Almás-mákos kevert sütemény (tej-, és tojásmentes, vegán)
Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, kevert sütemény, melyben könnyen lehet variálni a liszteket is, nagyon jól bírja, ha csak teljes kiőrlésű (tönköly) búzalisztből készül, de felesben keverhető simával is.
ALMÁS-MÁKOS KEVERT SÜTEMÉNY 20x25-ös sütőformára, vagy d23 tortaformára
300 g alma
120 g cukor (nyers nád)220 g víz
1 teáskanál citromlé
30 g olaj (szűz, vagy hidegen sajtolt)
200 g teljes kiőrlésű (tönköly) búzaliszt
20 g zabpehelyliszt
20 g mákliszt
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
20 g mazsola
20 g zabpehely
20 g apróra vágott étcsokoládé (vegán)
1. áztassuk forró vízbe a mazsolát, sütőpapírral béleljük ki a sütőformát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
2. pucoljuk meg az almát és reszeljük le tökreszelővel egy keverőtálba, majd mérjük hozzá a cukrot, a vizet és a citromlét, keverjük össze manuális, kézi habverővel, majd keverjük bele a szódabikarbónát
3. mérjük hozzá az olajat, a fahéjat és keverjük össze
4. mérjük a keverékhez a liszteket és a sütőport, majd keverjük homogénre, ne maradjanak benne lisztes csomók
5. nyomkodjuk ki a mazsolát, a zabpehellyel és az aprított csokival együtt keverjük el a tésztában és öntsük az előkészített formába
6. 180 fokos sütőben süssük aranybarnára a süteményt, vékonyabb tészta esetén 30-35 perc, vastagabb pl. zsúrtorta, vagy kenyérforma esetén 40-45 perc alatt
Praktikák:
- más aszalványokkal, kandírozott gyümölccsel és fűszerezéssel is variálható
- ha nem csak teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, akkor kevesebb vízzel kezdjünk (200 g) és szükség esetén apránként adjuk hozzá a maradék vizet, lágy, könnyen keverhető, de ne túl folyós legyen a tészta