Share/Bookmark

2013. január 2., szerda

Mákos guba kelt tésztából (tej- és tojásmentes)

Jellegzetes magyar édesség, melyet hagyományosan karácsonyra készítettek abban a tudatban, hogy a sokszemű mák sok szerencsét és sok pénz hoz az új esztendőben.

Akárhogy is, az biztos hogy nagyon finom és ha még be is váltja a küldetését, akkor pláne érdemes máskor is fogyasztani :-)


MÁKOS GUBA KELT TÉSZTÁBÓL tej- és tojásmentes (egészségesebb összetevők)

tészta:
25 dkg liszt (teljes kiőrlésű / fehér tönköly)
1,25 dl kézmeleg víz
1/2 csomag porélesztő
1,5 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
5 teáskanál cukor (nyers nád)

"feltét":
10 dkg darált mák
10 dkg cukor (nyers nád)
1,2 l víz
1 db narancs reszelt héja
1 csomag főzős vaníliás puding

1. mérjük ki a lisztet, készítsünk a közepébe egy kis mélyedést, szórjuk bele az élesztőt, arra a cukrot majd öntsük rá a kézmeleg vizet, amibe tegyük bele még az olajat is
2. gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára (1/2-1 óra)
3. ha megkelt a tészta, gyúrjuk át és formázzunk tepsi hosszúságú, 1,5-2 cm vékony rudakat, melyeket fektessük a sütőpapírral bélelt, vagy kiolajozott tepsire és 180 fokon (4-es fokozat) süssük 15 percig
4. zárjuk el a sütőt, vegyük ki a tepsit és vágódeszkára kitéve, óvatosan karikázzuk fel a még meleg tésztarudakat, majd tegyük vissza a tepsire a darabokat, melyet tegyünk be a már kikapcsolt sütőbe és hagyjuk a sütőt így kihűlni (ezzel a tészta karikákat is megszárítjuk kissé)
5. ha kihűltek a korongok, készítsük el a mákos öntetet, adjuk a darált mákhoz a cukrot és az (alaposan megmosott, vagy kezeletlen) narancs reszelt héját, valamint a pudingot, öntsük fel a vízzel és keverjük össze csomómentesre
6. enyhén olajozzuk ki a sütőtálat, tegyük bele a tészta korongokat és öntsük fel a mákos öntettel, majd 180 fokon süssük 30 percig úgy, hogy félidőben óvatosan keverjük át
  
Praktikák:
- tálaláskor locsoljuk meg mézzel, de finom házi baracklekvárral, illetve kevés nyers nádcukorral kikevert joghurttal is 
- ha nem cél a tejmentesség, akkor a tészta és a feltét is készíthető víz helyett tejjel
- a képen látható guba tésztája fele-fele arányban teljes kiőrlésű és fehér tönköly liszttel készült


Napi útmutató: "Minden pillanat, amelyet panaszkodással és morgással töltünk, a saját életünkből vesz el. A vidám pillanatok pedig mindig hozzátesznek egy kicsit. Válaszd, amelyik jobban tetszik." Richard Templar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...