Karamellizált fügés sütemény (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

A karamellizált füge önmagában is finom csemege, méltón kiegészíti ezt a süteményt. Ha a fügét cukor nélkül pároljuk meg az olajon, akkor sós ételekhez is remekül illik.

KARAMELLIZÁLT FÜGÉS SÜTEMÉNY (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
10x25 cm-es formára

tészta:
200 g gm. zabpehelyliszt
80 g nyers nádcukor
20 g kókuszvirágcukor (lehet ez is nádcukor)
1/2 mk szódabikarbóna
10 g sütőpor (foszfátmentes)
30 g kókuszolaj
2 dl víz
1 tk friss citromlé
1/2 mk őrölt szegfűszeg 

tetejére:
8-10 szem friss füge (mérettől függően)
1 evőkanál kókuszolaj
2 evőkanál nyers nádcukor

1. készítsük el a karamellizált fügét, mossuk meg, vágjuk le a kaccsot és hosszában felezzük el a gyümölcsöket
2. serpenyőben a kókuszolajon olvasszuk fel a cukrot (alacsony lángon folyamatosan kevergetve), majd a vágott felével felfelé helyezzük bele a fügéket és fedő alatt pároljuk, amíg az alsó rész pici színt kap, majd forgassuk meg és a vágott oldalon is pároljuk meg a fügéket, amíg levet eresztenek és a fedőt levéve hagyjuk, hogy kissé besűrűsödjön a szirup a gyümölcsök alatt, majd zárjuk el a hőt, amíg elkészítjük a tésztát, hagyjuk pihenni
3. mérjük ki a zabpehelylisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukro(ka)t, a szódabikarbónát, a sütőport és a szegfűszeget, keverjük a szárazanyagokat homogénre
4. adjuk hozzá a kókuszolajat, a vizet és a citromlevet, majd keverjük csomómentesre
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és béleljük ki sütőpapírral a formát, majd tegyük át a formába a masszát, terítsük el a tetején a karamellizált fügét és a szirupját, majd 180 fokon süssük készre 35-40 perc alatt

Praktikák:
- kókuszvirág cukor helyett is lehet nádcukor
- szegfűszeg helyett/mellett más fűszereket is adhatunk hozzá (fahéj, szerecsendió, vanília, gyömbér)