Mit NE egyél, ha ekcémás vagy?

Írta: Memi hétfő, szeptember 03, 2018
Az ekcéma (dermatitis) az egyik leggyakrabban felmerülő bőrprobléma.

Akut esetben valamilyen kiváltó okra jelentkezik (fém, vegyszer, mosópor, tisztítószer, tusfürdő, más -akár étel- allergén), mely megszüntetésével a tünetek is elmúlnak. A hosszabb távon fennálló, időszakonként erősödő, illetve visszahúzódó tünetek okának feltárása és kezelése összetett.
Sokféle típusát különböztetik meg (pl. atópiás, szeborreás, mikróbás, statis, asteatoticus), azonban általános jellemzője a kiszáradó, kipirosodó, viszkető bőr hámlással, megvastagodott, repedező réteggel, amely alatt gyulladás, akár vérző sebhely található.

A tünetek megjelenése és mértéke összefügg a külső és a belső környezeti hatásokkal is és jelentősen stresszfüggő, mindemellett mi magunk is tehetünk a tünetek enyhítéséért, akár azzal is amit megeszünk, vagy épp azzal, amit nem eszünk meg.

Figyelendő ételek, italok:

A varázsszó a HISZTAMIN! 
magas hisztamin tartalmú ételek erősítik a kellemetlen tüneteket, ezért türelemmel végig kell tesztelni, hogy mely típusú ételeket kell csökkenteni, vagy elhagyni.
Az ételek, vagy ételcsoportok tesztelése: minimum két hétig teljesen elhagyni, majd újra fogyasztani és figyelni a bőr reakcióját (viszketés, bőrpír). Mindig csak 1 típust egyszerre, hogy biztosan tudjuk, melyikre erősödik. Mindegyikünk eltérő mértékben reagál, de, ha pontosan tudjuk, hogy mire érdemes figyelni, akkor könnyebben felismerjük a szervezetünk működését. 
Nálunk tiltólistás pl. a tojás, szója, tejtermékek, nyers hagyma, halkonzerv, de a paradicsomot, vagy a savanyú káposztát ritkán fogyasztva jól tolerálja, pedig magas a hisztamin tartalmuk, éppen ezért tényleg tessék végig tesztelni a listát!

Semmi ok a kétségbe esésre, hiszen mindenféle mentes receptet is találsz itt a Receptműves oldalon és ahogyan elkezdesz ezekre az összetevőkre figyelni, annál gyakorlottabb leszel és záporoznak majd a saját ötletek.

Amióta nálunk kiderült végre az ok, azóta készítjük a világ legfinomabb tojásmentes piskótáját, ami minden tortaalaphoz is kiváló, vagy a fenséges kalácsok és kekszek tucatjait, de a lecsó is mennyei akár paradicsom nélkül is, ha helyettesítjük cukkinivel és egy kis citromlével, sőt még a "tojáskrém" ízéről sem kell lemondani.

Ne feledkezzünk el a vízfogyasztás sem, ami nem csak a bőrünk szárazságát és a ráncainkat enyhíti, de segít a méregtelenítésben is.

Ajánljuk még - Kapcsolódó cikkek:

Kitartás, kalandra és sok-sok zseniális új ízre, receptre fel!


Ekcéma esetén az alábbi termékeinket ajánljuk a mindennapi tisztálkodáshoz:
- Szappanok (tusfürdő és sampon helyett is)