Mazsolás kölesgombóc (glutén, tej-, és tojásmentes, vegán)
Érdemes beilleszteni az étkezésbe, mert az egyetlen gabona, amely lúgosító hatású, teljes értékű fehérjéket és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, gazdag vitaminokban, emellett könnyen emészthető. Készíthető belőle kása, kenyér, sütemény, köret és persze gombóc is, ami kifejezetten hasonlít a túrógombócra.
MAZSOLÁS KÖLESGOMBÓC 12-14 db (egészségesebb összetevők)
15 dkg köles
3 dl víz
5 dkg nyers nádcukor
1 marék mazsola
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
tálaláshoz:
házi lekvár
porcukor (nyers nád)
Praktikák:
- száraz serpenyőben pirított, darált dióba is forgathatjuk a gombócokat
- ha nem cél a tejmentesség, akkor édes (cukorral elkevert) tejföllel is tálalható