szombat, augusztus 29, 2015
Memikapor, laktózmentes, pogácsa, savanyú, tejmentes, teljes kiőrlésű, tönköly, uborka, vega, vegán, vegetáriánus
Leves mellé, uzsonnára, vagy csak nasinak.
SAVANYÚ UBORKÁS POGÁCSA (30-35 db)
50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
350 g tönköly fehér liszt
12 g só (természetes, nem finomított)
8 g cukor (nyers nád)
2 nagyobb savanyú uborka
2 teáskanál szárított kapor
csipet őrölt bors
1 cs porélesztő
200 g víz
50 g olívaolaj (extra szűz)
1. vágjuk apróra a savanyú uborkát
2. mérjük ki egy keverőtálba a liszteket, adjuk hozzá az aprított uborkát, a sót, a cukrot, a kaprot és a borsot, majd öntsük rá a vizet, abba az olajat és gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát
3. lefedve kelesszük a tésztát a duplájára (kb. 1/2 óra)
4. borítsuk a megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk 1,5-2 cm vastagra és szaggassuk ki a pogácsákat
5. melegítsük elő a sütőt 190 fokra, addig pihentessük letakarva a pogácsákat
6. kenjük le a pogácsák tetejét a felvert tojással*, majd 10-15 perc alatt süssük aranybarnára
Praktikák:
- más enyhe, semleges ízű olajjal is készíthető
péntek, augusztus 14, 2015
Gyömbéres szilvakrémleves
Vékonyan csurgatott mézzel és szupergyors fánkkal tálaljuk.
Egyszerű, mégis különleges és pikáns. Igazi hűsítő finomság...
Egyszerű, mégis különleges és pikáns. Igazi hűsítő finomság...
GYÖMBÉRES SZILVAKRÉMLEVES 4 személyre
10 dkg nyers nádcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 egész tonkabab
1 teáskanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál apróra szelt gyömbér
csipet őrölt vanília
3 evőkanál natúr joghurt
1/2 csomag vaníliás pudingpor
1. tisztítsuk meg és magozzuk ki a szilvát, majd tegyük egy lábosba
2. adjuk hozzá a cukrot, a gyömbért, a tonkababot egészben és szórjuk meg a fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, vanília), majd öntsük hozzá a citromlevet és annyi vizet, ami épp ellepi
3. fedő alatt főzzük, amíg a szilva megpuhul, addig keverjük simára a pudingport a joghurttal
4. vegyük ki a tonkababot, majd botmixerrel pürésítsük a levest
5. folyamatos keverés mellett adjuk a joghurttal kikevert pudingot a forrásban lévő leveshez, majd egyszer forraljuk össze
Praktikák:
- tálaljuk hidegen, vékonyan csurgatott mézzel és szupergyors fánkkal
- ha tejmentesség a cél, akkor a pudingot kevés vízzel keverjük ki
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)