csütörtök, január 16, 2025

Sárgaborsó-krémleves (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Ez a selymes, krémes leves azoknak az emlékeit is felülírja, akik gyerekkorukban nem estek szerelembe a sárgaborsóval. Gyorsan és egyszerűen elkészül, de főzés előtti nap be kell áztatni a sárgaborsót, így picit előre kell tervezni vele.

SÁRGABORSÓ-KRÉMLEVES (glutén- és laktózmentes, vegán) 
4 személyre

250 g felezett sárgaborsó
1 db (200 g körüli) édesburgonya
2 db sárgarépa
só (természetes, nem finomított)
késhegynyi (!) étkezési szódabikarbóna
tört bors
1 tk cukor (nyers nád)
1 ek folyékony (vagy 1 tk szilárd) kókuszolaj
1 tk friss, vagy szárított petrezselyem
2-3 ek gm. zabpehelyliszt

Tálaláshoz:
tökmagolaj
kölesgolyó, vagy kukorica tortilla chips (gm)

Előkészület főzés előtti nap:
- alaposan mossuk át a sárgaborsót és szűrjük le, majd öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi és lefedve tegyük a hűtőbe felhasználásig

1. tisztítsuk meg a sárgarépát, az édesburgonyát, majd kockázzuk apróra és kissé pirítsuk meg a kókuszolajon
2. adjuk a megmosott és előáztatott sárgaborsót a zöldségekhez és öntsük fel annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje, fűszerezzük (só, bors, cukor) és időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg szétesnek a sárgaborsó szemek és megpuhulnak a zöldségek
3. egy kis tálkában keverjünk össze csomómentesre 2 evőkanál zabpehelylisztet 2-3 evőkanál vízzel
4. húzzuk le a tűzről az edényt és botmixerrel alaposan pürésítsük a zöldségeket, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a vízzel kikevert zabpehelylisztet, valamint a petrezselymet és tegyük vissza az edényt a tűzre
5. forraljuk össze a habarást a levessel folyamatos keverés mellett (ha sűrűbb levest szeretnénk, akkor a zabpehelylisztes habarásból készítsünk még egy adagot és azzal is főzzük össze)
6. tálaláskor csepegtessünk a levesre tökmagolajat és adhatunk mellé levesbetétnek kölesgolyót, vagy kukorica tortilla chipset

Prakikák:
- tálalásnál használhatunk más, karakteres ízű olajat is
- más szárított, vagy friss zöld fűszerekkel (pl. lestyán, zeller) is fűszerezhetjük a levest, melyet a botmixerelés után adjunk az ételhez
- édesburgonya helyett használhatunk krumplit is
- zabpehelyliszt helyett használhatunk kukorica-, vagy rizslisztet is

hétfő, december 30, 2024

Trüffel golyó (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Szaftos piskóta összemorzsolva egy kis baracklekvárral. Az igazi különlegesség a változatos bevonatban rejlik. Olvasztott és temperált étcsokoládéba mártva a Sacher torta, darált dióba forgatva a zserbó, kókuszvirágcukorba hempergetve a puncsgolyó, kakaóporral pedig a tiramisu ízvilágát idézi.

TRÜFFEL GOLYÓ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
20-22 db

Piskótához (20 cm átmérőjű formára):
50 g gm. zabpehelyliszt
50 g gesztenyeliszt
5 g holland kakaópor
50 g nyers nádcukor
5 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g kókuszolaj (kókuszzsír állapotban)
1,5 dl (150 g) víz

Összeállításhoz:
2-3 evőkanál baracklekvár

Forgatáshoz (tetszés szerint):
1-2 evőkanál holland kakaópor
1-2 evőkanál kókuszvirágcukor
darált dió, vagy sótlan mogyoró
olvasztott, temperált étcsokoládé (vegán)

1. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket, a kakaót, a cukrot és a sütőport, majd keverjük össze 
2. öntsük a szárazanyagokhoz a vizet, abba a kókuszolajat és keverjük össze csomómentesre
3. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. öntsük át a masszát az előkészített formába, terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük aranybarnára 20-25 perc alatt (ha 20 cm-nél nagyobb átmérőjű formában sütjük, akkor laposabb a piskóta, így 10-15 perc elég)
5. ha megsült a piskóta, vegyük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni
6. amíg hűl a piskóta, a forgatáshoz választott alapanyagot tegyük ki tálkába, amiben könnyedén tudjuk megforgatni a golyókat
7. a kihűlt piskótát morzsoljuk össze egy keverőtálban, adjunk hozzá 1 evőkanál baracklekvárt és kézzel kezdjük el összegyűrni, majd attól függően, hogy mikor lesz kellemesen formázható, de kemény (golyóra összenyomható) a massza, adhatunk még hozzá 1, legfeljebb 2 evőkanál lekvárt
8. formázzunk diónyi adag golyókat és hempergessük meg a kiválasztott bevonatban
9. azonnal fogyasztható, vagy fogyasztásig hűtőben tároljuk

Praktika:
- közepébe lehet rejteni rumba áztatott mazsolát, meggyet, aszalt szilvát, vagy kandírozott narancshéjat, gyömbért, de akár marcipánt is


Energia szelet (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Nádcukorral és kókuszvirágcukorral készült almás müzli szelet, amiben megtalálható az édes mazsola és a ropogós, pörkölt mogyoró is.

ENERGIA SZELET (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
7-8 db (10x24-es kenyérsütő formában)

1 db alma (170-180 g)
45 g nyers nádcukor
5 g kókuszvirágcukor
150 g gm. zabpehely
15 g gm. zabpehelykorpa
1/2 mk őrölt fahéj
50 g mazsola
15 g szezámmag
15 g pörkölt, sótlan mogyoró

1. egy bögrébe mérjük ki a mazsolát és öntsük fel annyi meleg vízzel, ami ellepi
2. hámozzuk meg az almát és a kis lyukú sajtreszelőn reszeljük le, majd mérjük hozzá a cukrokat és keverjük össze
3. adjuk a cukros reszelt almához a zabpelyhet, a zabpehelykorpát, a szezámmagot, a mogyorót, a fahéjat és a kinyomkodott mazsolát, majd kézzel, alaposan gyúrjuk össze a masszát (jól tapadó, kissé ragacsos állagú legyen)
4. béleljük ki a formát sütőpapírral, terítsük el egyenletesen, 1-1,5 cm magasan a keveréket, majd alaposan tömörítsük le és vágjuk be késsel az egyforma, kb. 3,5 cm széles adagokat (a sütés utáni könnyű szeletelés érdekében)
5. gyújtsuk be a sütőt 170 fokra és 15-20 perc alatt süssük enyhe arany színűre a szeleteket, majd zárjuk el a sütőt és további 5 percig hagyjuk bent száradni
6. a sütőpapír segítségével vegyük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni, majd a bejelölt adagokra szeljük fel

Praktikák:
- mazsola mellett használhatunk más aszalványokat (pl. szilva, barack, narancshéj, gyömbér, alma)
- fahéj helyett más sütemény fűszerrel is ízesíthető
- ha egyszerre nagyobb adagot szeretnénk készíteni, akkor duplázzuk meg a hozzávalók mennyiségét




csütörtök, november 21, 2024

Svéd gyömbéres keksz (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Fűszeres és ropogós, svéd klasszikus ünnepi keksz gluténmentes, vegán változatban.

SVÉD GYÖMBÉRES KEKSZ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
kb. 40 db 

200 g gm. zabpehelyliszt
50 g mandulaliszt
100 g nádcukor porcukorrá darálva
40 g kókuszvirágcukor
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt gyömbér 
5 g sütőpor (foszfátmentes)
100 g kókuszolaj (szilárd állapotban)
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
50 ml (50 g) víz
csipet só (természetes, nem finomított)

1. keverőtálba mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá a porcukrot, a kókuszvirágcukrot, a fűszereket és a sütőport, majd keverjük össze
2. mérjük a szilárd kókuszolajat (nem kell, hogy hideg legyen, de folyós se legyen) a szárazanyagokhoz és morzsoljuk össze nedves homok állagúra
3. egy pici pohárba tegyük bele a csipet sót, arra mérjük ki a vizet, majd öntsük bele a citromlevet és keverjük össze
4. öntsük a nedves homok állagú alaphoz a citromos, sós vizet és gyúrjuk, nyomkodjuk össze a tésztát egy nagy gombóccá (*ha nagyon lágyra sikerül a tészta, tegyük 5 percre a hűtőbe, amíg újra megszilárdul kissé a bele dolgozott kókuszzsír és keményebb, nyújthatóbb lesz a tészta)
5. tegyük a tésztát sütőpapírral borított felületre, majd lapítsuk le és a tésztára is tegyünk egy sütőpapírt és a két sütőpapír lap között nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagra
6. vegyük le a felső sütőpapírt a tésztáról és tetszőleges kiszúróval formázzuk meg a kekszeket, melyeket tegyünk sütőpapírral bélelt tepsire egymástól 4-5 mm helyet hagyva, hogy ne süljenek össze (a maradék tésztát nyomkodjuk össze, majd nyújtsuk és formázzuk, amíg elfogy)
7. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és süssük a kekszeket 13-15 percig (10 percnél nézzünk rá, egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd zárjuk el a hőt és hagyjuk a tepsit az elzárt sütőben további 5 percre, ezt követően vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni a kekszeket

Praktika:
- ha nem szeretnénk nagyon ropogós kekszeket, akkor a sütési időt követően vegyük ki a tepsit a sütőből, ha igazán ropogósat szeretnénk, akkor hagyjuk bent az elzárt sütőben további 5 percre és utána vegyük ki hűlni
- további fűszerek is tehetők a tésztába (pl. narancshéj, kardamom, holland kakaópor)
- kókuszvirágcukor helyett is használható nádcukor



szerda, november 06, 2024

Császármorzsa (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

A hagyományos, osztrák kaisersmarn forma és elkészítés, újragondolt összetevőkkel.
 
CSÁSZÁRMORZSA (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
2 személyre
 
60 g gm. zabpehelyliszt
20 g mandulaliszt
20 g gesztenyeliszt
30 g cukor (nyers nád)
5 g sütőpor (foszfátmentes)
1,5 dl víz
5 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
csipet só (természetes, nem finomított)
 
sütéshez:
1 evőkanál kókuszolaj
 
1. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket, a cukrot, a sütőport és a csipet sót, keverjük homogénre
2. adjuk a szárazanyaghoz a vizet és a kókuszolajat, majd manuális, kézi habverővel keverjük csomómentesre
3. tegyünk a serpenyőbe 1 evőkanál kókuszolajat, majd, ha kissé felmelegedett öntsük bele a masszát és közepes lángon süssük a tésztát, amíg elkezd az oldala elválni a serpenyőtől és könnyen mozgathatóvá válik
4. ha átsült az alsó oldala, óvatosan fordítsuk meg a lepényt (csúsztassuk ki egy tálra, majd a serpenyőt óvatosan fölé tartva fordítsuk bele a korongot és süssük meg a másik oldalt is, de a rutinosak palacsinta feldobós módszerrel is megfordíthatják)
5. amikor megsült a másik oldal is és könnyen mozgatható a serpenyőben, 2 db fa, vagy szilikon spatula segítségével vagdaljuk kisebb darabokra és pirítsuk ropogósra
 
Praktikák:
- tálalható hidegen, melegen, porcukorral, lekvárral, mazsolával
- különlegesebb ízeket kedvelők készíthetik lenmag, vagy szőlőmagolajjal

Itt is mi szorgoskodunk:

kedd, november 05, 2024

Gesztenyés tiramisu torta (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Gyorsan elkészülő, szaftos piskóta, melyet különlegessé tesz az őrölt kávé. A krém pedig igazi tiramisu jelleget kölcsönöz.

GESZTENYÉS TIRAMISU TORTA (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
27 cm átmérőjű gyümölcstorta formára

Piskótához:
100 g gm. zabpehelyliszt
100 g gesztenyeliszt
10 g őrölt kávé
100 g cukor (nyers nád)
1/2 mokkáskanál étkezési szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
20 g kókuszolaj
2 dl víz
csipet őrölt szegfűszeg
csipet só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál frissen facsart citromlé

Gesztenyés krémhez:
50 g gesztenyeliszt
75 g cukor (nyers nád)
3 dl víz
20 g étkezési keményítő + 20 g vízzel elkeverve

Szóráshoz:
1-2 evőkanál holland kakaópor

1. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket a kávét, a cukrot, a csipet sót, a szegfűszeget és a sütőport, majd keverjük össze 
2. öntsük a szárazanyagokhoz a vizet, abba a citromlevet a szódabikarbónát, majd a kókuszolajat és keverjük össze csomómentesre
3. kókuszolajjal kenjük ki alaposan a sütőformát (a később könnyebb kifordítás miatt lehet tenni a gyümölcstorta forma középső részére egy kör alakúra vágott sütőpapírt a kiolajozás után, de ha teflon a forma, akkor ez nem szükséges, csak az olajozás), majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. öntsük át a masszát a kiolajozott formába, terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük aranybarnára 20-25 perc alatt 
5. ha megsült a piskóta, vegyük ki a sütőből és hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd borítsunk a tetejére egy nagy lapos tálat és a sütőformával együtt fordítsuk vissza, vagyis borítsuk formával a tányérra, ezután emeljük le óvatosan a formát és ha használtunk a közepén sütőpapírt, akkor azt is húzzuk le a piskótáról, majd hagyjuk teljesen kihűlni
6. amíg hűl a piskóta, készítsük el a krémet, egy kis lábosba mérjük bele a gesztenyelisztet és a cukrot, majd manuális kézi habverővel 0,5-1 dl vízzel keverjük csomómentesre, ezt követően keverjük hozzá a maradék vizet
7. gyakran kevergetve, kis lángon tegyük fel főni a krémet, közben keverjük ki egy kis pohárban a 20 g keményítőt a 20 g vízzel és amikor kezd forrni a krém, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá, majd folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd „köpködni”
8. óvatosan öntsük a meleg krémet a piskóta közepére és terítsük el egyenletesen és hagyjuk hűlni
9. amint teljesen megszilárdult a krém, szépen szeletelhető, de lehet pihentetni hűtőben egy éjszakát is

Praktika:
- nyers nádcukor helyett sima, vagy kókuszvirágcukorral is finom a krém
- készíthető kávéval is a krém, ekkor a hozzáadott vizet csökkentsük annyival, amennyi kávét adunk a krémhez (főzés előtt)



hétfő, november 04, 2024

Gesztenyés patkó kandírozott naranccsal (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Gesztenyés patkó, vagy hókifli kandírozott naranccsal töltött, omlós, gluténmentes, vegán tésztából készült változata. 

GESZTENYÉS PATKÓ KANDÍROZOTT NARANCCSAL
(glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 13 db

75 g gesztenyeliszt 
50 g gm. zabpehelyliszt
50 g nádcukor porcukorrá őrölve 
késhegynyi őrölt szegfűszeg
5 g sütőpor (foszfátmentes)
50 g szilárd kókuszzsír
késhegynyi só
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
0,25 dl (25 g) víz
4-5 teáskanál kandírozott narancshéj

forgatáshoz:
nádcukor porcukorrá őrölve
 
1. egy kevertálba mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá a porcukrot, a szegfűszeget és a sütőport, majd keverjük össze
2. adjuk a száraz anyagokhoz a kókuszzsírt (nem kell hideg legyen, de szilárd halmazállapotú igen) és morzsoljuk össze nedves homok állagúra
3. egy kis pohárba mérjük ki a vizet, tegyünk bele a sót és a citromlevet, keverjük össze, majd öntsük a kókuszzsírral összemorzsolt alaphoz és nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (könnyen kezelhető, enyhén ragacsos a tészta)
4. osszuk egyenlő méretű golyókra (20 g/db) a tésztát, majd egyesével nyomjuk össze a darabokat a tenyerünkben úgy, hogy egy hosszúkás galuska formára álljon össze
5. nyomjunk hosszában a közepébe egy kis mélyedést, ebbe tegyünk 4-5 darab kandírozott narancshéj darabkát, majd az oldalait összenyomva zárjuk le a mélyedést és sodorjunk kb. 1-1,5 cm átmérőjű és 8-10 cm hosszú, a szélein kissé keskenyedő kukacokat és formázzuk meg a patkó formát, melyeket tegyünk sütőpapírral bélelt tepsire
6. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-18 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos aranybarna, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni
7. amikor kihűltek a patkók, forgassuk meg porcukorban és jól záródó dobozban tároljuk

Praktikák:
- a töltéshez használhatunk apróra szelt datolyát, vagy kandírozott citromhéjat is, de töltetlenül is készíthető
- a forgatáshoz használt porcukorba tehetünk egy csipet őrölt vaníliát, vagy fahéjat
- ha nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, akkor duplázzuk meg az összes hozzávalót
- fele méretű tésztagolyókból (10 g/db) is formázhatunk aprósüteményt, kevesebb sütési idővel (8-10 perc)

szerda, október 02, 2024

Fordított banántorta kókuszvirágcukor karamellel (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

A kókuszvirágcukorból készült karamellel igazán különleges és gyorsan elkészíthető finomság.

FORDÍTOTT BANÁNTORTA (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
22 cm átmérőjű piteformára

banános karamell réteg:
2 db banán
50 g kókuszvirágcukor 
0,25 dl (25 g) víz

tészta:
85 g gm. zabpehelyliszt
5 g mandulaliszt
10 g mákliszt
50 g nádcukor 
15 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
1/2 mokkáskanál étkezési szódabikarbóna
7 g sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
csipet só (természetes, nem finomított)
1,25 dl (125 g) víz

1. a gyümölcsös karamell réteghez vágjuk a banánokat hosszában ketté és tetszőleges formában tegyük a sütőpapírral bélelt piteformába
2. egy kis tálkában keverjük össze a kókuszcukrot a vízzel és öntsük a banánra úgy, hogy egyenletesen elterüljön
3. a tésztához egy keverőtálba mérjük ki a vizet, keverjük el benne a citromlevet, a sót, a szódabikarbónát és a cukrot, majd adjuk hozzá a folyékony kókuszolajat
4. mérjük a folyadékhoz a liszteket (zabpehely, mandula, mák) és a sütőport, majd manuális, kézi habverővel keverjük össze csomómentesre
5. öntsük a tésztát a karamelles banánra (az adagolást kezdhetjük kanállal, hogy a karamell ne keveredjen össze a tészta masszájával), majd terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük a süteményt aranybarnára 25-30 perc alatt
6. ha megsült a sütemény, óvatosan fordítsuk egy tálra és húzzuk le a sütőpapírt, langyosan és hidegen is tálalható

Praktika:
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, vanília) is ízesíthető
- banán helyett más gyümölcs (alma, barack) is használható



kedd, október 01, 2024

Spagettitök főzelék (glutén- és tejmentes, vegán)

Érdemes főzeléknek is kipróbálni ezt az érdekes tököt, ízre hasonlít a főzőtökhöz, de sokkal kevesebb teendő van vele. Hő hatására a hús spagetti vékony szálakra esik szét, így elég hámozni és kimagozni (nagyon zsenge tök esetén, amikor a mag még puha, nem szükséges), de reszelni nem kell.

SPAGETTITÖK FŐZELÉK (glutén- és tejmentes, vegán)
2 személyre

1-1,5 kg körüli spagettitök
1 teáskanál (szárított) kapor
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
tört bors
csipet nádcukor
2 evőkanál gm. zabpehelyliszt
1 evőkanál olaj (hidegen sajtolt)

1. zöldséghámozóval hámozzuk le a tök héját, vágjuk ketté és egy kanállal kaparjuk ki a magházat (ha zsenge a tök és puha még a mag, akkor nem szükséges), majd vágjuk a fél tököket 3-4 hasonló méretű darabra
2. tegyük egy lábosba az olajat, majd adjuk hozzá a darabolt tököt és öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi
3. adjuk hozzá a kaprot, sót, borsot, cukrot és időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg a tök megpuhul és a fakanállal szét lehet nyomkodni, keverni szálaira 
4. amikor megpuhult a tök, keverjük ki a sűrítést (habarás), ehhez egy kis csészébe tegyük a zabpehelylisztet, fokozatosan adjunk hozzá 1-1,5 dl vizet és manuális, kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd húzzuk le a tűzről a lábost, pár evőkanálnyi főzeléklevet keverjünk a habaráshoz (egyenlítsük ki a hőt)
5. folyamatos keverés mellett adjuk a főzelékhez a habarást és keverjük össze alaposan, ne maradjanak benne csomók, majd a tűzre visszatéve forraljuk össze (ha túl sűrűnek érezzük a főzeléket, adjunk hozzá még vizet, ha túl híg, akkor még egy kis habarást – ahogy hűl, egy picit még sűrűsödik)

Praktikák:
- a főzelék készíthető friss és szárított kaporral is

Tejbegríz (glutén- és tejmentes, vegán)

Nincs benne sem tej, sem gríz, mégis a végeredmény tejbegríz.


TEJBEGRÍZ (glutén- és tejmentes, vegán) 
2 személyre

50 g gm. zabpehelydara
30 g nádcukor
csipet só (természetes, nem finomított)
2,5 dl kókusztej 
2,5 dl víz

tálaláshoz:
1-2 evőkanál porcukorrá darált nádcukor 
1 evőkanál holland kakaópor

1. egy kis lábosba mérjük bele a száraz összetevőket, majd (manuális, kézi habverővel) keverjük össze csomómentesre a 2,5 dl vízzel és öntsük fel a kókusztejjel
2. gyakori keverés mellett, kis lángon forraljuk fel és pár másodpercig folyamatosan kevergetve forraljuk össze, amíg „köpködni” kezd (közben kissé be is sűrűsödik)
3. zárjuk el a hőt alatta és hagyjuk pihenni pár percig (közben még tovább sűrűsödik, ha túl sűrűnek érezzük, keverjünk hozzá pár evőkanál vizet)
4. keverjük össze a porcukrot a kakaóporral és tálalásnál szórjuk meg a tejbegrízt

Praktikák:
- lehet víz nélkül csak kókusz-, mandula-, zab-, vagy rizstejjel készíteni, de csak vízzel főzve is finom (bármelyik folyadékot választjuk, ha keverjük is, összesen 0,5 l legyen)
- kakaó mellett fahéjas cukorral, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával is tálalható