Klasszikus bécsi krumplisaláta (a világhírű Figlmüller nyomában)

Írta: Memi szombat, október 31, 2015
Sokat járunk Bécsbe a kincseinkkel, ilyenkor mindig rohanunk, robogunk, átutazunk. Idén kissé őszire sikeredett a nyári szabadság, így elhatároztuk, hogy pár napot Bécsben töltünk, sétálunk, nézelődünk és kóstolgatunk.
Meglátogattuk a világhírű Figlmüller-t is, ahol megkóstoltuk a krumplisalátát, mert akármilyen fórumon találkoztam vele, mindenki rajongott érte. Tényleg van miért, új dimenzióba emelik ezt a végtelenül egyszerű étket.

Az összetevők arányát ízlés szerint lehet finomítani. Tálaljuk madársalátával és tökmagolajjal meglocsolva.

KLASSZIKUS BÉCSI KRUMPLISALÁTA 4 személyre

1,5 kg krumpli
1/2 lilahagyma
kis marék snidling
5 evőkanál almaecet
4 evőkanál cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított)
1/2 mokkáskanál őrölt fehérbors
2 mokkáskanál mustár
4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
3 dl víz

1. főzzük meg héjában a krumplit, majd pucoljuk meg és szeljük max. 0,5 cm vastag karikákra egy darab kivételével (!), tegyük a karikákat egy magas falú tálba
2. szeljük apróra a lilahagymát, a snidlinget és szórjuk a krumplira rétegenként egyenletesen elosztva
3. mérőedényben mérjük ki a vizet, adjuk hozzá az ecetet, a cukrot, a sót, a fehérborsot, a mustárt, az olajat és szeljük bele a maradék egy krumplit, majd botmixerrel pürésítsük össze (kóstoljuk meg, ha valamely ízből még szeretnénk, adjunk hozzá, a krumpli kissé tompítani fogja még)
4. öntsük a levet a krumplira és óvatosan, de alaposan mozgassuk-rázogassuk össze, mindenhol érje a mártás
5. legalább egy éjszakát hagyjuk hűtőben összeérni

Praktikák:
- a klasszikus receptben nem kell a lébe pürésíteni egy krumplit, ezt Figlmüller-ben "tanultuk", így valóban sokkal finomabb és a levet/krémet is meg lehet enni
- snidling nélkül is finom
- tálaljuk madársalátával és tökmagolajjal meglocsolva