hétfő, november 24, 2025

Narancsos csokis amerikai keksz (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Az amerikai csokicseppes keksz állagára nagyon hasonlít, kívül roppanó kéreg, belül ragacsos, mégis omlós, lágy tészta ünnepi fűszerezéssel.

NARANCSOS CSOKIS AMERIKAI KEKSZ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
20-25 db 

180 g gm. zabpehelyliszt
20 g szezámmagliszt
80 g nádcukor porcukorrá darálva
40 g kókuszvirágcukor
2 teáskanál holland kakaópor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
csipet reszelt szerecsendió
csipet őrölt gyömbér
5 g sütőpor (foszfátmentes)
90 g kókuszolaj (szilárd állapotban)
25 g étcsokoládé (vegán) aprítva
25 g kandírozott narancshéj aprítva
50 ml (50 g) víz
csipet só (természetes, nem finomított)

1. aprítsuk fel a csokoládét (a kandírozott narancsot is, ha nem aprított) és felhasználásig tegyük félre
2. keverőtálba mérjük ki a liszteket (zabpehely, szezám), adjuk hozzá a porcukrot, a kókuszvirágcukrot, a kakaóport, a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér) és a sütőport, majd keverjük homogénre
3. mérjük a szárazanyaghoz a szilárd kókuszolajat (nem kell hideg legyen, de szilárd halmazállapotú igen) és morzsoljuk el benne nedves homok állagúra
4. egy pici pohárba tegyük bele a csipet sót, arra mérjük ki a vizet és keverjük össze
5. öntsük a nedves homok állagú alaphoz a vizet és keverjük (nyomkodjuk) össze a tésztát, majd, amikor kezd összeállni, adjuk hozzá a felaprított csokoládét és a kandírozott narancshéjat és újból keverjük össze (összeálló, ragacsos tészta lesz)
6. béleljük ki sütőpapírral a tepsit, kanállal adagoljunk 20 g mennyiségű tésztadarabokat, formázzunk egyforma méretű (kb. 4 cm széles és 1,5 cm magas), rusztikus korongokat és tegyük egymástól 4-5 cm távolságra a sütőpapírra
7. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és süssük a kekszeket 15 percig, majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni (ahogy hűl, közben még keményedik)

Praktika:
- ha egyszerre nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, akkor duplázzunk meg minden összetevőt
- többféle csokoládéval, vagy csokidrazséval is készíthető (figyeljünk arra, hogy csak akkor vegán a keksz, ha a csokoládé is az) 


szombat, november 22, 2025

Kukoricakenyér (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Lepénykenyér variáció, de szaftos ételek mellé tunkolni is kiváló köret.

KUKORICAKENYÉR (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
22 cm-es (pite) sütőformára

100 g kukoricaliszt
50 g kukoricadara
50 g gm. zabpehelyliszt
5 g só (természetes, nem finomított)
3 g nádcukor
10 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g kukoricaolaj (semleges ízű, hidegen sajtolt)
2 dl (200 g) víz

1. egy keverőtálba mérjük ki a kukoricalisztet, a kukoricadarát, a zabpehelylisztet, majd adjuk hozzá a sót, a cukrot, a sütőport és manuális, kézi habverővel keverjük homogénre
2. öntsük a szárazanyagokhoz a vizet, abba a kókuszolajat, majd alaposan keverjük össze a masszát, ne maradjanak benne csomók
3. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük meg a kenyeret 25-30 perc alatt 
5. ha megsült a lepénykenyér, vegyük ki a sütőből, a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt

Praktika:
- változatos fűszerezéssel (pl. szárított zöld fűszerek, kömény) is ízesíthető a tészta
- készíthető 1-2 evőkanál tökmagliszttel is a tészta

péntek, november 21, 2025

Ribizlis kölestúrós szelet (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Látványos, mégis egyszerűen elkészíthető desszert akár ünnepi alkalmakra és tortaformára is. Előző nap érdemes összeállítani, hogy megdermedjen és szépen szeletelhető legyen.

RIBIZLIS KÖLESTÚRÓS SZELET (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
10x24 cm-es (kenyér) sütőformára

Tészta:
120 g gm. zabpehelyliszt
50 g nádcukor 
5 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
1,75 dl (175 g) víz

Kölestúró krém:
100 g köles
100 g nádcukor 
3 g pektin
3 dl (300 g) víz
2-3 teáskanál frissen facsart citromlé (ízlés szerint)

Ribizli zselé:
150 g fagyasztott ribizli
1,5 dl (150 g) víz
50 g nádcukor 
5 g pektin

1. először a kölest tegyük fel főni, ehhez mérjük ki a kölest és szűrőben mossuk meg alaposan, majd tegyük egy főzőedénybe, adjuk hozzá a háromszoros vizet és a cukrot, majd gyakori keverés mellett, fedő alatt főzzük, míg a köles megpuhul, ekkor adjuk hozzá a citromlevet és a pektint, keverjük össze alaposan, pár másodpercig főzzük össze, majd hagyjuk kissé kihűlni, amíg a tészta elkészül
2. a tésztához egy keverőtálba mérjük ki a zabpehelylisztet, a cukrot, a sütőport, adjuk hozzá a vizet, majd az olajat és manuális, kézi habverővel alaposan keverjük össze, ne maradjanak benne csomók
3. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük meg 20 perc alatt, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és hagyjuk kissé kihűlni mielőtt ráterítjük a kölestúrót (a sütőpapírt hagyjuk rajta, mert az összeállításnál szükséges lesz)
5. ha kissé kihűlt a tészta, tegyük vissza sütőpapírral együtt a formába, terítsük el a felületén egyenletesen a kölestúrót és tegyük be a hűtőbe, amíg elkészül a zselé
6. a zseléhez tegyük a ribizlit egy kis főzőedénybe, adjuk hozzá a cukrot és a vizet, folyamatos kevergetés mellett szórjuk bele a pektint és tegyük fel főni, további folyamatos kevergetés mellett főzzük forrástól számított 5 percig, majd zárjuk el a hőt és várjunk míg egy kicsit visszahűl a ribizlizselé és elkezd megszilárdulni, ekkor vegyük ki a hűtőből a már összeállított kölestúrós tésztát és terítsük el a zselét a túró tetején, majd egy éjszakára hagyjuk a süteményt a hűtőben
7. másnap vegyük ki süteményt a formából és a sütőpapírból, majd tetszés szerinti formára háromszög, kocka, szelet) darabolva tálaljuk 

Praktika:
- készíthető 1-2 evőkanál holland kakaóporral is a tészta
- a kölestúró krémbe tehetünk kandírozott citrom-, vagy narancshéjat és kezeletlen citrom reszelt héját is


vasárnap, november 02, 2025

Kelt burgonyás pogácsa (tej- és tojásmentes, vegán)

Nagyon szeretjük a hagyományos, békebeli krumplis pogácsát, de ha kelt verziót választunk, akkor ez a kedvenc. Maradék főtt krumpli nagyszerű felhasználása, de emiatt a recept miatt akár érdemes külön is főzni egy kis krumplit...

KELT KRUMPLIS POGÁCSA (tej- és tojásmentes, vegán)
30-35 db (4 cm átmérőjű szaggatóval)

285 g burgonya
400 g búza finomliszt
12 g só (természetes, nem finomított) + 1 teáskanál a főzéshez
8 g cukor (nyers nád)
1 cs porélesztő
2 dl (200 g ) kézmeleg víz
10 g olaj (hidegen sajtolt)

kenéshez:
1/4-1/4 teáskanál só és cukor 2 teáskanál vízzel kikeverve

Előkészítés:
- tegyük fel főni a krumplifőző vizet 1 teáskanálnyi sóval, majd hámozzuk meg, daraboljuk apróra a krumplit és főzzük meg (forrástól számítva kb. 15 perc)
- szűrjük le a megfőtt krumplit egy keverőtálba és villával törjük össze, majd várjunk, amíg kissé kihűl, hogy tudjunk vele tésztát gyúrni (ha maradék főtt krumplival dolgozunk, akkor mérjük ki egy keverőtálba és törjük össze villával)

1. ha legalább kézmelegre hűlt a krumpli, kezdhetjük a tészta összeállítását, egy kis tálkába szórjuk bele a porélesztőt, adjunk hozzá a cukorból 1 teáskanálnyit és a kézmeleg vízből 1/2 dl-t, keverjük össze, majd hagyjuk, hogy pár perc alatt felfusson az élesztő
2. mérjük a finomra tört krumplihoz a lisztet, a sót, a maradék cukrot és vizet, adjuk hozzá az olajat és a felfutott élesztőt, majd nyomkodjuk, dolgozzuk össze egy gombóccá (ragacsos, nedves állaga lesz, elég csak addig gyúrni a tálban, amíg összeáll), majd lisztezzük be a felületét és kelesszük duplájára kb. 1 óra alatt 
3. amikor megkelt a tészta, borítsuk alaposan belisztezett felületre, lisztezzük be a tésztát is, sodrófával nyújtsuk kb. 2 cm vastagra (késsel be lehet irdalni, ha szeretnénk) és béleljük ki a tepsit sütőpapírral
4. lisztbe mártott szaggatóval szúrjuk ki a pogácsákat és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire, majd a maradék tésztát nyomkodjuk össze és ismételjük a folyamatot, amíg elfogy a tészta
5. a kenéshez egy pohárban keverjük ki a sót és a cukrot vízzel, kenjük le a pogácsákat, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süssük meg

Praktikák:
- tehetünk a tésztába ízesebb olajokat is (pl. szőlő, tökmag),
- jól fagyasztható, kiengedés után is puha, kellemes állagú