• Love2Smile Organic Cosmetics

    Itt is mi szorgoskodunk:

    100% tiszta, természetes, vegán, vegyszer- és pálmaolajmentes, bőr- és környezetbarát, prémium anyagokból készülő, magyar alapkozmetikumok a mindennapi tisztálkodáshoz

    Tovább
  • Fonott kalács

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Bécsi krumplisaláta

    Könnyű, ízletes önmagában és köretként is

    Tovább
  • Bejgli

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Mentes receptválogatás

    Vegán, gluténmentes, laktóz- és tojásmentes? Válogass bátran, mindegyik témában találsz finomságokat!

    Tovább

szombat, április 27, 2013

Brownie bonbon

Kívül roppanó, belül krémesen lágy, az elkészítésénél csak az elfogyasztása gyorsabb...

BROWNIE BONBON 15 db (egészségesebb összetevők)

5 dkg étcsokoládé (70 - 80 %)
5 dkg vaj (ghí)
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
8 dkg porcukor (nyers nád)
1,5 dkg cukrozatlan kakaó (karobpor)
4 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. a vajjal olvasszuk fel a csokoládét (kis lángon, ne forrjon)
2. a tojást a porcukorral verjük fel, majd adjuk hozzá az olívaolajat, a kakaót, a lisztet, a vajas
csokoládét és keverjük össze alaposan
3. tegyük a sütőformába a kapszlikat és adagoljuk bele a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig (amikor már kérges a sütemény felülete, akkor jó, ne süssük túl, mert ahogy hűl, még szilárdul)

Praktikák:
- bátran próbáltuk a receptet teljes kiőrlésű tönköly liszttel, puha, krémes lesz a sütemény belseje, roppanós a külseje 
- egyben is kisüthető sütőpapírral bélelt formában (kb. 10x20-as formára elegendő a massza)
- a bonbonok közepébe lehet tenni csokicseppeket

péntek, április 26, 2013

Pitypang zselé

Az idei év slágere, mindenhol a pitypang jótékony élettani hatását részletezik, ráadásul a környékünket szőnyeg-szerűen borítja a sok-sok szépséges aranyszínű fejecske...

A recept a kíváncsiságnak köszönhető, nem is igazán vártam semmi különöset, így meglepetésként ért az üde, könnyed, nyárias ízű finomság.


PITYPANG ZSELÉ (1 l zseléhez)

2 nagy marék pitypang fej
15 dkg cukor (nyers nád)
1 db lime leve
1 csomag 3:1-ben dzsemfix
víz

1. a pitypang fejekről a zöld részt levágjuk, majd egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és közepes lángon addig főzzük, amíg forrni kezd, majd egy éjszakára állni hagyjuk
2. sűrű szűrőn, vagy tiszta textilen leszűrjük a virágok levét és felöntjük annyi vízzel, hogy összesen 1 l lé legyen
3. hozzáadjuk a léhez a cukrot és a lime szűrt levét, majd közepes lángon főzni kezdjük
4. ha forr, folyamatos keverés mellett beleszitáljuk a lébe a dzsemfixet és 2-3 percig lobogva forrni hagyjuk
5. tiszta, csírátlanított befőttes üvegekbe adagoljuk a lét, fóliázzuk, majd lezárjuk az üvegek tetejét és 5 percre fejtetőre állítjuk (vákuum képződik és segíti a tartósítást), ha kihűltek az üvegek, mehetnek a kamrába

Praktikák:
- mindenképpen autóktól védett helyről szedjük, mivel a mosástól összezárulnak a virág fejecskéi, így nehezíti a feldolgozást (kétszer is forraljuk, kivételesen nem javaslom a fejek megmosását)
- érdemes a délelőtti órákban szedni a virágot, ekkor még teljesen nyitottak a fejek
- a dzsemfixek közül érdemes a 3:1 verziót használni, mert természetes összetevői vannak