• Love2Smile Organic Cosmetics

    Itt is mi szorgoskodunk:

    100% tiszta, természetes, vegán, vegyszer- és pálmaolajmentes, bőr- és környezetbarát, prémium anyagokból készülő, magyar alapkozmetikumok a mindennapi tisztálkodáshoz

    Tovább
  • Fonott kalács

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Bécsi krumplisaláta

    Könnyű, ízletes önmagában és köretként is

    Tovább
  • Bejgli

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Mentes receptválogatás

    Vegán, gluténmentes, laktóz- és tojásmentes? Válogass bátran, mindegyik témában találsz finomságokat!

    Tovább

vasárnap, július 07, 2024

Bulgur piláf (vegán)

Régóta szeretjük levesnek, salátának, vagy akár főételnek is a bulgurt, ez a "török rizs" recept a legújabb kedvencünk belőle.

BULGUR PILÁF (vegán) 4 személyre

200 g bulgur (búzatöret)
1 kisebb zöld kaliforniai paprika (sárga, piros is lehet)
1/4 teáskanál (füstölt) chili pehely
2 teáskanál sűrített paradicsom paszta
1 teáskanál szárított menta
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál koriander levél - opcionális
1 evőkanál olívaolaj
1/2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
csipet tört bors
400 g (4 dl) víz

1. mossuk meg a paprikát, vágjuk ki a magházát és szeljük apró kockákra
2 az olajon néhány másodpercig pirítsuk meg a paprikát, adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsom pasztát, kevergessük össze az olajon és adjuk hozzá a bulgurt is és az egészet kevergetve pirítsuk néhány percig
3. öntsük fel a paradicsomos, bulguros masszát a vízzel, keverjük össze alaposan, majd kis lángon, fedő alatt főzzük 15 percig, ezután zárjuk el a hőt alatta és a fedő alatt hagyjuk párolódni még 15 percig

Praktikák:
- chiliből sima és füstölt pelyhet is használhatunk, vagy akár friss paprikából is karikázhatunk bele ízlés szerint
- a szárított koriander levél opcionális, de nagyon jól illik az ételbe
- apró kockára vágott sárgarépa, vagy lehámozott, friss paradicsom is mehet bele



péntek, július 05, 2024

Savanyú káposztával töltött hegyes erős paprika

Maradt egy nagyobb adag ajándékba kapott, hegyes erős paprikánk, miután már minden létező ételbe beletettük, így arra gondoltunk, hogy vajon milyen lenne savanyú káposztával megtölteni, ha már az alma- és a cseresznyepaprika változatát szeretjük. Az eredmény minket is meglepett annyira finom.

Ennél a receptnél az arány inkább iránymutatás, mint pontos mennyiség, tetszőlegesen módosítható ízlés és eltenni tervezett adag szerint. 

SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT HEGYES ERŐS PAPRIKA

6-8 szem (250 g) hegyes erős zöld paprika
1 csomag (500 g) savanyított káposzta
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál mustármag
4-5 szem borókabogyó
1-2 szál babérlevél

Savanyító lé:
4 dl (400 g) víz (szobahőmérsékletű, nem kell meleg)
25 g só (természetes, nem finomított)
40 g cukor (nyers nád)
0,5 dl ecet (10 %-os)

1. mossuk meg alaposan a paprikákat, vágjuk ki a kacs részt és a magházat (a csípősséget adó kapszaicin miatt érdemes vékony gumikesztyűben dolgozni) 
2. töltsük meg a paprikákat a savanyított káposztával jó szorosan (evőpálcával, vagy fakanál végével nyomkodjuk a paprikába egészen a végéig)
3. a megtöltött paprikákat tegyük csírátlanított befőttes üvegbe, amikor az üveg megtelt, keverjük össze a savanyító levet és töltsük fel vele a paprikák közötti részt úgy, hogy ellepje, az üveg szájától 1-1,5 cm maradjon csak ki, majd csavarjuk rá a tetőt lazán (a meleg vízfürdőben tudjon tágulni a savanyító folyadék)
4.  állítsuk az üvegeket magasabb falú lábosba, öntsük fel annyi kézmeleg vízzel, hogy az üvegek 3/4-éig érjen, majd forraljuk addig a vizet, amíg a paprikák nagyjából 70 fokosra hevülnek (forrástól számítva kb. 10 perc)
5. óvatosan (még nincs szorosan meghúzva a tető!) emeljük ki és töröljük szárazra az üvegeket, majd húzzuk rá szorosan a tetőt és hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk

Praktika
- alma- és cseresznyepaprika is használható
- ha kevesebb a káposzta, mint a tölteni való paprika, akkor karikázzuk fel a paprikát és töltsük ki vele a réseket, vagy készítsünk egy külön üveget csak szeletekből


csütörtök, június 27, 2024

Sárga mirabella szilva lekvár (zselatin mentes, vegán)

Évek óta a japán cseresznyeszilva és a mirabella szilva a lekvár készletünk alapja. Idén a japán cseresznyeszilva nagyon kis mennyiségben termett a környékünkön és a lila mirabella (korábbi receptünk) is pihenő évet tart, de cserébe a sárga (Lorraine mirabelle) bőven kárpótol a mennyiségével.

Lenti recept az általunk készített lekvárokhoz képest több cukorral készült, érdemes kisebb adaggal kezdeni, majd fokozatosan adagolni a cukrot a készítés során, ízlésünk szerint, illetve, ha leveses a gyümölcs, akkor nem kell hozzá vizet adni.

Általánosságban a mirabella lekvár készítésénél 40-50% cukrot szoktunk adni attól függően, mennyire édes a gyümölcs, illetve érdemes lemérni a rendelkezésre álló gyümölcs súlyát, majd a leszűrt magokét is és a kettő különbözete alapján adagolni a pektint, tiszta gyümölcs kilónként 8 grammot.

Ha nagyon savanyú lenne a gyümölcs, akkor a cukor mellett nyolcad/negyed mokkáskanálnyi étkezési szódabikarbónát is lehet hozzá adni, ami tompít a savasságon.

MIRABELLA SZILVA LEKVÁR (zselatin mentes, vegán)
kb. 3 liter

4 kg mirabella szilva (esetünkben sárga)
1 dl víz
1,6-2 kg nyers nádcukor
25-30 g pektin (kilogrammonként 8 g)

1. mérjük meg a rendelkezésre álló gyümölcsöt és alaposan mossuk meg, majd tegyük magas falú edénybe, öntsük alá a vizet és kis/közepes lángon főzzük, amíg a gyümölcsök elkezdenek leválni a magról (gyakran kell kevergetni, mert "köpköd")
2. ha levált a gyümölcs a magról, zárjuk el a hőt alatta, majd nagy lyukú tészta-, vagy saláta szűrőn passzírozzuk át (így a legkönnyebb kimagozni a gyümölcsöt), majd mérjük meg a leszűrt magok súlyát (a gyümölcs mennyiségből kivonva megkapjuk a tiszta alapanyag mennyiséget, amihez a pektint adagoljuk kilogrammonként 8 g-ot)
3. tegyük vissza a lábosba a magoktól leszűrt gyümölcspépet, adjuk hozzá a cukrot, majd, amikor feloldódott, kóstoljuk meg, hogy elég édes/savanyú-e, ha szükséges, adjunk még hozzá cukrot, vagy egy csipet szódabikarbónát
4. amikor beállítottuk a megfelelő ízt, egy kis tálkába mérjük ki a pektint, húzzuk le a tűzről a lábost és botmixerrel keverjük el a gyümölcsben a pektint, majd folyamatos keverés mellett, nagy lángon főzzük, amíg forrni kezd, ekkor vegyük vissza kis lángra és gyakori keverés mellett hagyjuk 5 percig rotyogni
5. zárjuk el a hőt, szedjük le a lekvár tetejéről a habot (tegyük félre, készíthető belőle "joghurtos" kevert süti) és adagoljuk tiszta, csírátlanított üvegekbe a lekvárt, majd zárjuk le fóliával és a tetővel, állítsuk fejre 5 percre (vákuum képződik, ami segíti a tartósítást), majd, ha kihűlt, mehet a kamrába

Praktikák:
- faeperből, vagy japán cseresznyéből is finom
- vegyes színű mirabellából is készíthető
- ha házi kalácsot is készítenél, recept ITT

kedd, június 25, 2024

Zöldborsófőzelék (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Piros, vagy fehér? Egyik sem, itt az új alternatíva a zöld zöldborsófőzelék, glutén- és tejtermék mentesen. Répafasírttal az egyik legegyszerűbb és legfinomabb étel.

A korább gluténmentes, vegán zöldborsófőzelék receptünk hagyma nélküli változata.

ZÖLDBORSÓFŐZELÉK (glutén-, tej-, és tojásmentes, vegán)
4 személyre

1 kg (vagy 2 zacskó 450 g-os fagyasztott) zöldborsó
1 evőkanál (szárított) lestyán
1 evőkanál (szárított) petrezselyemzöld
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
csipet tört bors
1 evőkanál cukor (nyers nád)
késhegynyi (!) szódabikarbóna
2 evőkanál gm. zabpehelyliszt
2 evőkanál kölesliszt
1 evőkanál semleges ízű olaj (hidegen sajtolt)

1. tegyük egy lábosba az olajat, majd adjuk hozzá a (fagyott) zöldborsót, néhány másodpercig kevergetve pirítsuk
2. öntsük fel annyi vízzel, ami kényelmesen ellepi, majd adjuk hozzá a késhegynyi (tényleg nagyon kis csipet!) szódabikarbónát, a fűszereket a só kivételével (bors, lestyán, petrezselyem, cukor) és időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg a borsó megpuhul 
3. amikor megpuhult a zöldborsó, adjuk hozzá a sót és keverjük ki a sűrítést (habarás), ehhez egy kis csészébe tegyük a liszteket (zabpehely, köles), fokozatosan adjunk hozzá 1-1,5 vizet és manuális, kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd húzzuk le a tűzről a lábost, folyamatos keverés mellett adjuk a borsóhoz a habarást és keverjük össze alaposan, ne maradjanak benne csomók, majd a tűzre visszatéve forraljuk össze (ha túl sűrűnek érezzük a főzeléket, adjunk hozzá még vizet, ha túl híg, akkor még egy kis habarást – ahogy hűl, egy picit még sűrűsödik)

Praktikák:
- friss petrezselyemmel és lestyánnal is készíthető és egy kevés korianderlevél is finom hozzá
- a szódabikarbónából valóban egy pici csipetnyit használjunk, ez segít megpuhítani a borsó héját, de nem érződik az ízében ekkora mennyiségben
- a sót akkor adjuk az ételhez, ha a borsó héja már megpuhult, mert másképp kemény marad

vasárnap, június 16, 2024

Zebrasüti (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Ragacsos, brownie állagú sütemény. Ha piskóta jellegű végeredményt szeretnék, akkor a gesztenyelisztet csökkentve növeljük a mandulaliszt mennyiségét. A sütemény masszát érdemes mérőkancsóban kikeverni, úgy könnyebb kettéosztani és adagolni a tésztát a csíkozáshoz.

ZEBRASÜTI (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
22 cm átmérőjű piteformára

100 g gm. zabpehelyliszt
20 g mandulaliszt
80 g gesztenyeliszt
100 g cukor (nyers nád) 
30 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
10 g sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
csipet só (természetes, nem finomított)
2,5 dl (250 g) víz

a sötét masszához:
2 teáskanál holland kakaópor

1. egy nagyobb mérőkancsóba mérjük ki a vizet, keverjük el benne a citromlevet, a sót, a szódabikarbónát és a cukrot, majd adjuk hozzá a folyékony kókuszolajat
2. mérjük a folyadékhoz a liszteket (zabpehely, mandula, gesztenye) és a sütőport, majd manuális, kézi habverővel keverjük össze csomómentesre
3. ha rendelkezésre áll még egy mérőkancsó, akkor öntsük át a massza felét (ha nem, akkor egy tálba) és az egyik adaghoz keverjünk hozzá 2 teáskanál kakaóport és 2 teáskanál vizet
4. kókuszolajjal kenjük ki a sütőformát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
5. kb. fél dl mennyiségenként adagolva, felváltva öntsük a kétféle masszát a forma közepébe úgy, hogy mindig a középpontba csorgatjuk (a massza önmagát teríti el és a két tészta váltogatásától képez csíkokat) 
6. ha mindkét tésztát kiadagoltuk, 180 fokon süssük a süteményt aranybarnára 25-30 perc alatt

Praktika:
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, vanília) is ízesíthető
- olvasztott és 1 teáskanál kókuszolajjal elkevert csokoládéval is dekorálhatjuk a tetejét


szombat, június 15, 2024

Frangipán krém (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Gyorsan elkészülő, lágy krém. A frangipán jellegű krémet készíthetjük változatosan, jól illik bele egy csipet citromhéj, mézeskalács fűszerek, de akár egy kis kávé is, vagy rétegezhetjük friss gyümölcsökkel, piskótával.

FRANGIPÁN KRÉM (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
kb. 4 dl, ami pl. egy gyümölcstortához elegendő

50 g mandulaliszt
75 g cukor (nyers nád)
1,5 dl kókusztej (1:2 arányban kókusztejszín és víz keveréke is lehet)
1,5 dl víz
csipet őrölt fahéj
20 g kukorica keményítő + 20 g vízzel elkeverve

1. egy kis lábosba mérjük bele a mandulalisztet, a cukrot és a fahéjat, majd manuális kézi habverővel 0,5-1 dl kókusztejjel keverjük csomómentesre, ezt követően keverjük hozzá a maradék kókusztejet és a vizet
2. gyakran kevergetve, kis lángon tegyük fel főni a krémet, közben keverjük ki egy kis pohárban a 20 g keményítőt a 20 g vízzel és amikor kezd forrni a krém, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá, majd folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd „köpködni”
3. hagyjuk, míg a krém kissé lehűl, majd csak ezt követően tegyük a piskóta közepére és terítsük el egyenletesen, vagy adagoljuk poharakba gyümölccsel rétegezve
4. amint teljesen megszilárdult a krém, szépen szeletelhető a sütemény ezzel a krémmel (de lehet pihentetni hűtőben egy éjszakát is)

Praktika:
- nyers nádcukor helyett kókuszvirágcukorral is finom
- változatos fűszerezéssel (őrölt vanília, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió), vagy kezeletlen citrom- és narancshéjjal is ízesíthető
- készíthető kávéval is, ekkor a hozzáadott vizet csökkentsük annyival, amennyi kávét adunk a krémhez (főzés előtt)

Frangipán krémes almás piskóta (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Gyorsan elkészülő, omlós piskóta, lágy krémmel. A frangipán jellegű krémet készíthetjük változatosan, jól illik bele egy csipet citromhéj, vagy mézeskalács fűszerek, de akár egy kis kávé is.

FRANGIPÁN KRÉMES ALMÁS PISKÓTA (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
27 cm átmérőjű gyümöcstorta formára

Piskótához:
100 g reszelt alma (150 g körüli)
130 g gm. zabpehelyliszt
50 g kölesliszt
50 g szezámmagliszt
100 g cukor (nyers nád)
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
20 g kókuszolaj
2 dl víz
csipet őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
csipet só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál frissen facsart citromlé

Frangipán krémhez:
50 g mandulaliszt
75 g nádcukor
1,5 dl kókusztej (1:2 arányban kókusztejszín és víz keveréke is lehet)
1,5 dl víz
csipet őrölt fahéj
20 g (tápióka, vagy kukorica) keményítő + 20 g vízzel elkeverve

1. mossuk és pucoljuk meg az almát, vágjuk ketté, vegyük ki a magházát és tökreszelőn reszeljük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a cukrot, a sót, a vizet, a citromlevet és a kókuszolajat, keverjük össze, majd keverjük hozzá a szódabikarbónát is
2. a folyékony anyagokba mérjük bele a liszteket (zabpehely, köles, szezám), a sütőport és adjuk hozzá a fűszereket (fahéj, szegfűszeg), majd keverjük össze a masszát, ne maradjanak benne lisztes csomók
3. kókuszolajjal kenjük ki alaposan a sütőformát (a később könnyebb kifordítás miatt lehet tenni a gyümölcstorta forma középső részére egy kör alakúra vágott sütőpapírt a kiolajozás után, de ha teflon a forma, akkor ez nem szükséges, csak az olajozás), majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. öntsük át a masszát a kiolajozott formába, terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük aranybarnára 25-30 perc alatt 
5. ha megsült a piskóta, vegyük ki a sütőből és hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd borítsunk a tetejére egy nagy lapos tálat és a sütőformával együtt fordítsuk vissza, vagyis borítsuk formával a tányérra, ezután emeljük le óvatosan a formát és ha használtunk a közepén sütőpapírt, akkor azt is húzzuk le a piskótáról, majd hagyjuk teljesen kihűlni
6. amíg sül és hűl a piskóta, készítsük el a krémet, egy kis lábosba mérjük bele a mandulalisztet, a cukrot és a fahéjat, majd manuális kézi habverővel 0,5 dl kókusztejjel keverjük csomómentesre, ezt követően keverjük hozzá a maradék kókusztejet és a vizet
7. gyakran kevergetve, kis lángra tegyük fel főni a krémet, közben keverjük ki egy kis pohárban a 20 g keményítőt a 20 g vízzel és amikor kezd forrni a krém, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá, majd folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd „köpködni”
8. hagyjuk, míg a krém kissé lehűl, majd tegyük a piskóta közepére és terítsük el egyenletesen
9. amint teljesen megszilárdult a krém, szépen szelhető, de hűtőben lehet pihentetni egy éjszakát is

Praktika:
- nyers nádcukor helyett sima, vagy N&Z kókuszvirágcukorral is finom a krém
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió), vagy kezeletlen citrom- és narancshéjjal is ízesíthető a krém és a piskóta is
- készíthető kávéval is a krém, ekkor a hozzáadott vizet csökkentsük annyival, amennyi kávét adunk a krémhez (főzés előtt)

szombat, június 01, 2024

Rakott kelkáposzta (glutén-, tej-, tojás- és húsmentes, vegán)

Ez a változat a hagyományos ízeket kedvelők, valamint a glutén- és állati eredetű alapanyagoktól mentesen étkezőknek is finom megoldás. Zöldbabból is elkészíthető ugyanezzel a módszerrel

RAKOTT KELKÁPOSZTA (glutén-, tej-, tojás- és húsmentes, vegán)
4 személyre 20x35-ös tepsire
 
1 nagyobb (1 kg körüli) fej kelkáposzta
20 dkg rizs (lehet barna is)
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
2 teáskanál őrölt csemege pirospaprika
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál majoránna
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál kókuszolaj

tetejére besamel:
50 g kölesliszt
50 g gm. zabpehelyliszt
7-8 dl víz
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 teáskanál sörélesztő pehely
csipet reszelt szerecsendió
tetszés szerint szárított zöldfűszerek (pl. petrezselyem, zeller)
 
tepsi kikenéséhez:
kókuszolaj
 
Előkészítés:
- tegyük fel főni a rizst kétszeres mennyiségű vízzel, 1 teáskanál sóval és fedő alatt a legkisebb lángon főzzük 20 percig, majd zárjuk el a hőt alatta és további 20 percig hagyjuk a fedő alatt puhulni
- blansírozzuk (vagyis forrásban lévő, lobogó vízben néhány percig hőkezeljük) a kelkáposztát, ehhez szedjük leveleire és mossuk ki az esetleges homokot
- tegyük fel melegedni a kelkáposzta főzővizét egy evőkanál sóval, majd amikor gyöngyözik a főzővíz, tegyük bele a leveleket és főzzük 10-15 percig, ezután szűrjük le a leveleket (nem kell teljesen megfőzni, de kellemesen puhák legyenek a torzsa résznél is) és tegyük félre
 
1. amíg a kellevelek és a rizs főnek, készítsük el a pörköltalapot, a zöldségeket tisztítsuk meg, a vöröshagymát és a paradicsomot kockázzuk, a fokhagymát karikázzuk vékonyra (vagy, aki szereti intenzívebben, reszelje le)
2. a kókuszolajon pároljuk meg a vöröshagymát (csipet sóval könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a paradicsomot
3. amikor a paradicsom kevés levet ereszt, adjuk hozzá a fokhagymát, hintsük meg az őrölt paprikával, a köménymaggal, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, keverjük át alaposan és adjunk hozzá annyi vizet, hogy kényelmesen ellepje, majd fedő alatt főzzük puhára
4. amikor letelt a rizs pihentetési ideje, keverjük össze a pörköltalappal és felhasználásig hagyjuk pihenni (ha szükséges, itt még adhatunk hozzá fűszert)
5. kókuszzsírral kenjük ki a sütőtálat, vagy a magasabb falú tepsit
6. a lecsöpögtetett kellevelek felét tegyük szorosan egymás mellé a tál aljába (érdemes alulra a kevésbé szép leveleket elhasználni)
7. tegyük az alsó levélsorra a bekevert rizst, majd szorosan egymás mellé és egymásra fektetve borítsuk be a maradék levelekkel (ha van elég levél, 3 kelréteget is lehet lerakni 2 réteg rizzsel)
8. készítsük el a besamelt, egy kis lábosba mérjük ki a köles- és a zabpehelylisztet, majd 1 dl vízzel keverjük simára (manuális, kézi habverővel a legkönnyebb csomómentesre keverni), ezután öntsük hozzá a maradék vizet és kis lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd „köpködni”, ezután zárjuk el a hőt alatta és ízesítsük (só, bors, sörélesztőpehely, szerecsendió, fűszerek)
9. terítsük el egyenletesen a mártást a rakottas tetején (ha túl sűrű a massza, adjunk hozzá néhány evőkanálnyi vizet, hogy szépen el tudjuk oszlani)
10. 180 fokon süssük 40-45 percig, tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, úgy szebben szeletelhető
 
Praktikák:
- a sörélesztő pehely jellegzetes íze a sajtra emlékeztet, így nagyon jól illik a tejmentes besamelbe
- a paprikás alapba gombát is szelhetünk, illetve csak gombával, vagy reszelt cukkínivel, hagyma nélkül is készíthető az alap
- barna rizzsel, vagy bulgurral is készíthető

 Itt is mi szorgoskodunk:



kedd, május 28, 2024

Almás pite (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Időtlen klasszikus glutén-, tej- és tojásmentes, vegán változatban. A tölteléket kihűlt, hideg állapotában használjuk, hogy ne olvassza fel a tésztát, ezért érdemes egy nappal korábban elkészíteni, így megoszlanak a feladatok és gyorsan elkészül a pite.

ALMÁS PITE (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
20 cm átmérőjű piteformára

tészta:
120 g gm. zabpehelyliszt
80 g mandulaliszt
80 g nádcukor porcukorrá darálva
80 g kókuszzsír (kókuszolaj szilárd állapotban)
7 g sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
0,4 dl (40 g) víz
csipet só (természetes, nem finomított)

almás réteg:
500 g alma
50-60 g (az alma édességétől függően) nádcukor
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)

a pite összeállításához:
2-3 evőkanál gm. zabpehelykorpa

Előkészítés:
- pucoljuk meg és tökreszelőn reszeljük le az amát, adjuk hozzá a citromlevet, majd a cukorral és a fűszerekkel pároljuk puhára és hagyjuk kihűlni
1. egy tálba mérjük ki a mandula- és a zabpehelylisztet, a porcukrot, a sütőport, keverjük homogénre, majd morzsoljuk össze a szilárd kókuszzsírral (nedves homok állagú legyen)
2. egy kis pohárba tegyük bele a csipet sót, majd mérjük hozzá a vizet és adjuk hozzá a citromlevet
3. öntsük a vizes keveréket a szárazanyagokhoz és gyors, inkább nyomkodó, mint gyúró mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát, majd tegyük a hűtőbe 5 percre (ha nagyon lágy a tészta, akkor tartsuk tovább a hűtőben, hogy újra megszilárduljon kissé a kókuszzsír, úgy könnyebben nyújtható)
4. kókuszzsírral alaposan kenjük ki a piteformát (a peremrészt is, illetve a pite könnyebb kiemelése érdekében bele tehetünk egy 5-6 cm széles, a formán túllógó sütőpapír csíkot is) és az előkészített formát is tegyük a hűtőbe
5. kb. 1/3 – 2/3 arányban osszuk ketté a tésztagombócot, a nagyobb rész lesz a pite alja, ezt a darabot tegyük 2 sütőpapír közé és nyújtsuk 3-4 mm vékony és a piteforma peremén picivel túlérő méretű tésztakorongra, majd fejjel lefelé borítsuk a tésztára a hűtőből kivett formát és óvatosan fordítsuk bele a tésztát az alsó sütőpapír lappal együtt
5. húzzuk le a sütőpapírt a tésztáról és igazgassuk el a tésztát a formában úgy, hogy a peremen kissé túlérjen a tészta (ahol esetleg elszakadt, ott gondosan foltozzuk be, ne szivárogjon a formába a töltelék a sütéskor) és tegyük vissza a hűtőbe, amíg kinyújtjuk a felső tésztaréteget
6. ha az alsó tésztarétegből volt leeső maradék, gyúrjuk össze a félretett 1/3 tésztához, majd 2 sütőpapír között nyújtsuk 3-4 mm vékony, a piteforma méretével egyező kör formára és a közepéből szúrjuk ki egy kis rést, ahol a gőz tud távozni sütés közben
7. vegyük elő a hűtőből a pite alját és az alma tölteléket, szórjuk meg az alsó tésztaréteget zabpehelykorpával, oszlassuk el egyenletesen rajta az almás tölteléket, majd a kinyújtott felső tésztaréteget a sütőpapír segítségével emeljük és borítsuk a pite tetejére
8. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
9. a pite alsó és felső tésztaréteg találkozásánál nyomjuk össze és tetszés szerint mintázzuk a tésztát, majd tegyük a sütőbe és 180 fokon süssük 25-30 percig (ha ennél több idő kell és a széle elkezd barnulni, akkor óvatosan tegyünk a peremre alufóliát és úgy süssük tovább 5-10 percig)
10. a megsült pitét hagyjuk a formában kihűlni, majd óvatosan emeljük ki

Praktikák:
- az almás töltelékbe tehetünk mazsolát, apróra darabolt diót, kandírozott narancshéjat, vagy gyömbért
- ha nagyon lágy, nehezen nyújtható a kókuszzsírral készült tészta, akkor 5-10 percre tegyük hűtőbe, így a benne lévő kókuszzsír újra megszilárdul kissé és könnyebben formázható


vasárnap, április 28, 2024

Céklás vörösbársony torta (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Az amerikai red velvet (vörösbársony) torta egy lehetséges alternatívája. Az érdekes színét a főtt (natúr, nem ízesített) céklától kapja, állagában pedig az angol ragacsos datolya pudingra (vegán változat, gm/vegán változat) emlékeztet.

CÉKLÁS VÖRÖSBÁRSONY TORTA (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
18 cm-es zsúrtorta-, vagy 10-12 db muffin formára

120 g gm. zabpehelyliszt
15 g mandulaliszt
1 mokkáskanál holland kakaópor
70 g cukor (nyers nád) 
15 g kókuszolaj (kókuszzsír folyékony állapotban)
5 g sütőpor (foszfátmentes)
1/2 teáskanál étkezési szódabikarbóna
1 teáskanál frissen facsart citromlé
150 g főtt cékla (natúr, nem ízesített)
1 dl (100 g) víz
csipet só
csipet őrölt vanília

1. kockázzuk fel a főtt céklát, tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a vizet és a citromlevet, majd botmixerrel pürésítsük
2. adjuk hozzá a cukrot, a sót és a szódabikarbónát, majd keverjük hozzá a kókuszolajat
3. mérjük a nedves keverékhez a liszteket (zab, mandula), a sütőport, szitáljuk hozzá a kakaót és keverjük össze csomómentesre
4. kókuszolajjal kenjük ki a sütőformát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
5. tegyük át a masszát a kiolajozott formába és 180 fokon süssük készre muffin formában 15-20, zsúrtorta, vagy kuglóf formában 30-35 perc alatt (tűpróba)
6. amikor megsült a sütemény, óvatosan borítsuk ki a formából és úgy hagyjuk kihűlni

Praktika:
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió) is ízesíthető
- ha nem cél a tejmentesség, akkor porcukorral és kezeletlen citrom/narancshéjjal kikevert krémsajttal is tálalható, de a málna íze is jól illik hozzá


szerda, április 24, 2024

Pilóta keksz (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Könnyen elkészíthető finomság, ami vegyesen, akár lekvárral is készülhet különböző formájú, linzer kiszúrókkal.

PILÓTA KEKSZ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
kb. 30 db (kész, két rétegű keksz, vagyis kb. 60 db vegyesen a kétféle tésztából)

világos keksz:
100 g gm. zabpehelyliszt
25 g mandulaliszt
50 g porcukor (nyers nád)
4 g sütőpor (foszfátmentes)
50 g szilárd kókuszolaj
1/2 teáskanál citromlé (frissen facsart)
25 ml (25 g) víz
csipet őrölt vanília
csipet só (természetes, nem finomított)
 
kakaós keksz:
100 g gm. zabpehelyliszt
15 g mandulaliszt
10 g holland kakaópor
50 g porcukor (nyers nád)
4 g sütőpor (foszfátmentes)
50 g szilárd kókuszolaj
1/2 teáskanál citromlé (frissen facsart)
25 ml (25 g) víz
csipet őrölt vanília
csipet só (természetes, nem finomított)
 
párizsi krém (ganache):
75 g étcsokoládé (vegán)
100 g kókusztejszín
25 g porcukor (nyers nád)
 
1. először a világos tésztát készítsük el, egy keverőtálba mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá a porcukrot, a csipet vaníliát és a sütőport, keverjük össze
2. egy pici pohárba mérjük ki a vizet, öntsük bele a citromlevet és adjuk hozzá a csipet sót, hogy feloldódjon, majd felhasználásig tegyük félre
3. mérjük a lisztes keverékhez a szilárd kókuszolajat / kókuszzsírt (nem kell hideg legyen, de szilárd igen) és morzsoljuk össze olyan állagúra, mint a nedves homok
4. a morzsás állagú keverékhez öntsük hozzá az előkészített citromleves, sós vizet, majd nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (könnyen kezelhető, nem túl ragacsos tésztát kell kapni, ha nagyon ragad, akkor 2-3 percre tegyük be a hűtőbe lefedve, hogy a kókuszzsír újra kissé megszilárduljon, de ne száradjon ki a tészta)

5. tegyük egy zacskóba, vagy frissentartó fóliába a tésztát és készítsük el a kakaós változatot is, egy keverőtálba mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá a porcukrot, a csipet vaníliát, a sütőport és szitáljuk hozzá a kakaót, majd a 2-4. lépést ismételjük meg a sötét tésztával
6. amikor elkészült mindkét tészta, külön-külön szaggassuk ki a mintákat, két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire (a maradék tésztát nyomjuk, gyúrjuk össze, majd ismételjük a folyamatot, amíg elfogy)
7. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és süssük a kekszeket 10-12 percig (a világoson tudjuk ellenőrizni, hogy egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni
8. amíg sülnek a kekszek, készítsük el a francia krémet, egy kis lábosban melegítsük fel a kókusztejszínt (meleg legyen, de ne kezdjen forrni!), tördeljük bele apróra a csokoládét és manuális, kézi habverővel keverjük el, amíg feloldódik, majd keverjük el benne a porcukrot és hagyjuk kihűlni
9. amikor kihűltek a kekszek és a krém is, 1-1 teáskanálnyi krémmel illesszünk össze két eltérő színű korongot
 
Praktika:
- ha többféle mintával dolgozunk, vegyesen is készíthetjük az aprósüteményt, akár lekvárral töltve, akár más krémmel