Szejtán, búzahús (vegán)

Írta Memi hétfő, március 20, 2017 Nincs hozzászólás
Nem vagyok híve a vegán étrendben a mindenáron való húspótlásnak, de tény, hogy van néhány étel, amihez jól jön, pl. rántott"hús", de a muszakába is kiváló darált hús helyett.

Többféle receptet kipróbáltunk már, de eddig ez vált be igazán, könnyen kezelhető, nem rágós és remekül ízesíthető, fűszerezhető. A lenti recept alap, ez bátran variálható, készítettük már kolbász jellegű fűszerezéssel is (reszelt fokhagyma/hagyma, őrölt kömény, pirospaprika, bors), de jellemzőbb a natúr verzió, amelyet fagyasztunk és a felhasznált ételhez fűszerezzük, mintha hússal dolgoznánk.

A szejtán gyakorlatilag növényi fehérje (100 g szejtán kb. 100 g csirkehússal egyenlő), glutént tartalmaz.

SZEJTÁN, BÚZAHÚS (kb. 380-400 g)

100 g búzasikér
20 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1,2 dl víz
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított)

1. mérjük ki a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a vizet és alaposan gyúrjuk össze a masszát, amíg egy ruganyos labdává alakul
2. hagyjuk 10 percig pihenni a masszát (lefedve, hogy ne kérgesedjen)
3. tegyünk fel forrni vizet, majd tegyük a masszalabdát a forrásban lévő vízbe és fedő alatt 10 percig főzzük (néha óvatosan fordítsuk meg az egyre növekvő masszát, hogy minden részét érje a víz)
4. ha letelt a 10 perc főzés, szedjük szűrőbe a labdát (közben hagyjuk forrni a vizet, mert még kelleni fog) és fakanál segítségével alaposan nyomkodjuk ki, majd tegyük deszkára és óvatosan szeljük fel 0,5-1 cm széles szeletekre (lásd alsó kép)
5. tegyük vissza a szeleteket a forrásban lévő vízbe és főzzük újabb 10 percig, majd szedjük ismét szűrőbe és alaposan nyomkodjuk ki (már elzárható a főzővíz alatt a hő)
6. pár napig hűtőben is eláll a szejtán, de fagyaszthatjuk is

Praktikák:
- a fűszerezést minidig a víz hozzáadása előtt végezzük, mert a nedvesség azonnal összehúzza a masszát
- tetszés szerint fogyasztható: sütve, rántva, raguként, pörköltnek, darálva