Piskóta alaprecept (vegán, tejtermék és tojásmentes)
Írta Memi
vasárnap, január 22, 2017
13 hozzászólás
Korábban csak a tejtermékeket kellett elhagyni, azonban egy ideje a tojás is tiltólistás.
Itt kezdődött az igazi kihívás, hogy legyenek mostantól a születésnapi torták, vagy bármilyen más piskóta alapú sütemény.
Sok-sok próba és tesztelés után itt a tökéletes piskóta vegán (tejtermék és tojásmentes) alapváltozata, amely azon túl, hogy nagyon finom, könnyed, légies, kellőképp szaftos, még elképesztő gyorsan el is készül.
Lenti mennyiség elegendő 1 db normál méretű gyümölcstorta alaphoz, vagy 1 db 18 cm-es zsúrtortához, ha nagyobb méretű tortát készítünk, emeljük 1,5-2-szeresére az adagot (tortaforma méretétől, illetve emelettől függően).
PISKÓTA (vegán, tejtermék és tojásmentes)
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg nyers nádcukor
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál őrölt vanília
2 dl víz
5 dkg olívaolaj
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
2. mérjük ki egy keverőtálba a liszteket, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, a sütőport és a szódabikarbónát
3. adjuk a szárazanyagokhoz a vizet, az olajat, majd a citromlevet és egy kanállal keverjük a tésztát csomómentesre
4. olajozzuk ki a sütőformát és öntsük bele a tésztát
5. az előmelegített sütőben süssük aranybarnára 15 perc alatt (ha tortaként sütjük, akkor a vastagabb tészta réteg miatt 20-30 perc a sütési idő, tűpróba!)
Praktikák:
- tehetünk a tésztába víz helyett gyümölcslevet, illetve más fűszereket is (fahéj, szegfűszeg, tonkabab, kardamom, stb.)
- ha csokoládés piskótát készítünk, akkor a csoki szárazanyagtartalma alapján csökkentsük a hozzáadott olajat
Címkék: alap, desszert, édesség, gyümölcstorta, piskóta, tejmentes, teljes kiőrlésű, tészta, tojásmentes, torta, tönköly, vegán, vegetáriánus
Ezt lehet cserébe rizsliszttel csinálni?
VálaszTörlésÉn nem próbálnám, attól szerintem nagyon törne.
TörlésA kérdésem az lenne, a citromlevet tudom-e valami mással helyettesíteni? Köszönöm szépen előre is ha segítesz!
VálaszTörlésElnézést, csak most vettem észre a kérdést. Ha még aktuális, 1 teáskanál 5%-os almaecettel tudod helyettesíteni.
TörlésSzia. Sima liszt esetén a többi mennyiség ugyan az marad? Köszi
VálaszTörlésSzia, 1,5 dl vízzel lenne érdemes kezdeni (a sima nem vesz fel annyit, mint a teljes kiőrlésű) és csak akkor tenni még bele, ha igényli a massza (lágy, könnyen keverhető, de ne túl folyós legyen). A többi összetevő maradhat u.a. a mennyiség.
TörlésKöszi.
TörlésNekem a közepe felpuposodott :( az oldala meg nem :(
VálaszTörlésTartottad a mennyiségeket? Milyen sütőformában készítetted? Kiolajoztad az oldalát, vagy lehet hogy odatapadt? Ha tortaformában sütöm, akkor nekem is fel szokott kicsit púposodni a közepe, de a krém betöltésekor az a réteget középre szoktam betenni, a középső réteget meg felülre, így sima lesz a teteje.
TörlésSzia drága Memi. Köszönöm a választ, én is csak most vettem észre. Mivel nem kaptam időben meg a választ, nem estem kétségbe, ecettel helyettesítettem a citromot, tökéletes lett azzal is, bár, a tészta elég ízetlen lett a gyermekem szerint, ezért legközelebb több vaníliát teszek a tésztához. Köszönöm szépen!
VálaszTörlésSzuper, hogy ilyen jól megoldottad :-) Lehet, hogy a cukrot kevesli a gyermek, én általában mindenbe kevesebbet teszek, mint a szokásos, így lehet, hogy ezért.
Törlésszia! szerinted ha glutent keruljuk szoba johet a zoldbanan-mandula kombo?
VálaszTörlésSzia, zöldbanán liszttel semmilyen tapasztalatom nincs, így sajnos nem tudom.
Törlés