kedd, március 14, 2023
Memiegészséges, egyszerű, fasírt, finom, gluténmentes, gm, golyó, gyors, házilag, készítés, laktózmentes, recept, receptműves, répafasírt, sárgarépa, tejmentes, tojásmentes, vegán, zabos, zabpelyhes
Könnyen és gyorsan elkészíthető zöldségfasírt, amely számos étkezési kultúrába beilleszthető. Finom önmagában, saláta mellé köretnek, vagy főzelékhez feltétként, de készítettünk már vele bolognai spagettit is (lásd a képen felül a szószos gombócokat).
Ennél a receptnél nem fontos az összetevőket grammra kimérni, inkább csak egy iránymutatás az adagra vonatkozóan, a fő szempont, hogy a massza összeálljon, ha a kezünkkel összenyomjuk, könnyen tudjunk belőle golyót formázni.
ZABPELYHES RÉPAFASÍRT (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) kb. 10 db
1 nagyobb (kb. 160 g) sárgarépa
5 evőkanál apró szemű gm. zabpehely
3 evőkanál gm. zabpehelyliszt
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1/4 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál szárított zellerlevél (lehet friss is aprítva)
1 teáskanál szárított petrezselyem (lehet friss is aprítva)
1 teáskanál szárított lestyán (lehet friss is aprítva)
kókuszolaj a sütéshez
1. tisztítsuk meg a répát és reszeljük le, vagy konyhai aprítóval aprítsuk finomra
2. adjuk a reszelt répához a fűszereket (só, bors, petrezselyem, zeller), majd keverjük össze alaposan
3. adjuk a keverékhez a zabpelyhet és a zabpehelylisztet, majd gyúrjuk, dolgozzuk össze, amíg a kezükben összenyomva egyben marad a massza (ha túl nedves, adjunk még hozzá zabpelyhet, vagy zabpehelylisztet, ha túl száraz, akkor 1-2 teáskanál vizet)
4. a masszát jól összenyomva formázzunk diónyi gombócokat
5. egy serpenyőben melegítsünk kókuszolajat és süssük ki a répafasírtokat, majd szedjük papírtörlőre lecsepegni
Praktika:
- a masszába tehetünk egy fél szál aprított halványított zeller szárat is
- más fűszerekkel is készíthető, ízlés szerint
vasárnap, március 05, 2023
Memigluténmentes, gm, keksz, kelesztés nélkül, laktózmentes, lekváros, mákos, mentes, omlós, porhanyós, recept, receptműves, teasütemény, tejmentes, tojásmentes, vegán
Lekváros-mákos, omlós keksz (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
Az tej- és tojásmentes (vegán), omlós lekváros kekszünk gluténmentes és mákos változata. Csak zabliszttel, vagy a máklisztet mandulaliszttel helyettesítve is készíthető a tészta.
LEKVÁROS-MÁKOS, OMLÓS KEKSZ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 24 db
220 g gm zabpehelyliszt
30 g mákliszt
100 g porcukor (nyers nád)
100 g hideg kókuszzsír
7 g sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
0,5 dl víz
néhány teáskanálnyi lekvár (házi kedvenc)
1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszteket a kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot, a csipet sót és a sütőport, morzsoljuk össze homogénre
3. öntsük a citrom levét és a vizet a lisztes keverékhez és gyors mozdulatokkal (ne olvadjon fel teljesen a kókuszzsír) nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (könnyen kezelhető, minimálisan törős, nem ragacsos tésztát kell kapni, ha nagyon lágy és ragacsos, akkor 5 percre tegyük be a hűtőbe, hogy a kókuszzsír kissé megszilárduljon benne)
5. osszuk 20g/db méretű egyenlő részre a tésztát, formázzunk golyókat és fakanál nyelével nyomjunk egy kis mélyedést a közepébe (az alját ne szúrjuk át, mert kifolyik a lekvár), majd tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire
6. tegyünk minden keksz közepébe kb. fél mokkáskanálnyi lekvárt, majd a 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-17 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz, ha a kifejezetten ropogós állagot szeretjük, akkor az elzárt sütőben hagyjuk bent a kekszeket még 8-10 percig és utána vegyük ki kihűlni), ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk
Praktikák:
- a tésztába tehetünk fűszereket (őrölt vanília, fahéj, szegfűszeg)
- a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)