• Love2Smile Organic Cosmetics

    Itt is mi szorgoskodunk:

    100% tiszta, természetes, vegán, vegyszer- és pálmaolajmentes, bőr- és környezetbarát, prémium anyagokból készülő, magyar alapkozmetikumok a mindennapi tisztálkodáshoz

    Tovább
  • Fonott kalács

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Bécsi krumplisaláta

    Könnyű, ízletes önmagában és köretként is

    Tovább
  • Bejgli

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Mentes receptválogatás

    Vegán, gluténmentes, laktóz- és tojásmentes? Válogass bátran, mindegyik témában találsz finomságokat!

    Tovább

szombat, november 18, 2023

Almás pite (tej- és tojásmentes, vegán)

Az aszalt gyümölcsös kosárka (mince pie) tésztája az alap, ebbe kerül a tetszőlegesen -akár az ott leírt, akár a lenti recept szerinti, vagy más gyümölcsből (meggy, cseresznye, vegyes erdei bogyós, aszalt, stb.) készült töltelék.
Különösen finom, ha a felső tésztaréteget nem kinyújtva, hanem morzsolva helyezzük a pitére, így kellemesen ropogós marad másnap is.

ALMÁS PITE (tej- és tojásmentes, vegán) 22-24 cm-es formához

tészta:
100 g hideg kókuszzsír
100 g porcukor (nyers nád)
125 g finomliszt
125 g teljes kiőrlésű búzaliszt
5 g sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
0,5 dl víz

töltelék:
600 g körüli alma
80-100 g nyers nádcukor (attól függ, milyen édes az alma)
2 teáskanál friss citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2  teáskanál őrölt szegfűszeg
összeállításhoz 2-3 evőkanál zabpehely

1. állítsuk össze a tölteléket (ha tehetjük, előző nap, de legalább annyival a tészta készítése előtt, hogy legyen ideje teljesen kihűlni), pucoljuk meg, majd reszeljük le tökreszelőn az almát egy kis főzőedénybe, a nádcukorral, a citromlével és a fűszerekkel pároljuk kellemesen puhára, majd hagyjuk teljesen kihűlni
2. a tésztának akkor kezdjünk neki, amikor a töltelék már kihűlt, konyhai aprítóval morzsoljuk össze a hideg kókuszzsírt a lisztekkel, majd tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot, a sütőport, a csipet sót
3. keverjük össze a citromlét a vízzel és gyors, inkább nyomkodó, mint gyúró mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát (ügyelve, hogy ne olvassza meg nagyon a kókuszzsírt a kezünk)
4. kókuszzsírral kenjük ki a pitesütő formát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
5. tegyük a tésztát lisztezett felületre, nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra és olyan nagy koronggá, hogy a pitesütő peremét is befedje, majd tegyük át óvatosan a kókuszzsírral kikent formába (nem kell erősen benyomkodni a tésztát, csak finoman beleigazítani a formába) és a peremrészt az ujjunkkal formázzuk meg, a leeső tésztát pedig gyúrjuk, formázzuk gombóccá
6. attól függően, hogy maradt-e lé a párolt alma alatt, keverjünk hozzá 2-3 evőkanál zabpelyhet, majd terítsük el a tölteléket a tésztán (ha túl lágy a töltelék a tésztára is szórhatunk zabpelyhet, mielőtt rátesszük a tölteléket), a maradék tésztát pedig morzsoljuk a töltelék tetejére 
7. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára a pitét 35-40 perc alatt
8. várjuk meg, amíg teljesen kihűl a pite, utána lehet szépen szeletelni
 
Praktikák:
- tálalásnál szórjuk meg a szeleteket porcukorral és 1-2 teáskanál vízzel kikevert házi lekvárral
- a tetejére a morzsolás helyett ki is nyújthatjuk a tésztát, de kifejezetten finomak a ropogós tésztadarabok a pite tetején




szerda, november 15, 2023

Quinoa sushi édes-savanyú uborkával (gluténmentes, vegán)

Sima, kissé ragacsosabbra főzött rizzsel is nagyon finom, de ha igazán különlegeset szeretnénk, akkor készítsük el quinoából a sushit.

QUINOA SUSHI ÉDES-SAVANYÚ UBORKÁVAL (gluténmentes, vegán) 
4 személyre (6 db tekercs – 48 db sushi)

6 db algalap
1 db kígyóuborka
1 db sárgarépa
1 marék rukkola saláta
300 g quinoa
wasabi (zöld vízitorma)
sushi tekerő bambusz gyékény

édes-savanyú uborkához:
a maradék kígyóuborka
2 teáskanál ecet (10 %-os) 
4-5 teáskanál nyers nádcukor
1/2 teáskanál só
1 cm friss gyömbér reszelve
késhegynyi chili pehely
1 teáskanál szezámmagolaj
1 teáskanál szezámmag
friss zöld, vagy szárított korianderlevél 

1. kimérjük a quinoát és kétszeres mennyiségű vízben csipet sóval megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni
2. amíg hűl a quinoa, előkészítjük a hozzávalókat, az uborkát mossuk meg és vágjuk az algalappal egyező hosszúságú, 0,5-1 cm széles csíkokra, a sárgarépát pucoljuk meg és vágjuk gyufaszál vékonyra
3. a munkalapra terítsük ki a bambusz tekerőt és a felénk eső szélére fektessük az algalapot
4. ha van hablapátunk állítsuk függőlegesen az algalap bal (majd jobb) széléhez és kanál segítségével tegyük le a quinoát 4-5 mm magasan kialakítva a két szélét, majd töltsük fel és egyengessük el közötte is quinoával (a tőlünk távolabb eső élnél hagyjunk ki 2 cm sávot az algalapból a henger lezárásához)
5. ha leterítettük és elegyengettük a quinoát, a hozzánk közelebb eső széltől 3-4 cm-re tegyük le az uborkacsíkot, a vékonyra szelt répából néhány darabot és pár levél rukkolát, majd a bambusz tekerő segítségével tekerjük fel az algalapot (a felső 2 cm-es, szabadon hagyott részt enyhén nedvesítsük be vizes ujjal, ez segít összefogni a tekercset), majd a feltekert bambuszon keresztül óvatosan nyomkodjuk, formázzuk meg a hengert
6. éles késsel szeljük fel 8 egyenlő korongra
7. az uborkasalátához kockázzuk fel a maradék uborkát, tegyük egy kis tálkába, keverjük össze a salátalevet (ecet, cukor, só, gyömbér, chili pehely, szezámmagolaj) 1,5-2 dl vízzel (épp ellepje az uborkát a salátaöntet), állítsuk be ízlés szerint az ecet és a cukor mennyiségét, majd öntsük az uborkára és szórjuk meg szezámmaggal, illetve korianderlevéllel

Praktikák:
- jól illik hozzá még a kaliforniai paprika és a friss bazsalikomlevél is
- a „töltelék” algalap helyett benedvesített és lecsöpögtetett rizslapba is tekerhető nyári tekercs formára


vasárnap, november 05, 2023

Kendermaglisztes zabkeksz (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Érdekes kísérlet a gluténmentes, vegán keksz receptünk kenderlisztes változata.

KENDERMAGLISZTES ZABKEKSZ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
25 db 5 cm-es
 
80 g szilárd kókuszolaj
100 g porcukor (nyers nád)
50 g kendermagliszt
150 g gm. zabpehelyliszt
5 g sütőpor (foszfátmentes)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
0,5 dl víz
1 mokkáskanál friss citromlé
 
1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a kendermag- és zabpehelylisztet a kókuszzsírral (aprító nélkül, kézzel is összemorzsolhatjuk gyors mozdulatokkal, hogy ne olvadjon fel a kókuszzsír), majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk állítani a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot, a fahéjat és a sütőport, majd morzsoljuk össze homogénre
3. öntsük a vizet és a citromlevet a lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze (könnyen kezelhető, minimálisan törős tésztát kell kapni)
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, így amíg megformázzuk a kekszeket, elő is tud melegedni és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
5. kanállal adagoljunk kisebb diónyi adagokat és formázzunk kb. 1 cm magas korongokat
6. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz), majd vegyük ki és hagyjuk a tepsin kihűlni, ha ropogós változatot szeretnénk, akkor hagyjuk az elzárt sütőben további 10 percig száradni
 
Praktikák:
- használhatunk tetszőleges sütemény fűszereket (pl. szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)
- a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó
 

péntek, november 03, 2023

Frankfurti leves (glutén-, tej- és húsmentes, vegán)

Ha épp nincs kéznél kelkáposztalevél, akkor helyettesíthető karfiollevéllel, azzal is nagyon finom.

FRANKFURTI LEVES (glutén-, tej- és húsmentes, vegán) 4 személyre
 
4-5 db sötétzöld kelkáposztalevél
1 db sárgarépa
3 db krumpli
1 pár vegán virsli (pl. borsófehérjéből)
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál fekete kömény
1 teáskanál majoránna
2-3 db babérlevél
1 teáskanál őrölt csemege paprika
1/2 teáskanál őrölt rozmaring
1/2 teáskanál őrölt zsálya
tört bors
só (természetes, nem finomított)
csipet cukor (nyers nád)
1 teáskanál friss citromlé
2 evőkanál kölesliszt
1 evőkanál kókuszolaj
 
1. mossuk meg a kellevelet, hámozzuk meg a sárgarépát és a krumplit, majd a kellevelet szeljük vékony csíkokra, a répát karikázzuk, a burgonyát kockázzuk fel
2. a kókuszolajon a köménymagokkal együtt pirítsuk meg a zöldségeket, majd öntsük fel annyi vízzel, ami jól ellepi
3. adjuk hozzá a fűszereket (babérlevél, paprika, majoránna, rozmaring, zsálya, cukor), ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd időnként átkevergetve, de fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek kellemesen megpuhulnak
4. amikor a zöldségek elkészültek, adjuk hozzá a felkarikázott virslit és sűrítsük be kissé a levest, ehhez keverjük össze a köleslisztet 2 evőkanálnyi vízzel, valamint a citromlével és folyamatosan kevergetve adjuk a leveshez, majd kevergetve főzzük össze (ha nem elég sűrű, adjunk hozzá még egy adag köleslisztes keveréket citromlé nélkül)
5. óvatosan kóstoljuk meg, ízlés szerint még fűszerezzük, ha szükséges, majd zárjuk el a hőt a leves alatt
 
Praktikák:
-          karfiollevéllel is készíthető
-          tálalhatjuk önmagában, vagy akár főételként pogácsával
 
 

 Itt is mi szorgoskodunk:



hétfő, október 02, 2023

Karamellizált fügés sütemény (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

A karamellizált füge önmagában is finom csemege, méltón kiegészíti ezt a süteményt. Ha a fügét cukor nélkül pároljuk meg az olajon, akkor sós ételekhez is remekül illik.

KARAMELLIZÁLT FÜGÉS SÜTEMÉNY (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
10x25 cm-es formára

tészta:
200 g gm. zabpehelyliszt
80 g nyers nádcukor
20 g kókuszvirágcukor (lehet ez is nádcukor)
1/2 mk szódabikarbóna
10 g sütőpor (foszfátmentes)
30 g kókuszolaj
2 dl víz
1 tk friss citromlé
1/2 mk őrölt szegfűszeg 

tetejére:
8-10 szem friss füge (mérettől függően)
1 evőkanál kókuszolaj
2 evőkanál nyers nádcukor

1. készítsük el a karamellizált fügét, mossuk meg, vágjuk le a kaccsot és hosszában felezzük el a gyümölcsöket
2. serpenyőben a kókuszolajon olvasszuk fel a cukrot (alacsony lángon folyamatosan kevergetve), majd a vágott felével felfelé helyezzük bele a fügéket és fedő alatt pároljuk, amíg az alsó rész pici színt kap, majd forgassuk meg és a vágott oldalon is pároljuk meg a fügéket, amíg levet eresztenek és a fedőt levéve hagyjuk, hogy kissé besűrűsödjön a szirup a gyümölcsök alatt, majd zárjuk el a hőt, amíg elkészítjük a tésztát, hagyjuk pihenni
3. mérjük ki a zabpehelylisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukro(ka)t, a szódabikarbónát, a sütőport és a szegfűszeget, keverjük a szárazanyagokat homogénre
4. adjuk hozzá a kókuszolajat, a vizet és a citromlevet, majd keverjük csomómentesre
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és béleljük ki sütőpapírral a formát, majd tegyük át a formába a masszát, terítsük el a tetején a karamellizált fügét és a szirupját, majd 180 fokon süssük készre 35-40 perc alatt

Praktikák:
- kókuszvirág cukor helyett is lehet nádcukor
- szegfűszeg helyett/mellett más fűszereket is adhatunk hozzá (fahéj, szerecsendió, vanília, gyömbér)


kedd, szeptember 26, 2023

Gyümölcsleves (tej- és gluténmentes, vegán)

Gyermekként a gyümölcsleves egyet jelentett a kissé savanykás, hideg meggylevessel, majd ahogy teltek az év(tized)ek a saját háztartásunkban, kezdett be-be kúszni más gyümölcs is, a sűrítő is átváltozott keményítővé, vagy pudinggá, de igazán sohasem vált kedvenc levessé. 

Az idei év nagy felfedezettje a kókusztejes változat vegyesen mindenféle szezon gyümölccsel, ráadásul langyosan fogyasztva. Na igen, alakul az a kedvenc státusz...

GYÜMÖLCSLEVES (tej- és gluténmentes, vegán) 4 személyre

250 g barack (lapos)
250 g szőlő 
250 g körte
250 g szilva
1 szem zöld kardamommag
1 teáskanál friss citromlé
5-6 evőkanál cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1/4 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
3 evőkanál kukoricakeményítő
1/2 l kókusztej

1. mossuk meg a gyümölcsöket, a szilvát, a meghámozott barackot és a szőlőt magozzuk ki, a körte magházát távolítsuk el és vágjunk mindent közel azonos méretű darabokra
2. tegyük a gyümölcsöket egy lábosba, öntsük fel a kókusztejjel és annyi vízzel, ami kényelmesen ellepi
3. adjuk a leveshez a fűszereket (citromlé, cukor, fahéj, szegfűszeg) és tegyük fel főni (fedő alatt, gyakori keveréssel)
4. amíg fő a leves, egy kis tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt 3-5 evőkanál vízzel (ne legyen túl híg, de könnyen feloldódjon benne és keverhető legyen)
5. óvatosan kóstoljuk meg a levest, ha szükséges még ízesítő (cukor, citromlé, fűszer), akkor adjuk hozzá és amikor kellemesen fogkeményre puhultak a gyümölcsök, akkor folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a keményítős vizet, majd folytatva a kevergetést forraljuk össze a levessel

Praktikák:
- kardamommag nélkül is finom, de adhatunk hozzá őrölt, vagy friss gyömbért is
- a receptben írt keményítő mennyiséggel nem lesz túl sűrű a leves
- további idénygyümölcsöt is használhatunk (eper, alma, áfonya, meggy, cseresznye, stb.)
- ha magas savtartalmú gyümölcsökkel dolgozunk, akkor tehetünk a levesbe egy késhegynyi (tényleg apró csipetnyi!) étkezési szódabikarbónát
 

hétfő, augusztus 14, 2023

Mazsolás kölesgombóc (glutén, tej-, és tojásmentes, vegán)

Mazsolás kölesgombóc, avagy egy vegán túrógombóc története.

A másnapi reggelire valót szerettem volna előkészíteni, de egyszerűen nem jött az ihlet. Nézelődtem a kamrában, amikor megláttam a kölest és eszembe jutott, hogy legyen belőle gombóc.

A köles kifejezetten megosztó alapanyag, van, aki rajon érte és van, aki nagyon nem... Az elkészítésének egyetlen pici trükkje van, jól át kell mosni és hipp-hopp el is tűnt a kellemetlen illata.
Érdemes beilleszteni az étkezésbe, mert az egyetlen gabona, amely lúgosító hatású, teljes értékű fehérjéket és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, gazdag vitaminokban, emellett könnyen emészthető. Készíthető belőle kása, kenyér, sütemény, köret és persze gombóc is, ami kifejezetten hasonlít a túrógombócra.

MAZSOLÁS KÖLESGOMBÓC 12-14 db (egészségesebb összetevők)

15 dkg köles
3 dl víz
5 dkg nyers nádcukor
1 marék mazsola
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
1 mokkáskanál friss citromlé

tálaláshoz:
házi lekvár
porcukor (nyers nád)
kevés olajon megpirított zsemlemorzsába, vagy zabpehelydarába forgatva is tálalhatjuk*

1. a kölest háromszor alaposan mossuk át, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a mazsolát és fedő alatt kis lángon főzzük puhára, időnként kevergessük meg
2. ha elfőtte a levet és megpuhult a köles, zárjuk el a hőt alatta és hagyjuk a fedő alatt pihenni (még puhul és a maradék nedvességet is felszívja)
3. ha kihűlt a massza, adjuk hozzá a citrom levét és héját, majd együk a massza felét a botmixer keverőtáljába és pürésítsük össze
4. tegyük vissza a pürét a köleshez, keverjük össze alaposan és enyhén nedvesített kézzel formázzunk púpos evőkanálnyi adagokból gombócokat
5. ha szeretjük, forgassuk kevés olajban megpirított zsemlemorzsába (mint a szilvásgombócot), amíg fő a köles, 2 evőkanál kókuszolajat melegítsünk fel serpenyőben, adjunk hozzá 5 dkg zsemlemorzsát, vagy zabpehelydarát és folyamatos keverés mellett, kis lángon pirítsuk aranybarnára, majd zárjuk el a hőt (kissé még barnul ezalatt is, így kevergessük még pár másodpercig)
6. kézzel megformázott gombócokat tegyük a serpenyőre, amiben a pirított zabpehelydara van és óvatosan rázogatva vonjuk be a gombócokat

Praktikák:
- száraz serpenyőben pirított, darált dióba is forgathatjuk a gombócokat
- ha nem cél a tejmentesség, akkor édes (cukorral elkevert) tejföllel is tálalható
- a gombócok zabdara bunda nélkül, önmagukban is finomak
- csak vegyi anyagtól mentes, kezeletlen, felületű, vagy bio citromhéjat használjunk
* ha a gluténmentesség cél, akkor a forgatáshoz használt zsemlemorzsánál is figyeljünk erre, vagy jó alternatíva lehet az olajon megpirított zabpehelydara is




kedd, július 25, 2023

Minestrone, avagy az olasz zöldségleves (vegán)

Egyszerű, gyors és nagyon ízletes leves, melyet az olasz konyhában régiónként és évszakonként is picit eltérően készítenek. Lehet nagyon sűrű, kicsit levesesebb, tésztával, vagy parmezánnal, néhol mindkettővel. 

Nálunk a tavaszi-nyári verzióban a leírtak szerint készül, a hűvösebb időszakban pedig teszünk bele 100 g főtt fehér babot, vagy csicseriborsót is.

A tradicionális receptben friss paradicsom és karfiolrózsa is található, de kivételesen érdemes ehhez a leveshez dobozos darabolt paradicsomot és a karfiol zöldjét használni, melyektől még intenzívebb ízű lesz. A karfiol feldolgozásakor a zöldjét általában lefagyasztom, így az ilyen levesekhez mindig van kéznél (kivéve a rakott karfiolnál, amiben az alsó sorba rakom a zöldet).

MINESTRONE 4 személyre

2 db sárgarépa
1 szál szárzeller
1-2 db karfiollevél
2 db krumpli
fél doboz darabolt paradicsom (vagy 2 szem friss hámozva)
100 g zöldborsó (fagyasztott)
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
csipet tört bors
csipet őrölt rozmaring 
80-100 g* durum kagyló, vagy rövid csőtészta (ditalini)
*attól függ, hogy sűrűbb, vagy hígabb levest szeretnénk
ha gluténmentesség cél, akkor hagyjuk el a tésztát, vagy használjunk kukoricalisztből készültet

Előkészítés:
- ha friss paradicsomot használunk, akkor mossuk meg és az alján vágjuk be a héjat X alakban, majd dobjuk 1-2 percre forró vízbe, így könnyen meg lehet hámozni

1. tisztítsuk és pucoljuk meg a zöldségeket, majd mindent aprítsunk fel közel azonos méretűre (így egységes lesz a főzési idejük)
2. az olívaolajon pirítsuk meg a sárgarépát és a zellerszárat, majd adjuk hozzá a krumplit, a karfiollevelet, a borsót (és ha használunk, akkor a megfőtt babot is), majd adjuk hozzá a darabolt paradicsomot és öntsük fel annyi vízzel, ami kellemesen ellepi
3. ízesítsük igény szerint sóval, kevés borssal és egy késhegynyi (!) őrölt rozmaringgal, majd időnként átkeverve, fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek elkezdenek puhulni
4. amikor már majdnem kellemesen puhák a zöldségek, adjuk hozzá a tésztát és gyakori kevergetés mellett főzzük készre a levest

Praktikák:
- szezonális zöldségekkel is változatossá tehető a leves
- bármennyire is csábító, ne tegyünk bazsalikomot és oregánót bele, az eredeti recept a sokféle zöldség ízére hagyatkozik
- ha gluténmentesség a cél, ennek megfelelő tésztát válasszunk, vagy hagyjuk el, alacsony hisztamin igény esetén pedig hagyjuk el a paradicsomot, helyette tegyünk a levesbe egy fél mokkáskanálnyi őrölt csemege fűszerpaprikát és pár csepp friss citromlevet




hétfő, július 24, 2023

Hideg burgonyakrémleves kovászos uborka levével

Elhatároztam, hogy idén nyáron készítek kovászos uborka levest, de valahogy mindig elfogy az ubi és megmarad üresen a finom leve. Ekkor jött az ötlet, hogy főzök egy kis krumplit és a koviubi maradék levével beturmixolom.

Lehűtve, kapribogyóval (de ha van maradék koviubi, azt is lehet bele kockázni) tálalva, igazi nyári hűsítő ínyencség. A fűszerezésnél a fokhagymát most direkt por formájában (és nem frissen) ajánlom, mivel így nem annyira intenzív az íze (ha az alacsony hisztamintartalom fontos, akkor hagyjuk el, anélkül is finom a leves).

Nincs is igazán betartandó recept: (maradék) főtt krumpli koviubi lében botmixerrel pürésítve, tetszés szerint fűszerezve.

HIDEG BURGONYAKRÉMLEVES KOVIUBI LÉVEL 4 személyre

4 közepes krumpli
kovászos uborka leve (gm. esetén krumplival készült!)
csipet tört bors
csipet fokhagymapor
pár csepp friss citromlé
kapor (szárított is lehet)

tálaláshoz: kapribogyó

1. pucoljuk meg a krumplit, szeljük apró kockára és kevés vízben főzzük puhára
2. botmixerrel pürésítsük úgy, hogy fokozatosan adjuk hozzá a kovászos uborka levét (olyan sűrű legyen, ahogyan a krémleveseket szeretjük)
3. keverjük bele a fűszereket (bors, fokhagymapor, citromlé, kapor) és hűtsük le a levest
4. apróra kockázott kovászos uborkával, vagy kapribogyóval tálaljuk

Praktikák:
- fűszerezéskor kóstolgassuk, elvileg nem kell bele só a kovászos uborka lé miatt, de ez ízléstől függ
- ha gluténmentes a cél, akkor ügyeljünk arra hogy az alapként használt kovászos uborka leve is gluténmentesen (pl. burgonyával) készüljön


hétfő, július 03, 2023

Almás zsúrtorta (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Nagyon gyorsan elkészülő, könnyű, egyszerű kevert sütemény, ami kiváló a reggeli kávé / tea mellé, de lehet akár uzsonna, vagy étkezés utáni desszert is.

ALMÁS ZSÚRTORTA (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
zsúrtorta, vagy 16 cm átmérőjű edény formára

1 db alma (150 g körüli)
150 g gm. zabliszt
50 g mandulaliszt
100 g nyers nádcukor
1/2 mk szódabikarbóna
1/2 cs sütőpor (foszfátmentes)
20 g kókuszolaj
1,5 dl víz
1 mk őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
1 teáskanál frissen facsart citromlé

kenéshez a tetejére:
1 tk (házi) lekvár + 1 tk víz keveréke

1. mossuk és pucoljuk meg az almát, vágjuk ketté, vegyük ki a magházát és szeleteljük fel vékony félkarikákra, majd tegyük félre
2. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket (zab, mandula), a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát, adjuk hozzá a fűszereket (fahéj, szegfűszeg) és keverjük össze a szárazanyagokat
3. béleljük ki a sütőformát (zsúrtorta, vagy lehet kis méretű főzőedény hőre érzékeny, műanyag alkatrész nélkül) sütőpapírral, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. adjuk a szárazanyagokhoz a kókuszolajat, a vizet és a citromlét, majd keverjük össze alaposan a masszát, ne maradjanak benne csomók
5. tegyük át a masszát a sütőpapírral bélelt formába, terítsük el rajta egyenletesen a felszeletelt almát és 180 fokon süssük készre 35-40 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem túl ragacsos-e a tészta, ha igen, akkor további 5 percig süssük)
6. sütőpapírral együtt emeljük ki a formából és hagyjuk kihűlni, a papírt csak ezután távolítsuk el, majd kenjük le a tetejét a lekváros vizes mázzal

Praktika:
- nyers nádcukor helyett sima, vagy kókuszvirágcukorral is finom
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió), vagy kezeletlen citrom- és narancshéjjal is ízesíthető



Majonéz jellegű szósz (glutén-, szója-, tej- és tojásmentes, vegán)

Kiváló majonéz alternatíva, nagyon gyorsan elkészül és tetszés szerint változtatható az állaga (ízlés szerint sűrűbb, vagy hígabb változatban is készíthető).

MAJONÉZ JELLEGŰ SZÓSZ (glutén-, szója-, tej- és tojásmentes, vegán)

25 g kölesliszt
25 g gm. zabliszt
4 dl víz
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
4 teáskanál nyers nádcukor
csipet őrölt fehérbors
2 teáskanál mustár

1. egy kicsi edénybe mérjük ki a liszteket, öntsük fel először 1 dl (szobahőmérsékletű) vízzel, kézi habverővel keverjük össze csomómentesre, majd öntsük fel a maradék 3 dl vízzel (ez lehet meleg is) és tegyük fel kicsi lángra főni
2. folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg sűrűsödni kezd és elkezd "köpködni", majd zárjuk el a hőt alatta és hagyjuk kissé hűlni
3. adjuk a lisztes alaphoz az ízesítőket (só, cukor, bors, mustár) és kézi habverővel keverjük homogénre, ízlés szerint adhatunk hozzá még vizet és fűszert (ahogy hűl, jellemzően még sűrűsödik a mártás)

Praktikák:
- köles- és zabliszt helyett kukoricaliszttel is készíthető, azzal is nagyon finom
- a pikánsabb ízeket kedvelők adhatnak hozzá egy csipet wasabi port
- fehérbors helyett fekete is használható
- mustár helyett fehérborecet (vagy más 5-10%-os ecet) is használható
- lehet bele tenni 1-2 evőkanál olajat, de alapvetően nem szükséges

csütörtök, június 08, 2023

Körtés-kakaós sütemény (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Egyszerű és gyors, kevert tésztás, gyümölcskenyér jellegű sütemény, melyet még különlegesebbé tesz a vékonyra szelt és tetején megsült körte. Szaftos, puha, könnyen szeletelhető és nem tartalmaz glutént, tejterméket, sem tojást.

KÖRTÉS-KAKAÓS SÜTEMÉNY (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 25x10 cm-es formára

150 g gm. zabpehelyliszt
50 g mandulaliszt
10 g cukrozatlan kakaó
100 g kókuszvirágcukor
20 g kókuszolaj (kókuszzsír folyékony állapotban)
10 g sütőpor (foszfátmentes)
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál frissen facsart citromlé
2 dl víz

1. mossuk meg a körtét, vágjuk ketté, vegyük ki a magházát és szeleteljük fel vékony félkarikákra, majd tegyük félre
2. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket (zab, mandula), a kókuszvirágcukrot, a sütőport és a szódabikarbónát, szitáljuk hozzá a kakaót és keverjük össze a szárazanyagokat
3. béleljük ki a sütőformát (kenyérsütő, vagy lehet őzgerinc) sütőpapírral,  gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. adjuk a szárazanyagokhoz a kókuszolajat, a vizet és a citromlét, majd keverjük össze alaposan a masszát, ne maradjanak benne csomók
5. tegyük át a masszát a sütőpapírral bélelt formába, terítsük el rajta egyenletesen a felszeletelt körtét és 180 fokon süssük készre 30-35 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem túl ragacsos-e a tészta, ha igen, akkor további 5 percig süssük)
6. a sütőpapírral együtt emeljük ki a formából és hagyjuk kihűlni, a papírt csak ezután távolítsuk el és szórjuk meg porcukorral szeletelés előtt

Praktika:
- kókuszvirágcukor helyett sima, vagy nyers nádcukorral is finom
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió), vagy kezeletlen citrom- és narancshéjjal is ízesíthető



kedd, május 16, 2023

Gyors narancslekvár (pektinnel, vegán)

Felhalmozódott a narancs készletünk, így spontán lekvárfőzés adódott és ha már így esett, a gyorsaság fő szempont lett.
A korábban készített narancslekvárunkhoz képest ez a recept nem tartalmazza citrus héját (nem állt rendelkezésre bio, vagy kezeletlen), viszont benne hagytuk a rostot, amitől kellemes, sűrű dzsem állagot kapott.

Ennél a receptnél nem igazán fontos a pontos mennyiség, inkább az arány. Egészen édes narancsokat kaptunk, így a cukor mennyisége a kicsavart léhez képest 10 % lett, a pektint 8 g / literrel számoltuk, a szódabikarbóna pedig elveszi a savas-keserű érzetet, de tényleg csupán késhegynyit használjunk, hogy ne legyen mellékíze a lekvárnak.

NARANCSLEKVÁR kb. 5 dl

1 kg narancs (ebből 500 ml lé lett)
50 g nyers nádcukor
4 g pektin
késhegynyi (!) szódabikarbóna

1. alaposan mossuk meg a narancsokat, majd vágjuk félbe és facsarjuk ki, szedjük ki a magokat és tegyük egy edénybe a levet a rosttal együtt
2. mérjük hozzá a cukrot, illetve a csipet szódabikarbónát és főzzük, forraljuk össze, amíg már nem habosodik
3. adjuk hozzá a pektint és botmixerrel keverjük el csomómentesre (óvatosan, mert forró a lé) és főzzük forrástól számított 5 percig
4. adagoljuk steril üvegekbe, jól zárjuk le, majd fordítsuk fejre 5 percre

Praktikák:
- adhatunk hozzá egy csipet szegfűszeget
- más citrusokkal vegyesen is készíthető