50 g mag nélküli datolya
40-50 g cukor (nyers nád) az almától függően
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
csipet frissen reszelt szerecsendió
1 teáskanál frissen facsart citromlé
2-3 evőkanál víz
tészta:
100 g szilárd kókuszzsír
100 g porcukor (nyers nád)
100 g mandulaliszt
150 g gm. zabpehelyliszt
3 g sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
0,5 dl víz
5 teáskanál zabkorpa a sütés előtti összeállításhoz
1. állítsuk össze a tölteléket (ha tehetjük, előző nap, de legalább annyival a tészta készítése előtt, hogy legyen ideje teljesen kihűlni), ehhez áztassuk forró vízbe a mazsolát, pucoljuk meg, majd reszeljük le tökreszelőn az almát egy kis főzőedénybe, öntsünk alá a vizet, fűszerezzük és gyakori keverés mellett pároljuk, amíg az alma megpuhul és elpárolog alóla a lé is (ekkor ízlés szerint még adhatunk hozzá citromlevet, cukrot, vagy fűszereket), majd hagyjuk teljesen kihűlni
2. kókuszzsírral alaposan kenjük ki a kosárka sütőformákat (a kenéshez lehet folyós a zsír, de a tésztához használt szilárd legyen)
3. a tésztának akkor kezdjünk neki, amikor a töltelék már hideg, konyhai aprítóval morzsoljuk össze a hideg kókuszzsírt a lisztekkel, a porcukorral és a sütőporral, majd tegyük át egy keverőtálba a nedves homok állagú alapot
4. adjuk hozzá a citromlét és a vizet, majd gyors, inkább nyomkodó, mint gyúró mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát (ügyelve, hogy a kezünk ne olvassza meg nagyon a kókuszzsírt)
5. tegyük a tészta gombócot 2 sütőpapír közé, nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra és 6 cm-es pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a kosárka alapját, majd óvatosan béleljük ki a kókuszzsírral kikent formákat (nem kell erősen benyomkodni a tésztát, csak finoman beleengedni a formába, töltés és sütés közben szépen felveszi az alakját)
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, tegyünk minden tésztakosár közepébe 1/4-ed teáskanálnyi zabkorpát, majd osszuk el a tölteléket a tésztakosárkákban (nem kell lenyomkodni, csak finoman egyenletesre igazítani), majd a maradék tésztát gyors mozdulatokkal összenyomkodva és kinyújtva, szúrjuk ki a díszítésnek választott mintákat és tegyük a töltelék tetejére (ahol találkozik az alsó és a felső tésztaréteg, ott enyhén, finoman nyomjuk a tésztakosárka pereméhez, de azok a minták is szépen fent maradnak, amelyek nem érnek el a kosárka tésztájához)
7. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük 18-20 percig (ne legyen barna a tészta, épp kapjon egy kis színt)
8. várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek a gyümölcsös kosárkák, majd a forma és a tészta között vezessünk végig óvatosan egy spékelőtűt ("hústű") és azzal megmozgatva emeljük ki a formából a süteményeket
Praktikák:
- a kosárkák tetejét 5 cm-es pogácsa szaggatóval is készíthetjük, ebben az esetben a tésztakorongba vágjunk egy pici x-et, hogy a gőz tudjon távozni
- másféle aszalványokkal és fűszerekkel is készíthető
Itt is mi szorgoskodunk: