Gőzgombóc ázsiai töltelékkel

Írta: Memi hétfő, november 26, 2012
Egyszerű, mégis különleges és gőzölő edény nélkül is elkészíthető egy kis trükkel...

Bármilyen töltelék választható hozzá, akár mártással, akár nélküle, sőt jól jön a bevásárlás előtti kamra, illetve hűtőszekrény tartalom eltüntetéséhez is...


GŐZGOMBÓC ÁZSIAI TÖLTELÉKKEL 8 db (egészségesebb összetevők)

tészta:
30 dkg liszt (tönköly fehér)
2 dkg cukor (nyers nád)
1 teáskanál só (nem finomított)
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1/2 csomag porélesztő
1,5 dl kézmeleg víz

töltelék:
2 gerezd fokhagyma
1-2 cm friss gyömbér
3 nagyobb csiperke gomba
1 db újhagyma
1 nagyobb levél kelkáposzta
1 db sárgarépa
1-2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
csipet só (nem finomított)
tört bors

1. mérjük ki a lisztet, majd keverjük el benne a sót, a sütőport
2. képezzünk egy mélyedést a liszt közepén, amelybe szórjuk az élesztőt, arra a cukrot és öntsük rá a kézmeleg vizet, abba pedig az olajat és gyúrjunk lágy, nem túl ragacsos tésztát, majd lefedve, meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
3. amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket, tisztítsuk meg a zöldségeket, a káposztát vágjuk nagyon vékony csíkokra, a répát, gombát, gyömbért és fokhagymát kockázzuk apróra
4. kevés olívaolajon, csipet sóval, tört borssal pároljuk a zöldségeket, amíg a leve elpárolog
5. érdemes összeállítani a gőzölő edényt is, amíg kel a tészta, egy nagyobb fedeles lábos aljába tegyük egy kis kerámia (hőálló) tányért fejjel lefelé, öntsük körbe annyi vízzel, hogy ne lepje el, majd tegyünk egy lapos tányért a fejjel lefelé lévő kicsire, arra figyeljük, hogy a lapos tányér akkora legyen, hogy a pereme és a lábos oldala között legyen hely a gőznek távozni, végül tegyünk a lapos tányérra egy pont illeszkedő sütőpapírt
6. ha megkelt a tészta, gyúrjuk át és osszuk 8 egyenlő darabra
7. a tészta darabokat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagra, tegyük a közepébe a töltelék 1/8-ad részét és jól záródóan csípjük össze a batyu tetejét, ezt ismételjük meg az összes tésztadarabnál
8. kezdjük el melegíteni a vizet közepes lángon, majd amikor forr a víz, tegyünk a sütőpapírral bélelt tányérra 4 db gombócot (egymástól 1-2 cm távolra, mert még kelnek), majd fedő alatt gőzöljük a gombócokat 15-20 percig (méretétől függően, de inkább kissé tovább, mint nyers maradjon)

Praktikák:
- a töltelék készíthető más zöldségekkel
- mártással is kínálhatjuk