• Love2Smile Organic Cosmetics

    Itt is mi szorgoskodunk:

    100% tiszta, természetes, vegán, vegyszer- és pálmaolajmentes, bőr- és környezetbarát, prémium anyagokból készülő, magyar alapkozmetikumok a mindennapi tisztálkodáshoz

    Tovább
  • Fonott kalács

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Bécsi krumplisaláta

    Könnyű, ízletes önmagában és köretként is

    Tovább
  • Bejgli

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Mentes receptválogatás

    Vegán, gluténmentes, laktóz- és tojásmentes? Válogass bátran, mindegyik témában találsz finomságokat!

    Tovább

hétfő, december 31, 2012

Kökénylikőr, avagy BÚÉK

Koccintsunk az elmúlt esztendőre, tegyük le, amit nem kell magunkkal vinnünk és gyűjtsünk erőt abból, amiből táplálkozni tudunk.

A kínai horoszkópban 2013 a kígyó éve, mely az ázsiai hagyományok szerint egy nyugodtabb periódust hoz, amelyben a szeretet és a bőség kellően érezteti magát. 
Úgy legyen..., szívből kívánjuk.


A kökény: a rózsafélék családjába tartozó ehető vadnövény, kiváló roboráló, immun- és idegerősítő, méregtelenítő, vértisztító, zsírcsökkentő. Nyersen savanykás, fanyar, kevéssé élvezhető, azonban lekvárnak, szósznak, likőrnek nagyon finom.


KÖKÉNYLIKŐR (2,5-3 dl)

10 dkg kökény
10 dkg nyers nádcukor
2 dl konyak
1 evőkanál facsart citromlé

1. tegyük az összes hozzávalót egy jól záródó, tiszta befőttes üvegbe és alaposan rázzuk össze
2. hűtőben érleljük 4-5 hétig úgy, hogy 3-4 naponta jól rázzuk össze

Praktikák:
- a kökény a több hetes ázás után könnyen kimagozható és kiválóan illik a sajttortába
- ízlés szerint más típusú alkohollal is készíthető


hétfő, december 24, 2012

Áldott Karácsonyt!






A királyok méltósága,
az angyalok tisztasága,
a pásztorok egyszerűsége,
ragyogja be karácsonyodat,
és adjon erőt az új esztendőhöz!



 


Minden kedves Főzőtündérnek és Szeretteinek áldott karácsonyt, meghitt pillanatokat kívánunk!
Memi és HeF

hétfő, december 10, 2012

Mazsolás-diós-gyömbéres almás pite

Mindig a legújabb az épp aktuális kedvenc, így most éppen ez, pedig mutattunk már tejkaramell tetős, felturbózott, gyömbéres-citromos és angol változatot is, de ez a retro jelleg mindent visz :-)


MAZSOLÁS-DIÓS-GYÖMBÉRES ALMÁS PITE 20x25-ös tepsihez (egészségesebb összetevők)

tésztához:
25 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
10 dkg cukor (nyers nád)
7,5 dkg vaj (ghí)
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
8 dkg tejföl (GMO mentes szójajoghurt)
szükség esetén pár evőkanál víz

töltelékhez:
1,5 kg alma
5 dkg durvára vágott dió
10 dkg cukor (nyers nád)
2 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 cm friss gyömbér
5 dkg marék mazsola
1/2 citrom leve

kenéshez:
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. pucoljuk meg az almát, reszeljük durvára (tökreszelőn), majd adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a mazsolát, a szegfűszeget, a citrom levét és közepes lángon főzzük, amíg kissé megpuhul és a leve is elfő
2. amíg az alma fő, gyúrjuk össze a tésztát, a lisztet morzsoljuk össze a vajjal (lehet aprítóval is keverni), adjuk hozzá a cukrot, a sütőport, a tojást és a tejfölt, majd gyúrjuk össze a tésztát (ha túl száraz a tészta és nehezen gyúrható, akkor adjunk hozzá pár evőkanál vizet) és letakarva hűtőben pihentessük, amíg a töltelék kihűl (kb. fél órát)
3. vegyük ki a tésztát a hűtőből, osszuk két egyenlő részre és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 0,5 cm vékonyra, majd sütőpapírral béleljük ki a tepsit és fektessük le az alsó tésztaréteget
4. keverjük az almához a durvára vágott diót és a megpucolt, lereszelt gyömbért, majd terítsük el egyenletesen az alsó tésztalapon
5. nyújtsuk ki a maradék tésztát és terítsük le vele az almás tölteléket
6. verjük fel a tojást a kenéshez és egyenletesen kenjük le a sütemény tetejét, majd villával szurkáljuk meg
7. 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegített sütőben süssük aranybarnára (30-35 perc)

Praktikák:
- sima alma töltelékkel is finom
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült


vasárnap, december 09, 2012

Könyvteszt: Gordon Ramsay Ízek bűvöletében

Kifejezetten vágytam erre a könyvre, megízlelni, belekóstolni abba, ki is valójában ez a fickó F nélkül, ki van a médiaszemélyiség mögött. Pici ízelítőt már kaptam évekkel ezelőtt, amikor az önéletrajzi könyvét olvastam, így kifejezetten örültem ennek a könyvnek.

A szerző

Gordon Ramsay skót származású, de ötéves kora óta Angliában él. Ígéretes futball karrierjét sérülések sorozata zárta le, ennek következtében 19 éves korában kezdett a konyhaművészettel foglalkozni. Pályafutása alatt több országban csiszolta tudását, melyet ma már számos díj és étterem igazol.

A könyv

Kötészet

Album méretű, puha fedeles, erős tartású ragasztással készült, fóliázott védőborítóval ellátott, amely könnyen tisztítható és a kiválasztott recept jelölésére is hasznos. Nincs merev tartása a könyvnek, de mivel méretében -a klasszikus szakácskönyvekhez képest- nagy méretű, így könnyen kezelhető.

Képek

A könyv a bemutatott receptekhez képest viszonylag kevés fotót tartalmaz. A fotók kifejezetten megleptek, többsége dekoratív, gusztusosan elrendezett és az ételre fókuszáló, mégis távolinak tűnnek a napjainkban ismert Gordon Ramsaytől, aki kínosan ügyel az alapanyagok és az elkészítési technikák mellett a tálalásra is. A ki nem mondott kérdésemre hamar megtaláltam a választ, úgy érzem, itt érdemes felfedni a „titkot”, hogy a könyv eredeti kiadása 1996-ban született. Nagyon érdekes látni a korai munkákat…

Tördelés, tagolás

A receptek jól áttekinthetők, mindegyikhez rövid útmutatás, vagy ötlet tartozik, az összetevők listája jól elkülönített. Az elkészítési mód alaposan részletezve, érthetően, lépésenként, logikai sorrendben adja meg a teendőket.
A tartalomjegyzék és a tárgymutató jól áttekinthető, követhető és a könyv végén a szakkifejezések magyarázata is megtalálható.

Alaptechnikák

A könyvben bemutatott receptek a szerző szándéka szerint sem kezdőknek készültek, az elkészítési technikák igényelnek konyhai ismereteket, türelmet és alázatot. Előnye, hogy aki szeretne némi bepillantást nyerni a professzionális technikákba, ennél a könyvnél megteheti.

Teszt előkészület

Szerettem volna ennél a könyvnél is illeszkedni a tesztelési metodikánkhoz, amelyet kissé nehezít, hogy főként húsos ételeket tartalmaz, így a megszokottól eltérően a könyv leírását az olvasottak alapján kapott élményekre alapozom, illetve néhány alaprecept, vagy technika kipróbálására.

Tapasztalatok, élmények

Objektív: Különleges és pazar ételek készíthetők az útmutatások alapján, bármilyen ünnepi alkalom fénypontja lehet a könyv alapján elkészült étel, de nem titok, időt és energiát kell rá szánni.
Húsevőket és némi konyhai tapasztalattal már rendelkezőket kifejezetten inspirálhatja egy-egy fogás elkészítésére.

Szubjektív: érdekes olvasni a séf gondolatait az alapanyagokról, az elkészült ételről, a szakmáról, a hozzáállásról és kicsit betekinteni a kulisszák mögé.

Elkészítési idő

Néhány recepttől eltekintve a hosszabb jelenlétet, vagy előkészületet igénylő ételek a jellemzőek.

Mennyiségek

Családi adagok, jellemzően 4 személyre.

Kinek ajánljuk?

Kíváncsiskodóknak, akik szeretnek a részletekben is elmélyedni, akik kedvelik Gordont és szívesen ismerkednének a korábbi munkáival, akiket érdekel, mi van a manír mögött…

szombat, december 08, 2012

Hógömb készítése házilag - rendhagyó recept

Ünnepek alkalmából, vagy csak úgy, mindig kedves meglepetés egy saját készítésű ajándék. A hógömböt kicsik és nagyok is szeretik, ráadásul egyszerűen elkészíthető...


HÓGÖMB KÉSZÍTÉSE HÁZILAG

sterilizált befőttesüveg
műanyag, vagy porcelán dísz
ragasztó pisztoly, vagy pillanatragasztó
csillámpor
flitter
glicerin
víz
konyhai papírtörlő
teáskanál

1. takarjuk le a munkafelületet és készítsünk elő minden hozzávalót
2. a díszről távolítsuk el az akasztót és ragasszuk bele a befőttesüveg tiszta és száraz tetejébe


3. tartsuk lenyomva a figurát, amíg a ragasztó megköt


4. öntsük fel vízzel a befőttesüveget úgy, hogy a kb. ujjnyira legyen a peremétől a szintje, majd keverjünk a vízhez 3-4 teáskanál (az üveg méretétől függ) glicerint, amitől kissé sűrűbb lesz a víz és lassabban ülepszik majd le a flitter, csillámpor


5. szórjunk a víz felszínére csillámport és flittert, majd kanállal keverjük össze, amennyire csak tudjuk


6. óvatosan helyezzük a vízbe a figurás tetőt, akkor jó, ha pár csepp vizet kiszorít az üvegből (így biztosan nem lesz légbuborék a hógömbben), konyhai papírtörlővel töröljük meg az üveget
7. erősen szorítsuk a tetőt az üvegre, így le sem kell ragasztani



Praktikák:
- a glicerint gyógyszertárban lehet venni tetszőleges kiszerelésben, vigyázzunk, hogy ne érintkezzen a bőrünkkel, mert nagyon szárítja
- aki szeretné a tetőt az üveghez ragasztani pillanatragasztót válasszon, így a tetőt is rá lehet tekerni az üvegre rés nélkül
- többféle súlyú "havat" (csillám, flitter) érdemes beletenni, így nem egyszerre ülepednek le

péntek, december 07, 2012

Vegán székelykáposzta

Érdekes kombinációnak kell megfelelnie a karácsonyi ételeknek nálunk, hús- és tejmentesség a cél, így a káposzta is ennek megfelelően készül. Nagyon finom vegán verzióban is ez az étel.


VEGÁN SZÉKELYKÁPOSZTA 4 személyre

1 kg savanyú káposzta
10 dkg szójakocka (GMO mentes)
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db csípős paprika
1 db paradicsom
4 db babérlevél
2 teáskanál őrölt pirospaprika
2 teáskanál őrölt füstölt paprika
1 teáskanál köménymag
tört bors
só (nem finomított)
olívaolaj (extra szűz)

1. áztassuk be a szójakockát forró vízbe, csipet sóval, borssal ízesítsük
2. mossuk meg a paradicsomot és a paprikát, majd szeljük 1-2 cm-es kockákra
3. tisztítsuk meg a hagymákat, a vöröshagymát szeljük apróra és 2-3 evőkanál olívaolajon pároljuk üvegesre
4. adjuk a hagymához az őrölt paprikákat, kevergessük pár másodpercig, majd adjuk hozzá a paradicsomot, paprikát, reszelt fokhagymát, öntsük fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi és fedő alatt főzzük a pörkölt alapot, amíg elkezd forrni
5. szűrjük le a szóját és adjuk a paprikás alaphoz, majd tegyük rá a káposztát (ha nem túl sós és leveses, akkor nem kell kinyomkodni), ízesítsük (köménymag, babérlevél, bors), öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi és fedő alatt főzzük, amíg a káposzta megpuhul

Praktikák:
- felhasználás előtt kóstoljuk meg a káposztát, ha nagyon sós mossuk át és nyomkodjuk ki
- a szóját mindig forró vízbe áztassuk (csipet sóval, borssal)
- natúr (GMO mentes) szójajoghurttal tálaljuk

hétfő, november 26, 2012

Gőzgombóc ázsiai töltelékkel

Egyszerű, mégis különleges és gőzölő edény nélkül is elkészíthető egy kis trükkel...

Bármilyen töltelék választható hozzá, akár mártással, akár nélküle, sőt jól jön a bevásárlás előtti kamra, illetve hűtőszekrény tartalom eltüntetéséhez is...


GŐZGOMBÓC ÁZSIAI TÖLTELÉKKEL 8 db (egészségesebb összetevők)

tészta:
30 dkg liszt (tönköly fehér)
2 dkg cukor (nyers nád)
1 teáskanál só (nem finomított)
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1/2 csomag porélesztő
1,5 dl kézmeleg víz

töltelék:
2 gerezd fokhagyma
1-2 cm friss gyömbér
3 nagyobb csiperke gomba
1 db újhagyma
1 nagyobb levél kelkáposzta
1 db sárgarépa
1-2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
csipet só (nem finomított)
tört bors

1. mérjük ki a lisztet, majd keverjük el benne a sót, a sütőport
2. képezzünk egy mélyedést a liszt közepén, amelybe szórjuk az élesztőt, arra a cukrot és öntsük rá a kézmeleg vizet, abba pedig az olajat és gyúrjunk lágy, nem túl ragacsos tésztát, majd lefedve, meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
3. amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket, tisztítsuk meg a zöldségeket, a káposztát vágjuk nagyon vékony csíkokra, a répát, gombát, gyömbért és fokhagymát kockázzuk apróra
4. kevés olívaolajon, csipet sóval, tört borssal pároljuk a zöldségeket, amíg a leve elpárolog
5. érdemes összeállítani a gőzölő edényt is, amíg kel a tészta, egy nagyobb fedeles lábos aljába tegyük egy kis kerámia (hőálló) tányért fejjel lefelé, öntsük körbe annyi vízzel, hogy ne lepje el, majd tegyünk egy lapos tányért a fejjel lefelé lévő kicsire, arra figyeljük, hogy a lapos tányér akkora legyen, hogy a pereme és a lábos oldala között legyen hely a gőznek távozni, végül tegyünk a lapos tányérra egy pont illeszkedő sütőpapírt
6. ha megkelt a tészta, gyúrjuk át és osszuk 8 egyenlő darabra
7. a tészta darabokat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagra, tegyük a közepébe a töltelék 1/8-ad részét és jól záródóan csípjük össze a batyu tetejét, ezt ismételjük meg az összes tésztadarabnál
8. kezdjük el melegíteni a vizet közepes lángon, majd amikor forr a víz, tegyünk a sütőpapírral bélelt tányérra 4 db gombócot (egymástól 1-2 cm távolra, mert még kelnek), majd fedő alatt gőzöljük a gombócokat 15-20 percig (méretétől függően, de inkább kissé tovább, mint nyers maradjon)

Praktikák:
- a töltelék készíthető más zöldségekkel
- mártással is kínálhatjuk


vasárnap, november 25, 2012

Mézes puszedli

Az azonnal puha mézeskalács receptjéből elkészült a puszedli is, lehet simán, csokimázzal, aszalt szilvával töltött változat is, mindegyik finom...

MÉZES PUSZEDLI 10-12 db (egészségesebb összetevők)

25 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
5 dkg cukor (nyers nád)
10 dkg méz
2 dkg olvadt vaj
1,5 csapott evőkanál tejföl
1/2 narancs reszelt héja
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
csipet őrölt szerecsendió
 
mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaj

1. a tojást a cukorral keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, a tejfölt, az olvadt vajat, a fűszereket és keverjük simára.
2. szórjuk a tojásos keverékhez a lisztet, majd arra a szódabikarbónát és alaposan keverjük össze (ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, ez így jó!)
3. tegyük a tésztát a hűtőbe 1 órára pihenni (megkeményedik és gyúrhatóvá válik)
4. ha letelt a pihentetés ideje, enyhén lisztes alapon gyúrjuk össze a tésztát és sodorjunk belőle kb. 5 cm átmérőjű hengert, melyet karikázzunk fel egyenlő (kb. 1,5-2 cm) széles darabokra
5. formázzuk a tésztadarabokat félgömb alakúra és helyezzük kivajazott tepsire egymástól legalább 1 cm távolságra (sütés közben megnövekednek)
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és 10-12 perc alatt süssük meg a puszedliket
7. ha teljesen kihűltek a puszedlik, lehet csokoládéba mártani, de önmagában is finom
8. vízgőz fölött olvasszuk fel a vajat a csokoládéval, villa segítségével, egyesével mártsuk, forgassuk bele a puszedliket, majd rácsra kiszedve hagyjuk megdermedni a csokoládét

Praktikák:
- a fűszereket ízlés szerint lehet variálni
- a formázáskor nyomhatunk a puszedlik közepébe aszalt gyümölcsöt

Majonézes krumpli (vegán)

Általában évente egyszer készül nálunk, de akkor biztosan az asztalon kell lennie... 

Az utóbbi időben cél a tejmentesség, így a karácsony esti menüben is így fog szerepelni az egyik kedvencünk :-)

MAJONÉZES KRUMPLI (vegán) 4 személyre

1 kg krumpli
só (nem finomított)

tartármártáshoz:
50 dkg natúr szójajoghurt (GMO mentes)
csipet só (nem finomított)
1,5 teáskanál őrölt fehérbors
4 teáskanál cukor (nyers nád)
3 teáskanál citromlé (frissen facsart)
4 teáskanál mustár (házi)
1 gerezd fokhagyma -opcionális

1. mossuk meg alaposan a krumplit és héjastól főzzük meg annyi enyhén sós vízben, amennyi bőven ellepi
2. készítsük el a tartármártást, adjuk a joghurthoz az ízesítőket, reszeljük bele a fokhagymát és alaposan keverjük össze (kóstoljuk meg, itt még tudunk finomítani az ízesítésen)
3. ha megfőtt a krumpli (szúrjunk bele egy hegyes kést és ha könnyedén siklik a krumpliban, akkor megfőtt), óvatosan szűrjük le és hagyjuk kihűlni, majd pucoljuk meg
4. szeljük a megpucolt krumplit kb. 0,5 cm széles karikákra és egy tálban -gondosan illesztve a szeleteket- tegyük le az első réteget, enyhén sózzuk meg és vékonyan terítsük be tartármártással (nem kell bőven locsolni, elég evőkanállal néhány pontra adagolni, majd egy kés segítségével elteríteni az egész rétegen)
5. a rétegzést, sózást és a tartárral kenést folytassuk, amíg van alapanyagunk, majd az utolsó réteget kissé bővebben fedjük be a tartárral

Praktikák:
- a krumpli nagyon könnyen semlegesíti az ízeket, így ennél az ételnél a tartármártást lehet bátran fűszerezni
- apróra szelt vöröshagymával is finom fokhagyma helyett
- egy keveset félre lehet tenni a mártásból és tálaláskor az étel mellé adni