Mazsolás kölesgombóc (glutén, tej-, és tojásmentes, vegán)

Mazsolás kölesgombóc, avagy egy vegán túrógombóc története.

A másnapi reggelire valót szerettem volna előkészíteni, de egyszerűen nem jött az ihlet. Nézelődtem a kamrában, amikor megláttam a kölest és eszembe jutott, hogy legyen belőle gombóc.

A köles kifejezetten megosztó alapanyag, van, aki rajon érte és van, aki nagyon nem... Az elkészítésének egyetlen pici trükkje van, jól át kell mosni és hipp-hopp el is tűnt a kellemetlen illata.
Érdemes beilleszteni az étkezésbe, mert az egyetlen gabona, amely lúgosító hatású, teljes értékű fehérjéket és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, gazdag vitaminokban, emellett könnyen emészthető. Készíthető belőle kása, kenyér, sütemény, köret és persze gombóc is, ami kifejezetten hasonlít a túrógombócra.

MAZSOLÁS KÖLESGOMBÓC 12-14 db (egészségesebb összetevők)

15 dkg köles
3 dl víz
5 dkg nyers nádcukor
1 marék mazsola
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
1 mokkáskanál friss citromlé

tálaláshoz:
házi lekvár
porcukor (nyers nád)
kevés olajon megpirított zsemlemorzsába, vagy zabpehelydarába forgatva is tálalhatjuk*

1. a kölest háromszor alaposan mossuk át, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a mazsolát és fedő alatt kis lángon főzzük puhára, időnként kevergessük meg
2. ha elfőtte a levet és megpuhult a köles, zárjuk el a hőt alatta és hagyjuk a fedő alatt pihenni (még puhul és a maradék nedvességet is felszívja)
3. ha kihűlt a massza, adjuk hozzá a citrom levét és héját, majd együk a massza felét a botmixer keverőtáljába és pürésítsük össze
4. tegyük vissza a pürét a köleshez, keverjük össze alaposan és enyhén nedvesített kézzel formázzunk púpos evőkanálnyi adagokból gombócokat
5. ha szeretjük, forgassuk kevés olajban megpirított zsemlemorzsába (mint a szilvásgombócot), amíg fő a köles, 2 evőkanál kókuszolajat melegítsünk fel serpenyőben, adjunk hozzá 5 dkg zsemlemorzsát, vagy zabpehelydarát és folyamatos keverés mellett, kis lángon pirítsuk aranybarnára, majd zárjuk el a hőt (kissé még barnul ezalatt is, így kevergessük még pár másodpercig)
6. kézzel megformázott gombócokat tegyük a serpenyőre, amiben a pirított zabpehelydara van és óvatosan rázogatva vonjuk be a gombócokat

Praktikák:
- száraz serpenyőben pirított, darált dióba is forgathatjuk a gombócokat
- ha nem cél a tejmentesség, akkor édes (cukorral elkevert) tejföllel is tálalható
- a gombócok zabdara bunda nélkül, önmagukban is finomak
- csak vegyi anyagtól mentes, kezeletlen, felületű, vagy bio citromhéjat használjunk
* ha a gluténmentesség cél, akkor a forgatáshoz használt zsemlemorzsánál is figyeljünk erre, vagy jó alternatíva lehet az olajon megpirított zabpehelydara is