Karfiolpüré, avagy a tökéletes krumplipüré alternatíva
Ez a köret több, mint egy egyszerű diétás "krumplipüré", érdemes annak is elkészítenie, akinek nem szükséges mellőznie a krumplit az étrendjéből.
Csak halkan és zárójelben jelezzük, hogy a narancsbőrre hajlamosaknak is érdemes csökkenteni a magas keményítő tartalmú ételeket (pl. krumpli), mert erősítik a tüneteket.
KARFIOLPÜRÉ (vegán, glutén- és laktózmentes)
3 ek napraforgó olaj (nem finomított)
só (természetes, nem finomított)
őrölt bors
- opcionális fűszerek:
késhegynyi kurkuma
csipet szerecsendió
szárított, vagy friss petrezselyem
1. tisztítsuk meg alaposan a karfiolt (a leeső zöldeket tegyük be a fagyasztóba, kiválóak levesbe, rakottasba)
2. a rózsákra szedett karfiolt sós vízben (forrástól számított) 5 percig blansírozunk, majd vegyük ki a rózsákat és tegyünk félre a blansírozó vízből a püréhez
3. a lecsöpögtetett rózsákhoz adjuk hozzá az olajat, csipet sót, borsot (reszelt szerecsendiót, kurkumát) és botmixerrel pürésítjük, kóstoljuk meg, ha szükséges, még fűszerezzük
4. a félretett vízzel (fokozatosan adagolva, hogy ne legyen túl híg!) ízlés szerint lazíthatunk a püré állagán, majd, ha szeretnénk zöldfűszereket használni, akkor kanállal keverjük bele, az aprított, vagy szárított fűszert (ne botmixerrel, mert zöld lesz a püré)