Mazsolás kölesgombóc (glutén, tej-, és tojásmentes, vegán)
Mazsolás kölesgombóc, avagy egy vegán túrógombóc története.
A másnapi reggelire valót szerettem volna előkészíteni, de egyszerűen nem jött az ihlet. Nézelődtem a kamrában, amikor megláttam a kölest és eszembe jutott, hogy legyen belőle gombóc.
A köles kifejezetten megosztó alapanyag, van, aki rajon érte és van, aki nagyon nem... Az elkészítésének egyetlen pici trükkje van, jól át kell mosni és hipp-hopp el is tűnt a kellemetlen illata.
Érdemes beilleszteni az étkezésbe, mert az egyetlen gabona, amely lúgosító hatású, teljes értékű fehérjéket és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, gazdag vitaminokban, emellett könnyen emészthető. Készíthető belőle kása, kenyér, sütemény, köret és persze gombóc is, ami kifejezetten hasonlít a túrógombócra.
Érdemes beilleszteni az étkezésbe, mert az egyetlen gabona, amely lúgosító hatású, teljes értékű fehérjéket és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, gazdag vitaminokban, emellett könnyen emészthető. Készíthető belőle kása, kenyér, sütemény, köret és persze gombóc is, ami kifejezetten hasonlít a túrógombócra.
MAZSOLÁS KÖLESGOMBÓC 12-14 db (egészségesebb összetevők)
15 dkg köles
3 dl víz
5 dkg nyers nádcukor
1 marék mazsola
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
1/2 kezeletlen citrom
reszelt héja
1 mokkáskanál friss
citromlé
tálaláshoz:
házi lekvár
porcukor (nyers nád)
kevés olajon megpirított zsemlemorzsába, vagy zabpehelydarába forgatva is tálalhatjuk*
1. a kölest háromszor alaposan
mossuk át, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a
mazsolát és fedő alatt kis lángon főzzük puhára, időnként kevergessük meg
2. ha elfőtte a levet és
megpuhult a köles, zárjuk el a hőt alatta és hagyjuk a fedő alatt pihenni (még
puhul és a maradék nedvességet is felszívja)
3. ha kihűlt a massza,
adjuk hozzá a citrom levét és héját, majd együk a massza felét a botmixer
keverőtáljába és pürésítsük össze
4. tegyük vissza a pürét
a köleshez, keverjük össze alaposan és enyhén nedvesített kézzel formázzunk
púpos evőkanálnyi adagokból gombócokat
5. ha szeretjük,
forgassuk kevés olajban megpirított zsemlemorzsába (mint a szilvásgombócot),
amíg fő a köles, 2 evőkanál kókuszolajat melegítsünk fel serpenyőben, adjunk
hozzá 5 dkg zsemlemorzsát, vagy zabpehelydarát és folyamatos keverés mellett, kis lángon pirítsuk aranybarnára,
majd zárjuk el a hőt (kissé még barnul ezalatt is, így kevergessük még pár
másodpercig)
6. kézzel megformázott
gombócokat tegyük a serpenyőre, amiben a pirított zabpehelydara van és óvatosan
rázogatva vonjuk be a gombócokat
Praktikák:
- száraz serpenyőben pirított, darált dióba is forgathatjuk a gombócokat
- ha nem cél a tejmentesség, akkor édes (cukorral elkevert) tejföllel is tálalható
- a gombócok zabdara
bunda nélkül, önmagukban is finomak
- csak vegyi anyagtól
mentes, kezeletlen, felületű, vagy bio citromhéjat használjunk
* ha a gluténmentesség cél, akkor a forgatáshoz használt zsemlemorzsánál is figyeljünk erre, vagy jó alternatíva lehet az olajon megpirított zabpehelydara is