• Love2Smile Organic Cosmetics

    Itt is mi szorgoskodunk:

    100% tiszta, természetes, vegán, vegyszer- és pálmaolajmentes, bőr- és környezetbarát, prémium anyagokból készülő, magyar alapkozmetikumok a mindennapi tisztálkodáshoz

    Tovább
  • Fonott kalács

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Bécsi krumplisaláta

    Könnyű, ízletes önmagában és köretként is

    Tovább
  • Bejgli

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Mentes receptválogatás

    Vegán, gluténmentes, laktóz- és tojásmentes? Válogass bátran, mindegyik témában találsz finomságokat!

    Tovább

csütörtök, január 31, 2013

Konyhai praktika ekcémás bőrre, de arcradírnak is tökéletes

Egyre többen kerestek meg minket, hogy ekcémás van a családban, ráadásul megdöbbentő nagy a gyermekek aránya.

Természetesen fontos, hogy ilyen esetben (illetve bármilyen bőrprobléma esetén) a lehető legkevésbé irritáljuk a már eleve sérült részt, ezért sok esetben már a natúr termékek használata is enyhíti a tünetet. Természetesen kihat(hat) az étkezés és a lelki állapot is a tünetekre, meglehetősen összetett a kezelési lehetőség, ennek részletezésére most nem térünk ki, DE, van egy szupergyors segítség...

Olyan gyors segítséget szoktunk javasolni az ekcémás bőrre, amelyhez szükséges alapanyagok minden konyhában megtalálhatóak, egyedi igény szerinti gyakorisággal végezhető, egyszerű és a tapasztalatok szerint rendkívül hatékony, íme:

1. keverj össze 1:1 arányban olajat és sót (mi normál bőrre arcradírként is használjuk, amihez 1 teáskanálnyi mindkét összetevő, nagyobb felületre 1 evőkanálnyi mindkettőből, nedves homok állaga lesz)
2. a kezelendő felületet tisztítsd meg és nagyon alaposan töröld szárazra (FONTOS: az olajban nem oldódik a só, a vízben igen, így, ha vizes marad a bőr, csípni fogja a só, ha száraz, nem fogja csípni)
3. finoman, de határozottan dörzsöld át az olaj/só keverékkel a felületet, majd simítsd le a sót és hagyd, hogy az olaj pár percig még be tudjon szívódni
4. szappannal (lehetőleg csak természetes összetevőkkel) mosd le az olajat


5. mielőtt elkezded, a praktikákat is olvasd el, fontos!

Praktikák:
- érdemes jó minőségű, extra szűz, nem finomított olajat használni és nem finomított (=természetes, kémiai úton nem finomított, tehát nem a szemcseméretet értjük alatta!) sót, mert az ezekben lévő ásványi anyagok is beszívódnak a bőrbe és segítik a gyógyulást
- ismétlésképp: száraz legyen a kezelendő felület, ez nagyon fontos!
- ha van rá lehetőség, hosszabb ideig is rajta lehet hagyni az olajat a felületen
- határozottan, de ne durván dörzsöljük a bőrt, ami kicsit bepirosodhat, ez természetes, hiszen serkentjük a vérkeringést, az összetevők pedig nem tudják irritálni



kedd, január 15, 2013

Mangó-datolyaszilva-chili chutney

Az érett mangó különleges ízéhez remekül társul a sárgabarackra emlékeztető datolyaszilva, az összhang pedig egy kis pikáns chilitől lesz teljes.

A datolyaszilva Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye. A gyümölcsnek magas az A-, C-, P-vitamin tartalma, ezen kívül tartalmaz még B1-, B2-, E vitamint is és jelentős mikroelem tartama miatt gyógynövénynek tartják.
Fogyasztható nyersen, gyümölcsléként, aszalva, lekvárként, befőttként, de még bort és likőrt is készítenek belőle.


MANGÓ-DATOLYASZILVA-CHILI CHUTNEY

1 db mangó
1 db datolyaszilva
1 db chili (madárszem, vagy piros thai)
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál fehér balzsamecet
4 dkg cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál őrölt koriander
1/2 lime leve

1. pucoljuk meg a datolyaszilvát és a mangót, majd kockázzuk fel a szilvát és vágjuk le a magjáról a mangót
2. a gyümölcsöket és a többi hozzávalót tegyük egy lábosba és közepes lángon főzzük, amíg elkezd forrni
3. botmixerrel pürésítsük, majd forraljuk, amíg besűrűsödik
4. ha kihűlt, tegyük befőttes üvegbe és tároljuk hűtőben

Praktikák:
- balzsamecet helyett használható 6 %-os fehérborecet
- tetszőlegesen bármilyen chili használható


szerda, január 02, 2013

Mákos guba kelt tésztából (tej- és tojásmentes)

Jellegzetes magyar édesség, melyet hagyományosan karácsonyra készítettek abban a tudatban, hogy a sokszemű mák sok szerencsét és sok pénz hoz az új esztendőben.

Akárhogy is, az biztos hogy nagyon finom és ha még be is váltja a küldetését, akkor pláne érdemes máskor is fogyasztani :-)

(*)Ha a citrusok héját is felhasználjuk, akkor kizárólag kezeletlen héjú gyümölccsel tegyük. Mivel hosszú az út a szürettől a fogyasztóhoz kerülésig, ezért gombaölő vegyszert tartalmazó viasszal kezelik általában a citrusokat. Mivel ezt az anyagot még alapos mosással sem lehet maradéktalanul eltávolítani, ezért ezek héját ne használjuk fel. Fontos, hogy a kezeletlen héjú citrusokat is alaposan mossuk meg felhasználás előtt.


MÁKOS GUBA KELT TÉSZTÁBÓL tej- és tojásmentes (egészségesebb összetevők)

tészta:
25 dkg liszt (teljes kiőrlésű / fehér tönköly)
1,25 dl kézmeleg víz
1/2 csomag porélesztő
1,5 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
5 teáskanál cukor (nyers nád)

"feltét":
10 dkg darált mák
10 dkg cukor (nyers nád)
1,2 l víz
1 db narancs reszelt héja(*)
1 csomag főzős vaníliás puding

1. mérjük ki a lisztet, készítsünk a közepébe egy kis mélyedést, szórjuk bele az élesztőt, arra a cukrot majd öntsük rá a kézmeleg vizet, amibe tegyük bele még az olajat is
2. gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára (1/2-1 óra)
3. ha megkelt a tészta, gyúrjuk át és formázzunk tepsi hosszúságú, 1,5-2 cm vékony rudakat, melyeket fektessük a sütőpapírral bélelt, vagy kiolajozott tepsire és 180 fokon (4-es fokozat) süssük 15 percig
4. zárjuk el a sütőt, vegyük ki a tepsit és vágódeszkára kitéve, óvatosan karikázzuk fel a még meleg tésztarudakat, majd tegyük vissza a tepsire a darabokat, melyet tegyünk be a már kikapcsolt sütőbe és hagyjuk a sütőt így kihűlni (ezzel a tészta karikákat is megszárítjuk kissé)
5. ha kihűltek a korongok, készítsük el a mákos öntetet, adjuk a darált mákhoz a cukrot és az (alaposan megmosott, vagy kezeletlen) narancs reszelt héját, valamint a pudingot, öntsük fel a vízzel és keverjük össze csomómentesre
6. enyhén olajozzuk ki a sütőtálat, tegyük bele a tészta korongokat és öntsük fel a mákos öntettel, majd 180 fokon süssük 30 percig úgy, hogy félidőben óvatosan keverjük át
  
Praktikák:
- tálaláskor locsoljuk meg mézzel, de finom házi baracklekvárral, illetve kevés nyers nádcukorral kikevert joghurttal is 
- ha nem cél a tejmentesség, akkor a tészta és a feltét is készíthető víz helyett tejjel
- a képen látható guba tésztája fele-fele arányban teljes kiőrlésű és fehér tönköly liszttel készült