Aszalt (napon szárított) paradicsom eltevése
Írta: Memi
péntek, december 28, 2018
A klasszikus, gyors változathoz képest egy icipici munka van vele, de tényleg minimális és az eredmény megéri. Ezzel a módszerrel szaftos, ízletes ínyencséget varázsolhatunk, amit használhatunk salátákhoz, tésztákhoz, szendvicsekhez, de önmagában is csemege.
A szódabikarbónától gyorsan felpuhulnak a keményebb héjak is, a fűszeres olaj főzéshez is használható, a visszamaradó paradicsom főzőlé pedig szójamentes szójaszószként remekül hasznosítható.
ASZALT (NAPON SZÁRÍTOTT) PARADICSOM ELTEVÉSE
250 g aszalt paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
8-10 szem borókabogyó
olívaolaj (extra szűz)
1. tegyük a paradicsomot egy edénybe és öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi
2. főzzük addig a paradicsomot, amíg a keményebbek is kissé felpuhulnak (kb. 10 perc), majd hagyjuk kihűlni a lében
3. tisztítsuk meg a fokhagymát, szeljük 2-3 mm vastagra és készítsünk elő egy tiszta, csírátlanított befőttes üveget
4. ha kikűlt a paradicsom, nyomkodjuk ki (de a levet tartsuk meg) és rakjuk szorosan a befőttes üveg aljába úgy, hogy néhány soronként tegyünk hozzá pár karika fokhagymát és pár szem borókabogyót
5. ha elkészültünk a paradicsom lerakással, öntsük fel annyi olívaolajjal, amennyi ellepi a felső sort is
6. hűtőben tároljuk fogyasztásig
A visszamaradó levet szúrjük át egy másik edénybe és forraljuk addig, amíg felére sűrűsödik, állagában és ízében is nagyon hasonlít a szójaszószra, így annak helyettesítésére is használhatjuk.
Praktikák:
- a paradicsom elfogyasztása után maradó olaj kiváló főzéshez, salátákhoz, tésztákhoz
- a főzőlé felére beforralva szójamentes szójaszósz alternatívaként használható
- a kinyomkodott paradicsom fagyasztható is
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: aszalt, boróka, borókabogyó, fokhagyma, napon szárított, olívaolaj, paradicsom, receptműves, szójaszósz, vega, vegán, vegetáriánus