Répatorta (tejtermék- és tojásmentes, vegán)
Kellemesen szaftos, üde és zamatos. Önmagában is finom sütemény, de egy kis lekvárral, vagy savanykás krémmel még ütősebb.
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg nyers nádcukor (porítva)
5 dkg mazsola
1 dl víz
1 evőkanál facsart citromlé
5 dkg olívaolaj (extra szűz)
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál őrölt vanília
csipet őrölt szegfűszeg
1. őröljük porcukorrá a nádcukrot, áztassuk be a mazsolát (forró vízbe), reszeljük le a sárgarépát (sajtreszelő finomságra) és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
2. mérjük ki egy keverőtálba a porcukrot, a vizet, az olajat, a citromlevet, a fűszereket (só, vanília, szegfűszeg), adjuk hozzá a reszelt répát és a kinyomkodott mazsolát, majd kanállal keverjük, amíg elolvad a cukor
3. adjuk a keverékhez a liszteket, a szódabikarbónát és a sütőport és keverjük homogénre (óvatosan forgassuk össze, mert a szódabikarbóna már elkezd dolgozni és emelni a tésztát)
4. olajozzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki a tortaformát és öntsük bele a masszát, egyengessük el a formában és az előmelegített sütőben süssük aranybarnára a tortát 25-30 percig, majd hagyjuk az elzárt sütőben további 5 percre, utána vegyük ki és hagyjuk kihűlni
VEGÁN BESAMEL KRÉM készítése (alap krém, annak megfelelően ízesítsük, amilyen tortát készítünk):
3 dkg olívaolaj (extra szűz)
5 dkg tönköly fehér liszt
3 dl víz
1. az olajat és a lisztet mérjük egy tálba, kis lángon kezdjük el melegíteni, majd kézi habverővel folyamatos keverés mellett fokozatosan öntsük hozzá a vizet, mellyel keverjük homogénre és addig főzzük folyamatos keverés mellett, amíg krémmé sűrűsödik, majd vegyük le a tűzről
2. ízesítsük a krémet ehhez a tortához 5 dkg cukorral, 1 teáskanál őrölt vaníliával és 2 evőkanál frissen facsart citromlével, majd osszuk két részre (felét a torta közepébe, felét a tetejére)