Bolognai spagetti
Mégis van néhány olyan étel, amely nálunk is valamilyen "húspótlóval" készül, ilyen ez a recept is... A vörösbor Neil Perry inspiráció, természetesen enélkül is finom.
50 dkg spagetti
10 dkg szójagranulátum
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
2 db (halványító) szárzeller
1 dl vörösbor - opcionális
50 dkg passzírozott paradicsom (100%-os)
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
1/2 teáskanál örült füstölt fűszerpaprika
1 teáskanál szárított kakukkfű
3 teáskanál szárított oregano
2-3 teáskanál nyers nádcukor
csipet őrölt szegfűszeg
csipet só (nem finomított, természetes)
tört bors
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1. tegyük fel melegedni a tészta főzővizét, sózzuk, majd, ha forr, főzzük meg a tésztát az előírt ideig
2. a szójagranulátumot öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, a zöldségeket tisztítsuk meg, a vöröshagymát, valamint külön a répát és a zellert aprítsuk finomra (reszeljük, vagy aprító géppel a legcélszerűbb)
3. az olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, reszeljük hozzá a fokhagymát és keverjük el benne az őrölt paprikát, majd adjuk hozzá az aprított zellert és sárgarépát, öntsük fel annyi vízzel ami épp ellepi
4. vágjuk apróra a hámozott paradicsomokat, adjuk a szószhoz, majd a szósz felét kivéve botmixerrel pürésítsük össze
5. tegyük vissza a pürésített szószt a daraboshoz, majd adjuk hozzá a lecsöpögtetett szójagranulátumot és öntsük hozzá a vörösbort
6. adjuk a szószhoz a passzírozott paradicsomot, ízesítsük (só, bors, cukor, kakukkfű, oregano, szegfűszeg) és gyakori keverés mellett főzzük, amíg a szója, illetve a zöldségek megpuhulnak és a mártás kissé besűrűsödik
Praktikák:
- vörösbor nélkül is finom
- tálalható parmezánnal, vagy füstölt sajttal ha nem cél a tejmentesség
- ha rendelkezésre állnak friss fűszerek, bátran használjuk a szárított helyett