• Love2Smile Organic Cosmetics

    Itt is mi szorgoskodunk:

    100% tiszta, természetes, vegán, vegyszer- és pálmaolajmentes, bőr- és környezetbarát, prémium anyagokból készülő, magyar alapkozmetikumok a mindennapi tisztálkodáshoz

    Tovább
  • Fonott kalács

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Bécsi krumplisaláta

    Könnyű, ízletes önmagában és köretként is

    Tovább
  • Bejgli

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Mentes receptválogatás

    Vegán, gluténmentes, laktóz- és tojásmentes? Válogass bátran, mindegyik témában találsz finomságokat!

    Tovább

péntek, április 12, 2024

Káposztafasírt (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Könnyen és gyorsan elkészíthető zöldségfasírt, amely finom önmagában, saláta mellé, vagy főzelékhez. A borókabogyó nem feltétlenül szükséges, de nagyon finom fűszerezési tipp.

Ennél a receptnél nem fontos az összetevőket grammra kimérni, inkább csak egy iránymutatás az adagra vonatkozóan, a fő szempont, hogy a massza összeálljon, ha a kezünkkel összenyomjuk, könnyen tudjunk belőle korongot formázni. 

KÁPOSZTFASÍRT (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
4 db nagyobb (hamburgerpogácsa), vagy 8 db kisebb (fasírt) méretű

175 g fejes káposzta
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
30 g gm. zabpehelyliszt
20 g kölesliszt
1/4 teáskanál őrölt bors
5-6 szem apróra tört, vagy felaprított borókabogyó
(kókusz)olaj a sütéshez

1. tisztítsuk meg a káposztát és konyhai aprítóval aprítsuk finomra
2. adjuk hozzá a sót, majd keverjük össze alaposan, hogy érje mindenhol a káposztát (ki tudja oldani a levét) és hagyjuk állni 10 percet, majd a lé nagy részét nyomjuk ki (ne legyen teljesen száraz)
3. adjuk a káposztához a köles- és a zabpehelylisztet, fűszerezzük (bors, borókabogyó és kóstoljuk meg, kell-e még só) majd gyúrjuk, dolgozzuk össze, amíg a kezükben összenyomva egyben marad a massza (ha túl nedves, adjunk hozzá még zabpehelylisztet, ha száraz, akkor 1-2 mokkáskanál vizet)
4. a masszát jól összenyomva formázzunk tetszőleges gombócokat
5. egy serpenyőben melegítsünk (kókusz)olajat és süssük aranybarnára a fasírtok mindkét oldalát, majd szedjük papírtörlőre lecsepegni

Praktika:
- a masszába tehetünk egy fél szál aprított zellerszárat, vagy sárgarépát vegyesen is
- lilakáposztából is nagyon finom és különleges marad a színe sütés után is
- más szárított-, vagy zöldfűszerekkel is elkészíthető



csütörtök, április 11, 2024

Szállítási díj AKCIÓ egy napig!


Használd ki az alkalmat most: válogass bőröd igénye szerint, hidd el meghálálja!
Rendelj péntek (04.12) éjfélig és megfelezzük a szállítási díjat*!

* a kép a kedvezményes díjakat tartalmazza, az akció a készlet erejéig tart




HASZNÁLD KI A REMEK ALKALMAT



Forrás: Szappanműves



vasárnap, március 31, 2024

Húsvéti répatorta (tej- és tojásmentes, vegán)

A lágy, szaftos, amerikai répatorta receptünk még gazdagabb, ünnepi változata. El lehet készíteni gluténmentesen is és bátran turbózhatjuk más aszalványokkal, kandírozott gyümölcsökkel, apróra vágott csokoládéval és fűszerekkel is. 
Csak arra kell figyelni, hogy a dekorációnak használt alapanyagok is illeszkedjenek a süteményhez (vegán, vagy gluténmentes, ami éppen a cél). 

HÚSVÉTI RÉPATORTA (tej- és tojásmentes, vegán)
18 cm átmérőjű sütőformára
 
100 g sárgarépa (pucolva)
50 g alma (hámozva, magozva)
60 g cukor (nyers nád)
késhegynyi só (természetes, nem finomított)
100 g (100 ml) víz
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
1/4 teáskanál szódabikarbóna
15 g kókuszolaj (vagy más, semleges ízű, hidegen sajtolt)
15 g mazsola
25 g aszalt datolya
7,5 g kandírozott narancshéj
115 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
7,5 g zabkorpa (pehely is jó)
5 g sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

1. áztassuk forró vízbe a mazsolát és mossuk meg, majd vágjuk apróra az aszalt datolyát, valamint kókuszzsírral kenjük ki a kuglóf formát
2. pucoljuk meg a répát, az almát és mindkettőt reszeljük le tökreszelőn (vagy konyhai aprítóban) egy keverőtálba, majd mérjük hozzá a cukrot, a csipet sót, a vizet és a citromlét, keverjük össze manuális, kézi habverővel, majd keverjük bele a szódabikarbónát
3. mérjük hozzá az olajat, a fűszereket (fahéj, szegfűszeg), adjuk hozzá a lecsöpögtetett mazsolát, az aprított datolyát és a kandírozott narancshéjat, majd ismét keverjük össze 
4. mérjük a keverékhez a lisztet, a zabkorpát és a sütőport, majd keverjük homogénre, ne maradjanak benne lisztes csomók és öntsük a masszát a kókuszzsírral kikent sütőformába
5. 180 fokos sütőben süssük aranybarnára a süteményt, vékonyabb (pl. kuglóf) sütőforma esetén 30-35 perc, vastagabb (pl. zsúrtorta, vagy kenyér) sütőforma esetén 35-40 perc alatt
6. amikor megsült a sütemény, borítsuk ki egy hideg rácsra, várjuk meg, amíg teljesen kihűl, utána dekorálható vízgőz fölött megolvasztott csokoládéval, cukormázzal, drazsékkal, szórócukorral tetszés szerint

Praktikák:
- más aszalványokkal, kandírozott gyümölccsel és fűszerezéssel (pl. zöld kardamom, szerecsendió, gyömbér) is variálható
- ha nem teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, akkor kevesebb vízzel kezdjünk (80-90 ml) és szükség esetén adjunk hozzá a maradék vizet úgy, hogy lágy, könnyen keverhető, de ne túl folyós legyen a tészta


kedd, március 26, 2024

Nyuszi hopp... húsvéti menü ajánló (klasszikus és vegán, gm)

szerda, március 20, 2024

Szezámos répatorta kuglóf (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Gazdag ízű, szaftos répatorta gluténmentes és vegán változatban. Ünnepi alkalmak kísérőjeként dekorálhatjuk olvasztott (akár fehér, vagy ruby) csokoládéval, kandírozott gyümölcsökkel.

SZEZÁMOS RÉPATORTA KUGLÓF (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
18 cm átmérőjű kuglóf formára
 
200 g sárgarépa
150 g gm. zabpehelyliszt
35 g szezámmagliszt
25 g gm. zabpehelydara
100 g cukor (nyers nád)
csipet só (természetes, nem finomított)
200 g víz
1 teáskanál citromlé
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
30 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
30 g mazsola
2 teáskanál kandírozott narancshéj
1 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál szezámmag

kókuszvirág szirup a tálaláshoz (opcionális):
50 g kókuszvirágcukor
1-2 teáskanál víz, vagy narancslé (frissen facsart)
1-2 teáskanál kandírozott narancs

1. áztassuk be a mazsolát, pucoljuk meg a répát és tökreszelőn reszeljük le egy keverőtálba, majd mérjük hozzá a cukrot, a sót, a vizet és a citromlét, keverjük össze, majd keverjük bele a szódabikarbónát
2. adjuk hozzá a kókuszolajat, a fahéjat és ismét keverjük össze 
3. mérjük a keverékhez a liszteket (zabpehely, szezám), a zabpehelydarát, a sütőport, a szezámmagot, a kandírozott narancshéjat és a lecsöpögtetett mazsolát, majd keverjük homogénre, ne maradjanak benne lisztes csomók
4. kókuszolajjal kenjük ki a kuglóf formát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
5. tegyük át a masszát az előkészített sütőformába és 180 fokon süssük aranybarnára 40-45 perc alatt
6. a megsült kuglófot borítsuk ki a formából és hagyjuk kihűlni
7. (opcionális) keverjük össze a kókuszvirágcukrot annyi vízzel (1-2 teáskanálnyi apránként adagolva), hogy sűrű, de folyós állagú legyen és öntsük a kihűlt kuglóf tetejére, majd kandírozott naranccsal dekoráljuk

Praktikák:
- más aszalványokkal (pl. áfonya, sárgabarack, gyömbér) és fűszerezéssel (pl. szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, zöld kardamom) is variálható
- zabpehelydara helyett zabpehelykorpa, vagy zabpehely is használható
- szezámmag mellett, aprított dió, mandula, mogyoró is illik a tésztához


kedd, március 19, 2024

Brownie (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Ezt a süteményt érdemes egy kicsit „alul” sütni, úgy még szaftosabb, ragacsosabb a végeredmény.

BROWNIE (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
kb. 11*24 cm-es kenyérsütő formára

75 g gm. zabpehelyliszt
15 g mandulaliszt
35 g gesztenyeliszt
20 g holland kakaópor
20 g kókuszvirágcukor
80 g nádcukor (porcukorrá őrölve)
30 g kókuszolaj (kókuszzsír folyékony állapotban)
5 g sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
1,5 dl (150 g) víz
csipet őrölt vanília, vagy tonkabab
30 g étcsokoládé (vegán) felapríva

1. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket (zabpehely, mandula, gesztenye), a kókuszvirágcukrot, a nád porcukrot, a vaníliát (vagy a reszelt tonkababot) és a sütőport, majd szitáljuk hozzá a kakaót és keverjük össze a szárazanyagokat
2. aprítsuk fel a csokoládét, sütőpapírral béleljük ki a sütőformát
3. adjuk a szárazanyagokhoz a vizet, a citromlevet, a kókuszolajat és keverjük össze alaposan a masszát, ne maradjanak benne csomók, majd forgassuk bele az aprított csokoládét
4. tegyük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen és 190 fokon süssük készre 15-20 perc alatt (15 perc után csak akkor süssük további 5 percet, ha tűpróbánál nagyon nedves még a tészta)
5. a kész süteményt sütőpapírral együtt vegyük ki a formából és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni, ekkor vegyük le róla a papírt (egy éjjelt hűtőben is tölthet - jól záródó dobozban-, mielőtt felvágjuk)

Praktika:
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg) is ízesíthető
- olvasztott és 1 teáskanál kókuszolajjal elkevert csokoládéval is dekorálhatjuk a tetejét


péntek, március 15, 2024

Tárkonyos zöldségraguleves (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

*Ha van kéznél, semmiképp ne dobjuk ki a karfiol leveleit és a megtisztított torzsát, ehhez a leveshez is remekül használható.
A bambuszrost teszt jelleggel került a levesbe, opcionális, anélkül is finom.
 
TÁRKONYOS ZÖLDSÉGRAGULEVES (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
4 személyre
 
3 db sárgarépa
1-2 szál szárzeller
5 db csiperkegomba
10 dkg fagyasztott zöldborsó (idényben friss)
3 db karfiollevél*
1-2 evőkanál kókuszolaj
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 teáskanál szárított tárkony
1 teáskanál szárított petrezselyemzöld 
1 teáskanál szárított zellerzöld
késhegynyi chili pehely
10 g kölesliszt
5 g bambuszrost
1 teáskanál (friss) citromlé
 
1.tisztítsuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket közel azonos méretűre, hogy egyszerre puhuljanak
2. a felaprított zöldségeket pirítsuk meg kissé az olajon, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ízesítsük sóval, borssal, tárkonnyal, petrezselyemmel, zellerzölddel, chilivel és időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek
3.  amikor megfőttek a zöldségek, egy kis keverőtálba mérjük ki a köleslisztet és a bambuszrostot és 2-3 evőkanál vízzel, valamint a citromlével keverjük csomómentesre
4. húzzuk félre a tűzről a levest és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztes keveréket, majd a tűzre visszatéve forraljuk össze
 
Praktikák:
- habarás / sűrítés esetén mindig húzzuk le a tűzről az ételt, keverjük el benne a sűrítőt, majd tegyük vissza és forraljuk össze
- a habarásba mindig tegyünk 1-2 evőkanál vizet, így sima, csomómentes lesz
- idényben friss zöldfűszerekkel is készíthető
- más zöldségekkel is készíthető ez a leves (jól illik hozzá pl. zöldbab, karfiol, zellergumó)
  

szerda, február 28, 2024

Mazsolás, kókuszlisztes kuglóf (tej- és tojásmentes, vegán)

Egy ideje ismerkedünk a kókuszliszttel, eddig ez a legfinomabb felhasználása, amit próbáltunk. Rengeteg folyadékot vesz fel, emiatt kissé ragacsos állagot ad a süteménynek, de ettől talán még finomabb ez a kuglóf.

MAZSOLÁS, KÓKUSZLISZTES KUGLÓF (tej-, tojás- és gluténmentes, vegán)

125 g búzaliszt (ebből 25 g lehet teljes kiőrlésű is)
25 g kókuszliszt
30 g mazsola
20 g kókuszolaj (kókuszzsír folyékony állapotban)
100 g cukor (nyers nád)
7 g sütőpor (foszfátmentes)
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
250 ml víz
csipet őrölt vanília, vagy reszelt tonkabab

1. kókuszolajjal kenjük ki a kuglóf sütőformát és áztassuk be a mazsolát egy kis meleg vízben
2. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket, a cukrot, a szódabikarbónát és a sütőport, adjuk hozzá a vaníliát és keverjük össze
3. adjuk a szárazanyagokhoz a vizet, a citromlevet és a leszűrt mazsolát, majd keverjük össze alaposan, ne maradjanak benne csomók
4. tegyük a masszát a kókuszolajjal kikent formába, oszlassuk el egyenletesen és 180 fokos sütőben süssük aranybarnára 35-40 perc alatt, majd óvatosan borítsuk egy hideg sütőrácsra és hagyjuk kihűlni

Praktikák:
- tetszés szerint fűszerezhető (pl. őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, zöld kardamom)
- mazsola helyett, vagy mellett használható kandírozott gyümölcs is

csütörtök, február 01, 2024

Csokoládés kuglóf (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Egyszerű és gyors, omlós és szaftos, könnyen szeletelhető és nem tartalmaz glutént, tejterméket, sem tojást, viszont van benne rengeteg egészséges anyag. Ráadásul nagyon villantós, szép sütemény...

CSOKOLÁDÉS KUGLÓF (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
19 cm átmérőjű kuglóf formára

50 g gm. zabpehelyliszt
50 g mandulaliszt
50 g gesztenyeliszt
50 g kölesliszt
15 g cukrozatlan kakaó
100 g porcukor (nyers nád)
30 g kókuszolaj (kókuszzsír folyékony állapotban)
1/2 cs sütőpor (foszfátmentes)
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál frissen facsart citromlé
2,3 dl (230 g) víz
csipet őrölt vanília, vagy tonkabab

Tetejére:
50 g étcsokoládé (vegán)
5 g kókuszolaj

1. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket (zab, mandula, gesztenye, köles), a porcukrot, a sütőport és a szódabikarbónát, szitáljuk hozzá a kakaót és keverjük össze a szárazanyagokat
2. kókuszolajjal kenjük ki a sütőformát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
3. adjuk a szárazanyagokhoz a vizet, a kókuszolajat és a citromlét, majd keverjük össze alaposan a masszát, ne maradjanak benne csomók
4. tegyük át a masszát a kiolajozott formába, oszlassuk el egyenletesen és 180 fokon süssük készre 25-30 perc alatt
5. a kész süteményt hagyjuk a formában kihűlni, csak ezután borítsuk tálra
6. kicsi lábosba tegyük az 5 g kókuszolajat, ebbe törjük bele a csokoládét, majd nagyon alacsony lángon kezdjük melegíteni és folyamatos kevergetés mellett olvasszuk addig, amíg a csokoládé 60-70 %-a elolvad, majd vegyük le a hőről és keverjük folyamatosan addig, amíg a teljes mennyiség felolvad
7. vékony sugárban öntsük az olvasztott csokoládét a teljesen kihűlt kuglóf tetejére tetszés szerinti mintázattal

Praktika:
- nyers nádcukor helyett kókuszvirág cukorral is készíthető
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió), vagy kezeletlen citrom- és narancshéjjal is ízesíthető



szerda, január 31, 2024

Gesztenyés sajttorta (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Érdemes az alaphoz szükséges kekszet (akár előző nap) magunk elkészíteni, mert gyors, egyszerű és finom. Ha rögtön dupla adagot sütünk, akkor nassolni is marad.

GESZTENYÉS SAJTTORTA (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
21 cm-es kapcsos tortaformára

Kekszhez:
50 g kókuszolaj (nem kell hideg, de szilárd legyen)
50 g porcukor (nyers nád)
75 g gm. zabpehelyliszt
25 g gesztenyeliszt
25 g mandulaliszt
3 g sütőpor (foszfátmentes)
1 csipet őrölt fahéj
0,3 dl (30 g) víz
 
Keksz alaphoz:
215-220 g keksz (amennyi a fenti receptből lesz)
50 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
0,2 dl (20 g) víz 

Felső réteghez:
200 ml (1 doboz) kókusztejszín
400 ml víz
100 g cukor (nyers nád)
4 teáskanál friss citromlé
2 teáskanál reszelt citromhéj (kezeletlen, vagy bio)
30 g kukoricakeményítő
30 g gesztenyeliszt
csipet őrölt vanília (vagy reszelt tonkabab)

Keksz elkészítése:
1. mérjük ki a liszteket, a porcukrot, a sütőport és a fahéjat, majd adjuk hozzá a kókuszzsírt és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze (ne olvadjon fel a kókuszzsír)
2. öntsük a vizet a lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze (könnyen kezelhető, minimálisan törős tésztát kell kapni, ha túl lágy, akkor 5 percre tegyük be a hűtőbe, hogy újra összefogja a kókuszzsír)
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, így amíg megformázzuk a kekszeket, elő is tud melegedni és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
4. kanállal adagoljunk kisebb diónyi adagokat és formázzunk kb. 1 cm magas korongokat a sütőpapírra
5. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz), majd hagyjuk az elzárt sütőben további 10 percig száradni, utána vegyük ki és hagyjuk kihűlni 

Sajttorta elkészítése:
6. béleljük ki a kapcsos tortaformát úgy, hogy az alja egy különálló sütőpapír darabbal legyen fedve az oldala pedig önállóan, az alsó és az oldalsó sütőpapír lap is legyen a kapcsos résszel leszorítva (így lesz a legkönnyebb kivenni majd a kész tortát)
7. konyhai aprítóval őröljük finomra a kekszet, adjuk hozzá a folyékony kókuszolajat és a vizet, majd morzsoljuk össze nedves homok állagúra az alapot
8. oszlassuk el egyenletesen a keksz alapot az előkészített tortaformában és egy egyenes aljú pohár segítségével nyomkodjuk le úgy, hogy alul a peremnél 0,5-1 cm-rel magasabb legyen a kéreg
9. egy tálban keverjük össze csomómentesre a kókusztejszínt 300 ml vízzel, a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, illetve a vaníliával
10. egy kis keverőtálba mérjük ki a keményítőt és a gesztenyelisztet, a maradék 100 ml vízzel keverjük homogénre és adjuk a kókusztejszínes keverékhez
11. öntsük a keveréket a letömörített keksz alapra, a tortaformát tegyük egy tepsire (ha sülés közben folyik a töltelékből, ne a sütőbe menjen) és 180 fokon süssük 35-40 percig (egészen minimálisan legyen remegős), majd a sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni és tegyük
hűtőbe egy órára, mielőtt levesszük a formát (az alsó sütőpapír és a keksz réteg között vezessünk végig egy nagy pengéjű kést, így könnyen leválik a papír és könnyen át lehet emelni egy tálra 

Praktikák:
- a kekszhez használhatunk tetszőleges sütemény fűszereket (pl. szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, vanília, tonkabab)
- a felső réteghez kukorica helyett tápióka keményítő is használható



Quinoa körözött (glutén- és tejtermék mentes, vegán)

A juhtúrós és a szintén glutén- és tejtermék mentes köles körözött után elkészült a quinoás változat is.

QUINOA KÖRÖZÖTT 4 személyre

100 g quinoa
1/2 lilahagyma
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1-2 teáskanál frissen facsart citromlé
1/2-1 dl víz
1 teáskanál kókuszolaj
csipet bors

1. főzzük meg a quinoát dupla mennyiségű vízben (nagyon alacsony lángon, fedő alatt 15-20 percig), majd hagyjuk kihűlni
2. adjuk a quinoához a fűszereket (őrölt kömény, pirospaprika, bors, só), a citromlevet és az olajat, majd indulásként 1/2 dl vízzel botmixerrel pürésítsük a krémet (ha túró jelleggel rögösebben szeretjük a körözöttet, akkor kevésbé mixeljük, ha krémesebb állag a cél, akkor adható hozzá még egy kevés víz és hosszabb ideig dolgozzuk össze)
3. szeljük apróra a lilahagymát és keverjük össze alaposan a krémmel

Praktikák:
- a lilahagymával nagyon hasonlít az eredeti ízre, de bátran elhagyható, anélkül is finom
- a túró jelleg eléréséhez félre tehetünk a megfőtt qiunoából 1-2 evőkanálnyit és a mixelés után a krémhez keverve többféle állagot érhetünk el



szerda, január 10, 2024

Grízes krémes szelet (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

A népszerű, ünnepi sütemény gluténmentes, vegán változata. A tészta kicsit több figyelmet igényel, mint a klasszikus recept szerinti, de így is egyszerű, ráadásul az íze mindezért kárpótol.

GRÍZES KRÉMES (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Tészta:
250 g gm. zabpehelyliszt
80 g porcukor (nyers nád)
20 g kókuszcukor (porcukorrá őrölve)
100 g kókuszzsír (nem kell hideg, de szilárd legyen)
1/2 cs sütőpor (foszfátmentes)
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1 tk citromlé (frissen facsart)
0,4 ml (40 g) víz

Grízes krém:
5 ek gm. zabpehelydara
1/2 l víz
70 g cukor (nyers nád)
csipet őrölt vanília

Csokimáz:
30 g étcsokoládé (vegán)
5 g kókuszzsír

Összeállításhoz:
sűrű baracklekvár (házi)

1. mérjük ki a zablisztet, a porcukrot és a (kávédarálóval) porcukorrá őrölt kókuszcukrot, adjuk hozzá a fahéjat, a sütőport és keverjük homogénre
2. adjuk a száraz anyagokhoz a kókuszzsírt (nem kell hideg, de szilárd halmazállapotú legyen) és gyors mozdulatokkal (ne olvassza fel a kezünk a kókuszzsírt teljesen) morzsoljuk össze nedves homok állagúra
3. adjuk hozzá a citromlevet és a vizet, majd gyors mozdulatokkal nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (ha nagyon lágy, akkor 5 percre tegyük a hűtőbe, hogy a zsír újra megszilárdítsa kissé)
4. tegyük egy sütőpapírra a tésztát (ezen fogjuk kinyújtani és megsütni is), majd a tésztára is tegyünk egy másik sütőpapírt és nyújtsuk akkora négyzet alakúra, amekkora kényelmesen elfér a tepsi hátulján (kb. 32*32 cm és 3 mm vékony) úgy, hogy időnként eltávolítva a felső sütőpapírt, egy hablapáttal egyenesre igazgatjuk a tészta széleit
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, majd az alsó sütőpapírral együtt húzzuk át a tésztát a megfordított sütőtepsi aljára
6. egy késsel, vagy pizzavágóval vágjuk 4 egyenlő kockára a tésztát és 180 fokon süssük 8-10 percig (egészen pici színt kapjon, mert keményedik még ahogy hűl), majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk a tepsi hátoldalán kihűlni (amikor teljesen kihűlt, akkor vezessünk végig óvatosan a sütőpapír és a tészta között egy kést, így válasszuk el a papírtól a tésztát az összeállításhoz)
7. amíg hűl a tészta, készítsük el a grízes krémet, egy kis lábosba mérjük ki a zabpehelydarát, a cukrot és a vizet, adjuk hozzá a vaníliát és folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg besűrűsödik (elkezd köpködni), majd hagyjuk kihűlni
8. amikor kihűlt a tészta és a krém is, összeállítható a sütemény, az első tésztalapot kenjük meg a krém felével, arra tegyük óvatosan a második lapot, amelyet kenjünk meg bőségesen lekvárral, arra tegyük a következő lapot, amire kenjük a maradék krémet és tegyük a tetejére az utolsó lapot
9. amíg elkészítjük a csokimázat, tegyük félre a süteményt, az apróra tört csokit és a kókuszzsírt tegyük egy kicsi lábosba és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve melegítsük addig, míg a csoki nagy része elolvad, majd zárjuk el a hőt és kevergetve hagyjuk, hogy a maradék csoki is felolvadjon (így nem melegszik túl és nem csapódik ki) és terítsük el egyenletesen a sütemény tetején
10. tegyük hűtőbe az elkészült süteményt, hogy a máz megszilárduljon, majd legalább 1 napot hagyjuk pihenni (hűtőben, jól záródó dobozban), így teljesen felpuhul a tészta (szeletelés előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni)

Praktika:
- kókuszcukor helyett használható sima, vagy nádcukor is
- vanília helyett pici reszelt tonkabab is lehet
- a krém készíthető víz helyett kókusz, vagy mandulatejjel is
- sütemény tároló doboznak kiválóan hasznosítható egy nagyobb, konyhai, tetővel rendelkező, műanyag tároló doboz, aminek a tetejébe tesszük a süteményt (mint ha tálca lenne) és úgy fordítjuk rá a dobozt (gyakorlatilag fejjel lefelé áll a doboz)