatt süssük aranybarnára a süteményt 
8. ha megsült a sütemény, vegyük ki a sütőből, a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt

Praktika:
- változatos fűszerezéssel (őrölt szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, zöld kardamom) is ízesíthető a tészta
- miután leraktuk a barack szeleteket a tészta tetejére meghinthetjük kókuszvirágcukorral a sütés előtt


péntek, szeptember 12, 2025

Fügepite (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Kevert tésztával készülő, gyors pite. Idényben használhatunk friss fügét, de aszalttal is finom.

FÜGEPITE (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
20x25 cm-es sütőformára

150 g gm. zabpehelyliszt
20 g gm. zabpehelydara
30 g mandulaliszt
50 g gm. zabpehely
80 g nádcukor 
20 g kókuszvirágcukor
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
10 g sütőpor (foszfátmentes)
20 g kókuszolaj
2,5 dl víz
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
csipet só (természetes, nem finomított)

díszítéshez:
füge (mérettől függően 5-8 szem)
kókuszvirágcukor

1. mossuk meg a fügét és mérettől függően vágjuk félbe, vagy 1/2-1 cm-es szeletekre, majd felhasználásig tegyük félre
2.  egy keverőtálba mérjük ki a vizet, tegyük bele a sót, a cukrokat és a citromlevet, kézi, manuális habverővel keverjük össze, amíg a cukrok kissé feloldódnak, majd keverjük hozzá a szódabikarbónát
3. adjuk a folyékony állapotú kókuszolajat a vízhez, kissé keverjük össze
4. mérjük a folyékony alapanyagokhoz a zabpehelylisztet, a zabpehelydarát, a mandulalisztet, a zabpehelyet, a sütőport és keverjük össze csomómentesre
5. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és egy kis tálkában készítsünk elő pár teáskanálnyi kókuszvirágcukrot a fügék forgatásához 
6. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen, majd minden szelet fügét mindkét oldalán nyomjuk bele a kókuszvirágcukorba és tetszőlegesen tegyük a tészta tetejére (a maradék kókuszvirágcukorral megszórhatjuk a lerakott fügék felületét)
7. 180 fokon 30-35 perc alatt süssük aranybarnára a süteményt 
8. ha megsült a sütemény, vegyük ki a sütőből, a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt

Praktika:
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, zöld kardamom) is ízesíthető a tészta
- készíthető 1-2 evőkanál mákliszttel is a tészta