Egyszerűen imádom az olyan recepteket, amelyekkel ezerfajta variációt ki lehet próbálni...
Most ismét itt egy ilyen alaprecept, ami könnyedén variálható a saját ízlésünk szerint, most éppen törökmogyorós változatban, aztán másnap diós, narancsos változatban és még annyi ötletem van :-)
Néhány tipp gondolatébresztőnek: diós, mákos, mogyorós, mandulás, pisztáciás, kesudiós, pekándiós, vaníliás, citromos, narancsos, mandarinos, fahéjas, szegfűszeges, gesztenyés, töltött (szilvalekváros, aszalt gyümölcsös, stb.) és ezek számtalan variációja...
TÖRÖKMOGYORÓS KIFLI 16 db (egészségesebb összetevők)
tésztához:
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
8 dkg porcukor (nád, nyírfa, sztívia)
10 dkg olvadt vaj
5 dkg darált törökmogyoró
1 db mandarin reszelt héja és leve
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
forgatáshoz:
2-3 evőkanál porcukor (nád, nyírfa, sztívia)
1. a cukrot az olvadt vajjal keverjük habosra, majd adjuk hozzá a megmosott (és külön tálban felütve ellenőrzött) tojást
2. mérjük ki egy keverőtálba a lisztet, a darált mogyorót, reszeljük hozzá a (megmosott) mandarin héját, majd nyomjuk hozzá a levét és keverjük össze
3. tegyük be a lágy tésztát a hűtőbe kb. 1 órára (akkor formázható kifli alakra, ha újra megkeményedik benne a vaj)
4. ha kissé megkeményedett a tészta, formázzunk belőle 4-5 cm átmérőjű hengert, melyet karikázzunk fel 1,5-2 cm széles karikákra
5. a karikákból sodorjuk a kiflit úgy, hogy a széleket kissé vékonyabbra formázzuk, mint a közepét (ez lesz a pocakja), majd a végeket hajlítsuk egymással szembe
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
7. tegyük a kifliket az előkészített tepsire és 15-20 perc alatt süssük meg
8. a tepsin hűtsük ki a kifliket (ekkor még keményednek), majd egyesével forgassuk meg porcukorban
KARÁCSONYI (DIÓS-NARANCSOS) VANÍLIÁS KIFLI 16 db (egészségesebb összetevők)
tésztához:
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
8 dkg cukor (nád, nyírfa, sztívia)
1 csomag vaníliás cukor (nád, bourbon)
10 dkg olvadt vaj
5 dkg darált dió
1 db narancs reszelt héja
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
forgatáshoz:
2-3 evőkanál porcukor (nád, nyírfa, sztívia)
1 csomag finomra őrölt vaníliás cukor (nád, bourbon)
1. a cukrokat az olvadt vajjal keverjük habosra, majd adjuk hozzá a megmosott (és külön tálban felütve ellenőrzött) tojást
2. mérjük ki egy keverőtálba a lisztet, a darált diót, reszeljük hozzá a (megmosott) narancs héját
3. tegyük be a lágy tésztát a hűtőbe kb. 1 órára (akkor formázható kifli alakra, ha újra megkeményedik benne a vaj)
4. ha kissé megkeményedett a tészta, formázzunk belőle 4-5 cm átmérőjű hengert, melyet karikázzunk fel 1,5-2 cm széles karikákra
5. a karikákból sodorjuk a kiflit úgy, hogy a széleket kissé vékonyabbra formázzuk, mint a közepét (ez lesz a pocakja), majd a végeket hajlítsuk egymással szembe
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
7. tegyük a kifliket az előkészített tepsire és 15-20 perc alatt süssük meg
8. a tepsin hűtsük ki a kifliket (ekkor még keményednek), majd egyesével forgassuk meg vaníliás porcukorban
Praktikák:
- az ehhez hasonló száraz süteményekhez kiválóan lehet használni a teljes kiőrlésű rozslisztet is
- a forgatáshoz készíthető saját vaníliás cukor: a kiszáradt vanília rudat őröljük meg kávédarálóval és keverjük hozzá a porcukorhoz (ha csak szemcsés cukor áll rendelkezésre, az is megőrölhető kávédarálón)
- a törökmogyorós kifli teljes kiőrlésű rozsliszttel, a diós-narancsos kifli teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült, mindkettő nyers nád porcukorral
Itt is mi szorgoskodunk: