Sütőtökös pite (tejmentes, tojásmentes, vegán)
Több kört futottunk már a témában, egyszer sem sikerült megértenünk a rajongást iránta, mígnem eszembe jutott, hogy mivel lehetne feldobni, ami nem a sűrített tej...
Íme az eddigi legfinomabb sütőtökös pite, amit kóstoltunk.
SÜTŐTÖKÖS PITE
7,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
7,5 dkg tönköly fehérliszt
5 dkg nyers nádcukor
3 dkg olívaolaj (extra szűz)
csipet őrölt fahéj
víz
krém:
20 dkg sült sütőtök (héj nélkül)
7 dkg nyers nádcukor
csipet őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
2 dl kókuszkrém
5 dl víz
2 evőkanál kukoricakeményítő
1. mérjük ki a tészta összetevőit és apránként adjuk hozzá annyi vizet (kb. 0,5-1 dl), amennyivel könnyen gyúrható ne nem ragacsos tésztát kapunk
2. olajozzunk ki egy piteformát, nyújtsuk ki a tésztát kb. 3-4 mm vastagra és béleljük ki a formát
3. keverjük össze a krémet és öntsük a pite közepébe egyenletesen eloszlatva
4. melegítsük elő a sütőt és 180 fokon süssük 30 percig (kissé remegős még a krém közepe, de megszilárdul, ahogy hűl)
Praktikák:
- lehet tenni a krémbe őrölt szerecsendiót, vagy reszelt gyömbért is
- a tésztához a vizet nagyon apránként adagoljuk, ne legyen ragacsos