• Love2Smile Organic Cosmetics

    Itt is mi szorgoskodunk:

    100% tiszta, természetes, vegán, vegyszer- és pálmaolajmentes, bőr- és környezetbarát, prémium anyagokból készülő, magyar alapkozmetikumok a mindennapi tisztálkodáshoz

    Tovább
  • Fonott kalács

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Bécsi krumplisaláta

    Könnyű, ízletes önmagában és köretként is

    Tovább
  • Bejgli

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Mentes receptválogatás

    Vegán, gluténmentes, laktóz- és tojásmentes? Válogass bátran, mindegyik témában találsz finomságokat!

    Tovább

hétfő, május 30, 2022

Focaccia, avagy az olasz lepénykenyér

Egy olasz mestertől lestem el ezt a receptet, az alaptészta (liszt, víz, olívaolaj, só, élesztő), a technológiai sorrend az általa huszonéve alkalmazott, a tészta fűszerezése és a feltét pedig a pillanatnyi hangulatunk szerint alakul.

Eredendően tejtermék és tojásmentes, vegán), illetve alacsony hisztamin tartalmú a tészta receptje, ha ezek bármelyike kifejezett cél, akkor a feltéteknél is figyeljünk rá.


FOCACCIA 2 személyre (20*30 cm-es sütőformára)

tésztához:

200 g sima liszt

1 teáskanál só (természetes, nem finomított)

1 teáskanál porélesztő

1 teáskanál cukor (nyers nád)

1 teáskanál olívaolaj (szűz, extra szűz)

120 ml kézmeleg víz

1/2 teáskanál fokhagymapor

1/4 teáskanál szárított oregánó

1/4 teáskanál őrölt rozmaring

kenéshez:

1/2 teáskanál só (természetes, nem finomított)

1,5-2 teáskanál kézmeleg víz

2 teáskanál olívaolaj (szűz, extra szűz)

feltét (opcionális):

4-5 fej gomba

marék olívabogyó


1. futtassuk fel az élesztőt (alapvetően nem szükséges, de az a tapasztalatunk, hogy ennél a lepénynél jót tesz), ehhez egy pohárba tegyük az élesztőt a cukorral és egy csipet liszttel, majd a kimért teljes kézmeleg víz mennyiségéből először egy pár kávéskanálnyival keverjük csomómentesre, ezután öntsük fel két ujjnyira és hagyjuk felfutni

2 egy kelesztő tálba mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a sót és a fűszereket, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt a maradék vízzel és az olajjal, majd gyúrjuk meg a tésztát és kelesszük duplájára (kb. fél – egy óra)

3. amikor megkelt a tészta, egy pohárban keverjük össze a kenéshez szükséges sót a vízzel, majd az olajjal (kissé opálos és sűrűbb lesz)

4. egy kevés olívaolajjal kenjük ki a sütőformát (tényleg kevés legyen az olaj, mert visszacsúszik a tészta) és kézzel nyomkodjuk a forma aljába a tésztát úgy, hogy teljesen kitöltse

5. locsoljuk az olajos keveréket a tészta felületére, majd kézzel kenjük el egyenletesen úgy, hogy néhány helyen benyomjuk a tésztát az ujjainkkal, majd fedjük le légmentesen, hogy ne száradjon ki (legegyszerűbb alufóliával lefedni, vagy mindkét oldalról behúzni zacskóba) és kelesszük 2 órát

6. ha letelt a második kelesztés, szórjuk meg a feltétekkel és 220 fokon (gázsütő 8-as) süssük 10-15 perc alatt aranybarnára


Praktikák:

- az alaptészta fűszerek nélkül is finom, de jól illenek hozzá: az oregánó, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, fokhagyma

- a tészta 50 g teljes kiőrlésű lisztel is jól működik (csökkentsük ennyivel a sima lisztet)

péntek, május 27, 2022

Hisztamin érzékenység, avagy a rejtélyes bőrprobléma a táplálkozás tükrében

A bőrünk, mint az elsődleges védelmi vonalunk és egyben a legnagyobb szervünk folyamatosan kommunikál velünk. Állapota visszajelzi a külső és belső folyamatokat, hatásokat, függ az aktuális egészségünktől, hormonháztartásunktól, az elfogyasztott ételektől és italoktól, de még akár az időjárástól is.


Bőrprobléma esetén számos kiváltó, vagy befolyásoló tényező lehet, általában többféle, akár egymástól nehezen megkülönböztethető tünettel, így gyakran összekeverik pl. az ekcémát, illetve az atópiás dermatitiszt a pikkelysömörrel, ráadásul előfordul, hogy hisztamin intolerancia (is) áll a háttérben.

A hisztamin allergia (hisztaminózis) valójában nem is "igazi" allergia, még akkor sem, ha a tünetek nagyon hasonlítanak ahhoz, amikor az immunrendszer lép túlzott reakcióba. Hisztamin egyrészt a szervezetünkben is termelődik, de ételeink, italaink is tartalmazzák. Ha a szervezetbe bejutó, vagy felszabaduló hisztamint a bél nyálkahárytája által termelt DAO enzim nem tudja megfelelően lebontani, akkor különböző -allergiára hasonlító- tünetek jelentkeznek (pl. bőrpír, kiütés, fejfájás, felső légúti tünetek, puffadás, hasi görcs, hasmenés, hányás). Az enzim termelését bizonyos gyógyszerek is befolyásolják.

A leggyakoribb a magas hisztamin tartalmú ételekre adott reakció, amelyek jelentkezhetnek az étkezés után pár órával, vagy akár pár nappal később is. A hisztamin intolerancia vérvétellel kimutatható, ugyanakkor saját tapasztalatunk szerint érdemes figyelni az ételekre, italokra adott válaszát a szervezetünknek, mivel elérően reagálhatunk akár ugyanarra az ételcsoportra is (nálunk tiltólistás a tejtermék, tojás, nyers hagyma, hús- és ételkészítmények, tömény alkoholok, tartósítószerek, de kis mennyiségben jól toleráljuk a paradicsomot, gombát, hüvelyeseket, citrus leveket, kávét, sört, szójamentes étcsokoládét, fermentált zöldségeket).

Tippek, praktikák

Fontos, hogy a sebes, érzékeny, hámló bőrfelülelet ne kapargassuk, mert a sebeket könnyen felülfertőzzük ezzel és lassítjuk a gyógyulást.
Testápoláshoz, tisztálkodáshoz használjunk kímélő, vegyszermentes, természetes készítményeket, mosogatáshoz, takarításhoz pedig húzzunk gumikesztyűt.

Az egyes ételekre, italokra adott reakciót úgy figyelhetjük meg magunkon a legkönnyebben, hogy a tesztelni kívánt élelmiszertípust (pl., tejtermék, tojás) 2 kétig teljesen kiiktatjuk az étrendünkből, majd újra elkezdjük fogyasztani és ismét 2 hétig figyeljük, hogy erősödtek-e a tünetek (nem minden étel vált ki azonnali reakciót). Egyszerre mindig csak egy típust teszteljünk, hogy könyebben tudjuk beazonosítani a kerülendő, vagy kisebb mennyiségben fogyasztandó alapanyagot.

Hogyan készíthetsz finom tojásmentes piskótát, vagy nokedlit? Könnyedén!
Válogass tejtermék, tojás- és húsmentes, vegán recepjeinkből!

Ízelítőül néhány finomság:
"Tojásos" nokedli (tojás- és szójamentes)
Piskóta (tej- és tojásmentes)
Szilvásgombóc (tej- és tojásmentes)
Fánk (tej- és tojásmentes)
Lángos (tej- és tojásmentes)


Forrás: Allergiaközpont, Webbeteg, Wikipédia, Szappanműves

csütörtök, május 26, 2022

Piskóta alaprecept (vegán, tejtermék és tojásmentes)

Tojás-, tej-, vagy akár hisztamin érzékeny vagy? 
Itt a megoldás (majdnem) minden sütemény alapjához, legyen az piskóta, torta, vagy kevert...

Korábban csak a tejtermékeket kellett elhagyni, azonban egy ideje a tojás is tiltólistás. 
Itt kezdődött az igazi kihívás, hogy legyenek mostantól a születésnapi torták, vagy bármilyen más piskóta alapú sütemény.

Sok-sok próba és tesztelés után itt a tökéletes piskóta vegán (tejtermék és tojásmentes) alapváltozata, amely azon túl, hogy nagyon finom, könnyed, légies, kellőképp szaftos, még elképesztő gyorsan el is készül.

Lenti mennyiség elegendő 1 db normál méretű gyümölcstorta alaphoz, vagy 1 db 18 cm-es zsúrtortához, ha nagyobb méretű tortát készítünk, emeljük 1,5-2-szeresére az adagot (tortaforma méretétől, illetve emelettől függően).

PISKÓTA (vegán, tejtermék és tojásmentes)

10 dkg sima búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt*
10 dkg nyers nádcukor
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál őrölt vanília
2 dl víz
3 dkg olívaolaj
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, olajozzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki a formát
2. mérjük ki egy keverőtálba a liszteket, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, a sütőport és a szódabikarbónát
3. adjuk a szárazanyagokhoz a vizet, az olajat, majd a citromlevet és egy manuális, kézi habverővel keverjük a tésztát csomómentesre és öntsük az előkészített formába
4. az előmelegített sütőben süssük aranybarnára 15-20 perc alatt (a képen látható piskóta 4 cm maga formában készült, ha tortaformában sütjük, a vastagabb tésztaréteg miatt 30-40 perc is lehet a sütési idő, tűpróba!)

Praktikák:
*- készíthetjük fehér- és teljes kiőrlésű tönköly lisztekkel, vagy csak sima búzaliszttel is
- tehetünk a tésztába víz helyett gyümölcslevet, illetve más fűszereket is (fahéj, szegfűszeg, tonkabab, kardamom, stb.)
- ha csokoládés piskótát készítünk, akkor a csoki szárazanyagtartalma alapján csökkentsük a hozzáadott olajat


Vegán "tojásos" nokedli (tojásmentes, szója nélkül)

Mennyire érdekes, hogy gyerekkoromban még az illatát sem szerettem, most pedig a vegán változatért egyenesen rajongok, a fekete sót imádom és megtévesztően hasonló lesz tőle ez az étel az eredeti változathoz. 

Tojás allergiásoknak és hisztamin érzékenyeknek is kiváló alternatíva.

VEGÁN "TOJÁSOS" NOKEDLI (tojás- és szójamentes) 4 személyre

Nokedli:
300 g durum liszt
300 g víz
3 g fekete só
3 g sima só (természetes, nem finomított) 

"Tojás" szósz:
30 g kölesliszt
80 g víz
1 teáskanál fekete só
1/2 teáskanál sima só
késhegynyi kurkuma

Saláta:
1 fejes saláta
5 evőkanál almaecet (5 %-os)
4 evőkanál cukor (nyers nád)
4 dl víz

1. tegyünk fel melegedni egy lábosban nokedli főző vizet 1 teáskanál sóval
2. egy keverőtálba mérjük ki és keverjük homogénre a nokedli összetevőit, majd amikor a víz lobogva forr, szaggassuk bele nokedlit
3. keverjük át a vízben lévő nokedlit, majd 5 percig főzzük, szűrjük le és egy tálban tegyük félre 
4. keverjük össze a tojásos szósz összetevőit, öntsük a leszűrt nokedlire és keverjük össze alaposan
5. melegítsünk fel egy serpenyőt, tegyünk bele 1 evőkanál olajat és öntsük bele a tojásos nokedlit, majd gyakran kevergetve pirítsuk, amíg kissé megszilárdul a szósz a nokedlik körül
6. mossuk meg a salátát és szedjük leveleire, keverjük össze a saláta öntetet (nem kell bele só, mert összetöpped a saláta) és öntsük a levelekre

szerda, május 18, 2022

Cukkini héjból spenót (alacsony hisztamin tartalmú, vegán)

Bizony, a cukkini héjából az eredetire tökéletesen hasonlító spenót szósz, vagy főzelék készíthető. Erre egészen véletlenül jöttünk rá, ugyanis szezonban mindig van tartalék cukkinink a hűtőben, amiből szinte bármit (is) el tudunk készíteni, amióta cél az alacsony hisztamin tartalmú étkezés, hiszen ez a zöldség 0-ás (a spenót 2-es és magas benne az oxálsav is), ráadásul minden része ehető, nem kell kimagozni, sem megpucolni (kivétel ez alól a nagyon nagyra nőtt, már főzőtök méretű, inkább tölteni való példány, ami jellemzően keserűbb, nagy, kemény magjai és vastag héja van, azt érdemes pucolni, magházát eltávolítani). 

A normál, kisebb, vagy saláta méretű azonban kiválóan beilleszthető egy sor ételbe, mint tömeget adó alap a semleges íze miatt. A cukkinikenyér, rántott cukkini, tócsni, fasírt és lecsó mellett a magas hisztamin tartalmú összetevők helyettesítésére, vagy csökkentésére is kiváló, így eredetileg paradicsom-, vagy tejtermék alapú ételeknél nálunk mindig ez a fő összetevő és az aktuális igényünk, kedvünk szerint egészül ki fűszerezéssel, vagy más zöldséggel. Például töltött paprika esetén a meghámozott cukkinit megfőzve és botmierelve, 1-2 evőkanál sűrített paradicsom hozzáadásával készül az étel, így máris kisebb a bevitt hisztamin mennyisége és a gyomrot is kíméli.

A vegán sajtos tészta (mac and cheese) esetén is kíváló "sajtszósz" készíthető cukkíniből, ugyanígy szuper sajttorta alternatíva, így az olajos magvakat és a tejtermékeket is kerülni lehet szükség esetén. Ezekhez az ételekhez azonban érdemes megpucolni a zöldséget, mert a zöld héj nélkül még semlegesebb íz és az eredeti ételhez jobban hasonlító szín érhető el. 

A megmosott növény lehámozott héját is kiválóan lehet hasznosítani, ezért érdemes jól záródó zacskóban a fagyasztóban gyűjtögetni, amig összejön a kívánt adag, majd annyi vízben megfőzni, ami épp ellepi, botmixerrel pürésíteni, ízesíteni (fokhagyma, só, bors, szerecsendió, pici lisztes habarás) és kész is az ízletes, megtévesztően hasonlító spenót szósz tésztához, vagy akár a főzelék.

CUKKINI HÉJBÓL SPENÓT (szósz, vagy főzelék) 

cukkini héj

só (természetes)

csipet tört bors (lehet színes is)

fokhagyma (pár gerezd ízlés szerint)

csipet frissen reszelt szerecsendió

1-2 evőkanál liszt (lehet sima, de jól illik hozzá a zab-, a rizs-, a barnarizs- és a kölesliszt is, mindegyikkel próbáltuk)

1. főzzük meg a cukkini héját annyi vízben, ami épp ellepi, reszeljük hozzá a fokhagymát, fűszerezzük (só, bors, szerecsendió), majd botmixerrel pürésítsük

2. attól függően, hogy milyen sűrű szószt, vagy főzeléket szeretnénk, keverjünk ki csomómentesre egy kis tálkában 1-2 evőkanál lisztet pár kanál vízzel és adjuk a püréhez, majd kis lángon főzzük össze pár percig, amíg besűrűsödik

vasárnap, május 15, 2022

Színes, csokicseppes keksz (tejtermék- és tojásmentes, vegán tészta alappal)

Mókás, színes keksz, melyet gyermekekkel is élmény elkészíteni, de a felnőttek is biztosan élvezettel csipegetnek belőle.

A tészta nem tartalmaz tejterméket, sem tojást, ha vegán süteményt szeretnénk készíteni, akkor a „feltéteknél” is figyelni kell arra, hogy ne tartalmazzon állati eredetű összetevőt. 

Jól illik a tésztába az őrölt fűszerek közül a fahéj, a szegfűszeg, a vanília, a zöld kardamom, vagy akár a kurkuma, a közepébe pedig a kandírozott gyümölcsök, a sótlan, pörkölt mogyoró, színes csokicseppek, a mogyoróvaj, a lekvár, de önmagában, dekor nélkül, teasüteményként is finom, vagyis igazából csak a fantázián múlik, mennyi a variációs lehetőség. Ha lekváros kekszet is készítünk, akkor a golyók közepét nyomjuk be egy fakanál végével (mélyen, de ne teljesen, hogy alul zárja a lekvárt a tészta) és egy kiskanállal adagoljuk a mélyedésbe a lekvárt.


CSOKICSEPPES KEKSZ 48-50 db

100 g hideg kókuszzsír

100 g porcukor (nyers nád)

5 g sütőpor (foszfátmentes)

250 g sima liszt

1/2 teáskanál vanília, vagy csipet őrölt szegfűszeg

1 csipet só (természetes, nem finomított)

1 teáskanál frissen facsart citromlé

1/2 dl víz

„feltét” ízlés szerint

1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a lisztet a kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát

2. adjuk a keverékhez a porcukrot, a csipet sót, szegfűszeget és a sütőport, morzsoljuk össze homogénre

3. öntsük a citrom levét és a vizet a lisztes keverékhez és gyors mozdulatokkal (ne olvadjon fel teljesen a kókuszzsír) nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (könnyen kezelhető, minimálisan törős, nem túl ragacsos tésztát kell kapni)

4. osszuk 10 g/db súlyú egyenlő részre (kb. 48-50 adag) a tésztát, formázzunk golyókat, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és mindegyiknek a közepébe nyomjunk csokicseppet, vagy más tetszőleges feltétet (ha lekvárosat készítünk, akkor fakanál nyelével nyomjunk egy kis mélyedést a golyó közepébe, abba töltsük a lekvárt)

5. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz)

Praktikák:

- ha lekváros kekszet is készítünk, akkor a golyók közepét nyomjuk be egy fakanál végével (mélyen, de ne teljesen, hogy alul ne folyjon ki a lekvár) és egy kiskanállal adagoljuk a mélyedésbe lekvárt

- csak sima fehér lisztből, vagy akár teljes kiőrlésű tönkölylisztből, de keverve is finom

- a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó


Itt is mi szorgoskodunk:

péntek, május 06, 2022

Kurkumás darás sütemény (tejtermék- és tojásmentes, vegán)

A kurkumás darás sütemény (Sfouf) közel-keleti eredetű, a fő összetevőkön túl többféle változatban létezik, mi a vegán alternatívát készítettünk. Tradicionálisan fenyőmag kerül a tetejére és tahinivel kikent tepsiben kell sütni, nálunk ezek elmaradtak, de szezámmag szórás került a sütire.

Próbáltuk gyömbéres, narancsos cukorsziruppal leöntve is, de azzal már túl édes, anélkül jobban szeretjük.

Ha gyors változatot szeretnénk, akkor forró vízzel készítsük, de ebben az esetben kevéssé tud megemelkedni a tészta, kicsit ragacsosabb édesség készül belőle. Ha van rá időnk, akkor áztassuk be a darát előre szobahőmérsékletű vízbe, ebben az esetben magasabbra emelkedik a tészta, piskótásabb állaga lesz.

KURKUMÁS, DARÁS SÜTEMÉNY 20x25-ös sütőformára

100 g búzadara (lehet teljes kiőrlésű és sima is)

100 g sima liszt

100 g nyers nádcukor

1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)

1 csapott teáskanál őrölt kurkuma

csipet só (természetes, nem finomított)

30 g semleges ízű olaj (hidegen sajtolt)

30 g kandírozott narancs

2 teáskanál friss citromlé

2,5 dl víz

tetejére szezámmag


- ha forró vizes változatot készítünk, akkor gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, béleljük ki sütőpapírral a sütőformát, majd a víz kivételével keverjünk össze minden alapanyagot, majd keverjünk homogén masszát a forró vízzel, öntsük az előkészített tepsibe, szórjuk meg szezámmaggal a tészta tetejét, majd ezt követően rögtön lehet sütni


- ha hideg vizes változatot készítünk

1. keverjük össze a darát a vízzel és hagyjuk állni 1/2 - 1 órát

2. amikor letelt a pihentetési idő, mérjük hozzá a cukrot, csipet sót, a lisztet, a sütőport, adjuk hozzá a citromlevet, majd az olajat, abba a kurkumát, keverjük össze alaposan, végül keverjük hozzá a kandírozott narancsot

3. öntsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, szórjuk meg a tetejét pár csipet szezámmaggal, majd 180 fokon süssük aranybarnára kb. 25 perc alatt

4. jellegzetes rombusz alakban tálalják, ehhez az egyik oldalról függőlegesen, a másik oldalról 45 fokos szögben várjuk fel a süteményt


Praktikák:

- ha cukorszirupot is szeretnénk készíteni a süteményhez, akkor 50 g nyers nádcukrot öntsünk fel 1 dl vízzel (adhatunk hozzá 30 g kandírozott gyömbért is), majd forraljuk fel és forrástól számítva főzzük pár percig, amíg kissé sűrűbbé válik a folyadék, majd hűtsük le és azzal meglocsolhatjuk a frissen sült, még forró süteményt (pici befőttes üvegben a hűtőben sokáig eláll a szirup)

- a tésztához használhatunk kandírozott gyömbért is


Kanellangd, vagyis svéd fahéjas kalács (tejtermék- és tojásmentes, vegán)

Sokkal könnyebb elkészíteni, mint amilyen szép és finom. A lenti receptből nem túl nagy kalács készül, 4 személynek egy evésre való, ha nagyobb családnak készül, akkor érdemes duplázni a mennyiségeket.

Hagyományosan rácsurgatott cukormázzal tálalják, szerintünk enélkül is szuper finom és elég édes.


SVÉD FAHÉJAS KALÁCS (tejtermék- és tojásmentes, vegán)

tésztához:

170 g liszt

17 g nyers nádcukor

17 g semleges ízű olaj

85 ml kézmeleg víz

3 g porélesztő

2 g só (természetes, nem finomított)

1/3 teáskanál őrölt zöld kardamom

töltelékhez:

30 g nyers nádcukor

1 teáskanál őrölt fahéj

30 g puha, de még nem olaj állagú kókuszzsír

csipet őrölt szegfűszeg

csipet őrölt zöld kardamom

kenéshez:

2 teáskanál porcukor (nyers nád)

1 teáskanál víz

1. alapvetően nem szükséges, de szeretem felfuttatni a porélesztőt, így tegyük egy kis tálkába 1 mokkáskanál cukorral és egy csipet liszttel, majd öntsük fel a kézmeleg víz felével és várjunk egy kis időt, amig felfut az élesztő
2. amíg várakozunk, mérjük ki egy tálba a lisztet, keverjük el benne a sót, a maradék cukrot és a kardamomot, öntsük rá a maradék vizet, abba az olajat és a felfuttatott élesztőt, majd gyúrjuk meg a tésztát, majd fedjük le és meleg helyen kelesszük duplájára
3. amíg a tészta kel, készítsük elő a tölteléket, a puha (de nem olaj állagú) kókuszzsírba keverjük el alaposan a cukrot, fahéjat és kardamomot
4. amikor megkelt a tészta, nyújtsuk kb. 25x30 cm-es téglalapra és egy kanál hátuljával pórbáljuk meg egyenletesen elosztani a tölteléket
5. tekerjük fel a fahéjas töltelékkel megkent tésztát a szélesebb oldalról, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd felülnézetből vágjuk fel 2-2,5 cm-es csíkokra úgy, hogy az alsó tésztaréteget ne vágjuk át teljesen
6. hajtsunk minden első szeletet kissé jobbra, minden másodikat kissé balra úgy, hogy közben egy kicsit megdöntjük hátrafelé
7. takarjuk le a kalácsot egy olyan konyharuhával, amibe nem ragad bele, majd kelesszük ismét, kb. fél órát, közben készítsük el a kenéshez a mázat, egy kis pohárkában keverjük össze a porcukrot a vízzel
8. amikor letelt a második kelesztés, kenjük meg a kalács felső tésztarétegét (ami nem a vágott éle, ahol a töltelék van) és 180 fokos sütőben süssük aranybarnára 20-22 perc alatt (nagyobb kalácsnál ennél hosszabb lesz a sütési idő)

Praktikák:
- ha nincs kéznél őrölt zöld kardamom, anélkül is remek
- a tésztát lehet turbózni egy pici kezeletlen és alaposan megmosott narancs-, vagy citromhéjjal 

csütörtök, május 05, 2022

Omlós lekváros keksz (tej- és tojásmentes, vegán)

Többször készítettem már citromos omlós kekszet, de eszembe sem jutott, hogy vastag, szinte amerikai keksz típusú finomságnak is jó lehet egy pici átalakítással. 

Az ötlet végül egy főzős műsor formájában érkezett Matt Moren hagyományos vajas, tojásos receptjével, ekkor ugrott be, hogy egy mentes változatom nekem is van, abból kellene ezt a formát elkészíteni, hátha működik.
Bizony működik, teasütemény jellegű, porhanyós finomság lett, ráadásul sokféle ízesítéssel lehet variálni (csokoládé, fűszerek, lisztek). Az omlósság fokozására készülhet 50g kukoricaliszttel (ennyivel csökkentve a sima liszt mennyiségét), vagy akár fele arányban teljes kiőrlésű tönkölylisztből is, mindegyik változatban késztettük már és nagyon finom.

OMLÓS LEKVÁROS KEKSZ 24 db

250 g sima liszt
100 g porcukor (nyers nád)
100 g hideg kókuszzsír
5 g sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet vanília, vagy helyette őrölt szegfűszeg
1 teáskanál frissen facsart citromlé
0,5 dl víz
néhány teáskanálnyi lekvár (házi kedvenc)
 
1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszt(ek)et a kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot, a csipet sót, szegfűszeget és a sütőport, morzsoljuk össze homogénre
3. öntsük a citrom levét és a víz 3/4-ét a lisztes keverékhez és gyors mozdulatokkal (ne olvadjon fel teljesen a kókuszzsír) nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát, liszttől függően, ha szükséges a víz maradéka, akkor fokozatosan adjuk hozzá (könnyen kezelhető, minimálisan törős, nem ragacsos tésztát kell kapni)
4. osszuk 24 egyenlő részre (kb. 21 g/db) a tésztát, formázzunk golyókat és fakanál nyelével nyomjunk egy kis mélyedést a közepébe, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
5. tegyünk minden keksz közepébe kb. fél mokkáskanálnyi lekvárt, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 13-15 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz)

Praktikák:
- csak sima lisztből, vagy akár teljes kiőrlésű tönkölylisztből is finom
- a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó
- a mélyedésekbe tehetünk csokoládét is a lekvár helyett

szerda, május 04, 2022

Kurkuma latte (tejmentes, vegán)

Eredetileg vaníliával készül, ennek hiányában apró csipetnyi szegfűszeg került bele, ami nagyon jó választásnak bizonyult.

Az őrölt gyömbéres változatot hűvös, hideg időben, lenti variációt pedig kellemes, nyárias időben érdemes kipróbálni.

Tálaláskor szokták díszíteni a tetejét egy pici őrölt fahéjjal, illetve akár őrölt borssal is, de mi jobban szeretjük a szép habot szórás nélkül.


KURKUMA LATTE (tejmentes, vegán) 2 személyre

4 dl kókusztej

4 teáskanál nyers nádcukor

1/2 teáskanál őrölt kurkuma

1/4 teáskanál őrölt fahéj

késhegynyi őrölt szegfűszeg


1. egy lábosban melegítsük fel a kókusztejet (nem kell forralni, csak legyen kellemesen fogyasztható meleg)

2. botmixer keverőedényébe mérjük ki a fűszereket és a cukrot, öntsük rá a meleg tejet és mixeljük össze amíg teljesen homogénre keveredik és kissé habos lesz

3. cappucinos csészékbe tálaljuk 


A fotó kivételesen nem saját, olyan gyorsan elfogyott, hogy elfelejtettük fotózni, de hamarosan pótoljuk.