Vega "húsleves"

Írta Memi szombat, április 18, 2015 Nincs hozzászólás
avagy zöldségleves a húsleves zöldségeiből, fűszerezésével...

Sok éve már, hogy nem húsalapú az étkezésünk, így a húsleves szépen, lassan ki is kopott a menüből nálunk.
Nemrég azonban egy krákogós, meghűlős, csak nem akar múlni időszakban elképesztő erővel tört ránk, hogy ennék egy kis húslevest.
Mivel gyerekkorunkban is inkább a nagyon sok zöldséges verziót szerettük, így arra gondoltunk, hogy miért is ne lehetne kipróbálni, csak hús helyett is még több zöldséggel.

Egy biztos, a húsevőket is meggyőzte...

VEGA "HÚSLEVES" 4 személyre

4 db sárgarépa
2 db petrezselyem gyökér
1 db karalábé
1 db közepes zellergumó
2 db krumpli
2 db gomba
1 db mini fej kelkáposzta
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
olaj (hidegen sajtolt)
só (természetes, nem finomított)
fekete bors (fele szemes, fele őrölt)
2 teáskanál szárított lestyán
1 teáskanál szárított görögszéna
1/2 teáskanál köménymag
1/4 teáskanál kurkuma
4-5 babérlevél

tálaláshoz:
kifőzött cérnametélt

1. tisztítsuk meg a zöldségeket és vágjuk nagyobb darabokra (közel egyformák legyenek az azonos főzési idő miatt
2. enyhén pirítsuk meg az olajon a vöröshagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a tövvi feldarabolt zöldséget és néhány perci pirítsuk
3. öntsük fel a zöldségeket annyi vízzel, hogy bőven ellepje, fűszerezzük, majd fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak
4. aprítsuk fel a petrezselymet és adjuk a leveshez
5. kifőzött cérnametélttel tálaljuk

Praktikák:
- a húsvéti sonka főzőlevét is fel lehet használni, persze, ha nem vega változat készül
- a cérnametéltet érdemes külön sós vízben kifőzni és leszűrve külön tárolni fogyasztásig, így tovább eltartható hűtőben a leves

Napi útmutató: "Az elégedettség titka: nem sajnálni, ami nincs. Értékelni, ami van." Lin Jü-tang