Fonott kalács (tej- és tojásmentes, vegán)
Írta: Memi
péntek, április 19, 2019
Igazi foszlós, finom, könnyed kalács, akár az ünnepi asztalra, akár csak úgy hétköznapra.
FONOTT KALÁCS 50-55 dkg
tésztához:
350 g tönköly fehérliszt
50 g nyers nádcukor
30 g olaj (hidegen sajtolt)
170-175 ml kézmeleg víz
1 csomag porélesztő
csipet só (természetes, nem finomított)
kenéshez:
2 teáskanál nyers nád porcukor 2 teáskanál vízzel kikeverve
1. mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a sót, szórjuk bele az élesztőt, arra a cukrot, majd öntsük fel a vízzel és adjuk hozzá az olajat
2. gyúrjuk össze a tésztát (enyhén ragacsos, lágyabb legyen), majd fedjük le, hogy ne száradjon ki és kelesszük a duplájára (30-40 perc)
3. osszuk 6 egyenlő részre a tésztát, melyeket sodorjuk ki egyforma szálakra és fonjuk meg a kalácsot (video segédlet)
4. tegyük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a cukros vízzel és letakarva pihentessük 15 percig, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra
5. az előmelegített sütőben süssük 25-30 percig a kalácsot, majd kenjük le ismét cukros vízzel és süssük további 5 percet 180 fokon
Praktikák:
- ha a sütőből kivesszük és spriccelővel kevés vizet szórunk a tetejére, még fényesebb lesz a kalács (ezt csak addig szabad, amíg forró)
- ha a sütőből kivesszük és spriccelővel kevés vizet szórunk a tetejére, még fényesebb lesz a kalács (ezt csak addig szabad, amíg forró)
- hagyományos hármas fonással is szép
- ha nem sós ételek mellé készül (pl. Húsvétra), akkor csipet őrölt vaníliát és 1 teáskanálnyi reszelt citromhéjat (kezeletlen) is tegyünk a tésztába
Címkék: egészséges, fonott, foszlós, Húsvét, húsvéti, kalács, nád, receptműves, tönköly, vegán, vegetáriánus