Piskóta alaprecept (vegán, tejtermék és tojásmentes)

Írta Memi csütörtök, május 26, 2022 20 hozzászólás
Tojás-, tej-, vagy akár hisztamin érzékeny vagy? 
Itt a megoldás (majdnem) minden sütemény alapjához, legyen az piskóta, torta, vagy kevert...

Korábban csak a tejtermékeket kellett elhagyni, azonban egy ideje a tojás is tiltólistás. 
Itt kezdődött az igazi kihívás, hogy legyenek mostantól a születésnapi torták, vagy bármilyen más piskóta alapú sütemény.

Sok-sok próba és tesztelés után itt a tökéletes piskóta vegán (tejtermék és tojásmentes) alapváltozata, amely azon túl, hogy nagyon finom, könnyed, légies, kellőképp szaftos, még elképesztő gyorsan el is készül.

Lenti mennyiség elegendő 1 db normál méretű gyümölcstorta alaphoz, vagy 1 db 18 cm-es zsúrtortához, ha nagyobb méretű tortát készítünk, emeljük 1,5-2-szeresére az adagot (tortaforma méretétől, illetve emelettől függően).

PISKÓTA (vegán, tejtermék és tojásmentes)

10 dkg sima búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt*
10 dkg nyers nádcukor
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál őrölt vanília
2 dl víz
3 dkg olívaolaj
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, olajozzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki a formát
2. mérjük ki egy keverőtálba a liszteket, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, a sütőport és a szódabikarbónát
3. adjuk a szárazanyagokhoz a vizet, az olajat, majd a citromlevet és egy manuális, kézi habverővel keverjük a tésztát csomómentesre és öntsük az előkészített formába
4. az előmelegített sütőben süssük aranybarnára 15-20 perc alatt (a képen látható piskóta 4 cm maga formában készült, ha tortaformában sütjük, a vastagabb tésztaréteg miatt 30-40 perc is lehet a sütési idő, tűpróba!)

Praktikák:
*- készíthetjük fehér- és teljes kiőrlésű tönköly lisztekkel, vagy csak sima búzaliszttel is
- tehetünk a tésztába víz helyett gyümölcslevet, illetve más fűszereket is (fahéj, szegfűszeg, tonkabab, kardamom, stb.)
- ha csokoládés piskótát készítünk, akkor a csoki szárazanyagtartalma alapján csökkentsük a hozzáadott olajat