Focaccia, avagy az olasz lepénykenyér
Egy olasz mestertől lestem el ezt a receptet, az alaptészta (liszt, víz, olívaolaj, só, élesztő), a technológiai sorrend az általa huszonéve alkalmazott, a tészta fűszerezése és a feltét pedig a pillanatnyi hangulatunk szerint alakul.
Eredendően tejtermék és tojásmentes, vegán), illetve alacsony hisztamin tartalmú a tészta receptje, ha ezek bármelyike kifejezett cél, akkor a feltéteknél is figyeljünk rá.
FOCACCIA 2 személyre (20*30 cm-es sütőformára)
tésztához:200 g sima liszt
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál porélesztő
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 teáskanál olívaolaj (szűz, extra szűz)
120 ml kézmeleg víz
1/2 teáskanál fokhagymapor
1/4 teáskanál szárított oregánó
1/4 teáskanál őrölt rozmaring
kenéshez:
1/2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1,5-2 teáskanál kézmeleg víz
2 teáskanál olívaolaj (szűz, extra szűz)
feltét (opcionális):
4-5 fej gomba
marék olívabogyó
1. futtassuk fel az élesztőt (alapvetően nem szükséges, de az a tapasztalatunk, hogy ennél a lepénynél jót tesz), ehhez egy pohárba tegyük az élesztőt a cukorral és egy csipet liszttel, majd a kimért teljes kézmeleg víz mennyiségéből először egy pár kávéskanálnyival keverjük csomómentesre, ezután öntsük fel két ujjnyira és hagyjuk felfutni
2 egy kelesztő tálba mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a sót és a fűszereket, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt a maradék vízzel és az olajjal, majd gyúrjuk meg a tésztát és kelesszük duplájára (kb. fél – egy óra)
3. amikor megkelt a tészta, egy pohárban keverjük össze a kenéshez szükséges sót a vízzel, majd az olajjal (kissé opálos és sűrűbb lesz)
4. egy kevés olívaolajjal kenjük ki a sütőformát (tényleg kevés legyen az olaj, mert visszacsúszik a tészta) és kézzel nyomkodjuk a forma aljába a tésztát úgy, hogy teljesen kitöltse
5. locsoljuk az olajos keveréket a tészta felületére, majd kézzel kenjük el egyenletesen úgy, hogy néhány helyen benyomjuk a tésztát az ujjainkkal, majd fedjük le légmentesen, hogy ne száradjon ki (legegyszerűbb alufóliával lefedni, vagy mindkét oldalról behúzni zacskóba) és kelesszük 2 órát
6. ha letelt a második kelesztés, szórjuk meg a feltétekkel és 220 fokon (gázsütő 8-as) süssük 10-15 perc alatt aranybarnára
Praktikák:
- az alaptészta fűszerek nélkül is finom, de jól illenek hozzá: az oregánó, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, fokhagyma
- a tészta 50 g teljes kiőrlésű lisztel is jól működik (csökkentsük ennyivel a sima lisztet)