szerda, április 16, 2025
Memibanános, desszert, egyszerű, gluténmentes, gm, gyors, gyümölcsös, házilag, kevert, laktózmentes, liszt, morzsapite, morzsasüti, recept, receptműves, sütemény, tejmentes, tojásmentes, vegán, zabpehely
A crumble pite változata az egyszerű, szaftos kevert alap, a gyümölcs és a ropogós, omlós, keksz jellegű felső réteg találkozása.
BANÁNOS MORZSAPITE (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
20x25 cm-es sütőformára
Felső, morzsa réteg:
50 g gm. zabpehelyliszt
15 g mandulaliszt
25 g nádcukor porcukorrá őrölve
4 g sütőpor (foszfátmentes)
15 g kókuszolaj
0,2 dl (20 g) víz
Középső réteg:
2 db érett banán
Alsó, kevert réteg:
2 db érett banán
125 g gm. zabpehelyliszt
25 g mandulaliszt
100 g nádcukor
10 g sütőpor (foszfátmentes)
20 g kókuszolaj
1,25 dl (125 g) víz
1 teáskanál citromlé (friss facsart)
1. először készítsük el a felső réteg, a kekszmorzsa tésztáját, ehhez mérjük ki egy keverőtálba a liszteket, keverjük el benne a porcukrot és a sütőport, majd morzsoljuk el benne a kókuszolajat (nedves homok állagra) és a víz hozzáadása után gyúrjuk össze a keksz tésztát, majd tekerjük fóliába és tegyük a hűtőbe a felhasználásig (reszelhetővé keményedjen)
2. hámozzuk meg a banánokat, kettőt karikázzuk fel és tegyük félre, a másik kettőt tegyük a keverőtálba és villával nyomkodjuk össze darabosra
3. a keverőtálban lévő banánból készítsük el az alsó, kevert réteget, először öntsük fel a banánt a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és a kókuszolajat, majd keverjük össze
4. mérjük a nedves anyagokhoz a liszteket, a sütőport és keverjük össze csomómentesre
5. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
6. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el, majd a félretett, felkarikázott banánt egyenletesen rakjuk a tetejére, erre reszeljük rá tökreszelőn a hűtőből elővett morzsatésztát és 180 fokon süssük aranybarnára a süteményt 25-30 perc alatt
7. amikor megsült a sütemény, vegyük ki a sütőből, a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt
Praktika:
- a kekszmorzsa rétegnél használhatunk kókuszvirágcukrot
- banán helyett más, tetszés szerinti gyümölccsel is készíthető
vasárnap, április 13, 2025
Memidesszert, egyszerű, feketeerdő, gluténmentes, gm, gyors, házilag, kevert, laktózmentes, liszt, meggy, recept, receptműves, répatorta, sütemény, tejmentes, tojásmentes, vegán, zab, zabpehely
Feketeerdő szelet (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
Egyszerűen elkészíthető és mutatós sütemény akár ünnepi alkalmakra is.
FEKETEERDŐ SZELET (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
20x25 cm-es sütőformára
115 g gm. zabpehelyliszt
15 g mandulaliszt
50 g nyers nádcukor
5 g holland kakaópor
10 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
1,5 dl víz
csipet őrölt szegfűszeg
Krém:
50 g mandulaliszt
75 g nyers nádcukor
1,5 dl kókusztej (1:2 arányban kókusztejszín és víz keveréke is lehet)
2 dl víz
30 g kukorica keményítő + 30 g vízzel elkeverve
Összeállításhoz:
3-4 evőkanál meggy lekvár (más savanykás pl. mirabella is lehet)
kókuszvirágcukor
1. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket, a cukrot, a sütőport, adjuk hozzá a szegfűszeget, szitáljuk hozzá a kakaót és keverjük össze
2. öntsük a szárazanyagokhoz a vizet, abba a kókuszolajat, majd alaposan keverjük össze a masszát, ne maradjanak benne csomók
3. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük 15-20 perc alatt (ne legyen nedves a tészta, a felülete kissé repedezett legyen), majd a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni
5. amíg sül a sütemény, készítsük el a krémet, egy kis lábosba mérjük bele a mandulalisztet és a cukrot, majd manuális kézi habverővel 0,5-1 dl kókusztejjel keverjük csomómentesre, ezt követően keverjük hozzá a maradék kókusztejet és a vizet
6. gyakran kevergetve, kis lángon tegyük fel főni a krémet, közben keverjük ki egy kis pohárban a 30 g keményítőt a 30 g vízzel és amikor kezd forrni a krém, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá a keményítős vizet, majd folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd „köpködni”
7. ha a krém és a piskóta is kihűlt, állítsuk össze a süteményt, legkönnyebben egy 10x24 cm-es tortaforma segítségével, melyet béleljünk ki sütőpapírral
8. vezessünk végig egy hosszú pengéjű kést a piskóta és a sütőpapír között, majd vágjuk ketté hosszában a piskótát és az egyik csíkot óvatosan tegyük át a sütőpapírral bélelt kenyérformába, erre terítsük el egyenletesen a krém felét, majd hosszában középre egy csíkban tegyünk meggy lekvárt
9. emeljük rá a másik piskóta csíkot a süteményre és arra kenjük egyenletesen a maradék krémet, majd 2-3 órára tegyük be a hűtőbe és hagyjuk összeállni
10. ha megszilárdult a krém, emeljük ki a sütőpapír segítségével a tortát a kenyérformából és válasszuk le a sütőpapírt, szórjuk meg kókuszvirág-cukorral és fogyasztásig tegyük hűtőbe (tálalás előtt érdemes pihentetni hűtőben egy éjszakát, akkor szépen szeletelhető)
Praktika:
- díszíthetjük cseresznye, vagy meggybefőttel is
- a krém harmadába keverhetünk holland kakaóport és váltogathatjuk a fehér és kakaós krémet, hasonlóan a hagyományos feketeerdő tortához
Itt is mi szorgoskodunk:
szombat, április 12, 2025
Memiamerikai, desszert, egyszerű, gluténmentes, gm, gyors, házilag, kevert, laktózmentes, liszt, recept, receptműves, répatorta, sütemény, tejmentes, tojásmentes, vegán, zab, zabos, zabpehely
Répatorta (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
Fűszeres, szaftos, amerikai stílusú répatorta krém rétegekkel, gluténmentes és vegán változatban.
RÉPATORTA (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
20x25-ös sütőformára
150 g sárgarépa
115 g gm. zabpehelyliszt
50 g nádcukor
125 g víz
1 teáskanál citromlé
1/4 teáskanál szódabikarbóna
5 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
2-3 mm reszelt szerecsendió
Krém:
50 g mandulaliszt
75 g nádcukor
1,5 dl kókusztej (1:2 arányban kókusztejszín és víz keveréke is lehet)
2,5 dl víz
20 g kukorica keményítő + 20 g vízzel elkeverve
1. pucoljuk meg a répát és konyhai aprítóval daráljuk finomra (vagy tökreszelőn reszeljük le), tegyük át egy keverőtálba, majd mérjük hozzá a cukrot, a vizet és a citromlét, keverjük össze manuális, kézi habverővel, majd keverjük bele a szódabikarbónát
2. mérjük hozzá az olajat, a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió) és ismét keverjük össze
3. adjuk a keverékhez a zabpehelylisztet és a sütőport, majd keverjük homogénre, ne maradjanak benne lisztes csomók
4. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és 180 fokos sütőben süssük aranybarnára a süteményt 20-25 perc alatt, majd a papír segítségével vegyük ki a formából és hagyjuk kihűlni
5. amíg sül a sütemény, készítsük el a krémet, egy kis lábosba mérjük bele a mandulalisztet és a cukrot, majd manuális kézi habverővel 0,5-1 dl kókusztejjel keverjük csomómentesre, ezt követően keverjük hozzá a maradék kókusztejet és a vizet
6. gyakran kevergetve, kis lángon tegyük fel főni a krémet, közben keverjük ki egy kis pohárban a 20 g keményítőt a 20 g vízzel és amikor kezd forrni a krém, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá a keményítős vizet, majd folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd „köpködni”
7. ha a krém és a piskóta is kihűlt, állítsuk össze a tortát, legkönnyebben egy 10x24 cm-es kenyérforma segítségével, melyet béleljünk ki sütőpapírral
8. vezessünk végig egy hosszú pengéjű kést a piskóta és a sütőpapír között, majd vágjuk ketté hosszában a piskótát és az egyik csíkot óvatosan tegyük át a sütőpapírral bélelt kenyérformába, erre terítsük el egyenletesen a krém felét, majd emeljük rá a másik piskóta csíkot és arra kenjük egyenletesen a maradék krémet, majd 2-3 órára tegyük be a hűtőbe és hagyjuk összeállni
9. ha megszilárdult a krém, a sütőpapír segítségével emeljük ki a tortát a kenyérformából és válasszuk le a sütőpapírt, simítsuk el a krémet az oldalakon, dekoráljuk tetszés szerint és fogyasztásig tegyük hűtőbe (tálalás előtt érdemes pihentetni hűtőben egy éjszakát a süteményt, akkor szépen szeletelhető)
Praktikák:
- tehetünk a tésztába kandírozott vagy reszelt (kezeletlen, bio) narancshéjat
- aszalványokkal (mazsola, sárgabarack) és fűszerezéssel (pl. zöld kardamom) is variálható
Itt is mi szorgoskodunk:
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)