A környékünk gazdag a vadon termő finomságokban. Van alma, bodza, mirabella, meggy, szilva, dió és gondolom számtalan fajta, amit még fel sem fedeztünk...
Az egyik kedvencünk az óriási fügebokor, amely minden évben roskadozik a terméstől. Az eltelt közel huszonév alatt még egyszer sem láttam, hogy lilába hajlóan értek volna be a gyümölcsök, de ha sikerül találni kissé sárga, már puha darabokat, még nyersen is érdemes elfogyasztani, mert mesésen édes.
Idén sikerült jó időben elcsípni és tudtunk szedni érett darabokat a nassoláson kívül is, bár lekvárnak nem volt elegendő, krém így is készülhetett belőle. Kiváló grillezett sajtok mellé, szendvicsre, vagy akár nyers zöldségek mellé mártogatónak is.
A fügét óvatosan szedjük, a leszakított gyümölcsből távozó ragacsos lé allergén lehet, a levelek pedig viszketés okoznak.
PIKÁNS FÜGEKRÉM kb. 5 dl
15-17 db (érett, kissé puha) füge
10 szem borókabogyó
2-3 cm chili
1 db lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1. távolítsuk el a fügék kemény kacs részét és mossuk meg alaposan, majd negyedeljük egy tálba, adjuk hozzá az olívaolajat
2. tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, negyedeljük, szeljük apróra a chilit, törjük durvára a borókabogyót, majd adjunk mindent a fügéhez
3. sózzuk, borsozzuk és gyakori keverés mellett, lefedve, kis lángon főzzük, amíg szirupos levet enged, majd botmixerrel pürésítsük
4. ha télre (is) teszünk el, akkor szedjük csírátlanított, tiszta üvegekbe, zárjuk fóliával és a tetővel, majd fordítsuk fejre 5 percre (vákuum képződik, ami segíti a tartósítást), ha kihűlt, mehet a kamrába
Praktikák:
- lehet a krémbe tenni balzsamecetet, citromot igény szerint
- aki szereti, a hagymát lepiríthatja, mielőtt a fügét elkezdi főzni
- ha télre tesszük el, akkor kicsi (1-2 dl) üvegekbe töltsük, mivel nincs benne tartósítószer, felbontás után hűtőben tárolva is csak rövid ideig lehet felhasználni