Körtés-kakaós sütemény (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Egyszerű és gyors, kevert tésztás, gyümölcskenyér jellegű sütemény, melyet még különlegesebbé tesz a vékonyra szelt és tetején megsült körte. Szaftos, puha, könnyen szeletelhető és nem tartalmaz glutént, tejterméket, sem tojást.

KÖRTÉS-KAKAÓS SÜTEMÉNY (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 25x10 cm-es formára

150 g gm. zabpehelyliszt
50 g mandulaliszt
10 g cukrozatlan kakaó
100 g kókuszvirágcukor
20 g kókuszolaj (kókuszzsír folyékony állapotban)
10 g sütőpor (foszfátmentes)
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál frissen facsart citromlé
2 dl víz

1. mossuk meg a körtét, vágjuk ketté, vegyük ki a magházát és szeleteljük fel vékony félkarikákra, majd tegyük félre
2. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket (zab, mandula), a kókuszvirágcukrot, a sütőport és a szódabikarbónát, szitáljuk hozzá a kakaót és keverjük össze a szárazanyagokat
3. béleljük ki a sütőformát (kenyérsütő, vagy lehet őzgerinc) sütőpapírral,  gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. adjuk a szárazanyagokhoz a kókuszolajat, a vizet és a citromlét, majd keverjük össze alaposan a masszát, ne maradjanak benne csomók
5. tegyük át a masszát a sütőpapírral bélelt formába, terítsük el rajta egyenletesen a felszeletelt körtét és 180 fokon süssük készre 30-35 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem túl ragacsos-e a tészta, ha igen, akkor további 5 percig süssük)
6. a sütőpapírral együtt emeljük ki a formából és hagyjuk kihűlni, a papírt csak ezután távolítsuk el és szórjuk meg porcukorral szeletelés előtt

Praktika:
- kókuszvirágcukor helyett sima, vagy nyers nádcukorral is finom
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió), vagy kezeletlen citrom- és narancshéjjal is ízesíthető