Bátran lehet kísérletezni a fűszerezéssel, került már bele fahéj, szerecsendió, zöld kardamom, gyömbér, szerecsendió, vanília, ötfűszer keverék, de még kurkuma, dió, mák és marcipán is. Ráadásul könnyen lehet variálni benne a liszteket is, nagyon jól bírja, ha csak teljes kiőrlésű (tönköly) búzalisztből készül, de felesben keverhető simával is, illetve szoktam csökkenteni a búzalisztet 30 grammal és ugyanennyi zabpehelyliszttel egészítem ki. Mindegyik keverék finom és rengeteg variációs lehetőséget rejt, nagyon változatosan és gyorsan készíthető sütemény.
300 g alma
120 g cukor (nyers nád)
késhegynyi só (természetes, nem finomított)
200 g víz
1 teáskanál citromlé
1/2 teáskanál szódabikarbóna
30 g olaj (szűz, vagy hidegen sajtolt)
230 g teljes kiőrlésű (tönköly) búzaliszt
50 g mazsola
1-2 evőkanál kandírozott narancs
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1. áztassuk forró vízbe a mazsolát, olajozzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki a sütőformát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
2. pucoljuk meg az almát és reszeljük le tökreszelővel egy keverőtálba, majd mérjük hozzá a cukrot, a csipet sót, a vizet és a citromlét, keverjük össze manuális, kézi habverővel, majd keverjük bele a szódabikarbónát
3. mérjük hozzá az olajat, a fűszereket (fahéj, szegfűszeg) és keverjük össze
4. mérjük a keverékhez a lisztet és a sütőport, majd keverjük homogénre, ne maradjanak benne lisztes csomók
5. nyomkodjuk ki a mazsolát és szórjuk meg egy kávéskanál liszttel, amivel keverjük el, így adjuk a sütemény masszához, majd keverjük össze alaposan és öntsük az előkészített formába
6. 180 fokos sütőben süssük aranybarnára a süteményt, vékonyabb tészta esetén 30-35 perc, vastagabb pl. zsúrtorta, vagy kenyérforma esetén 40-45 perc alatt
Praktikák:
- nem túl édes sütemény, aki édesebbeket kedvel, emelje a cukrot 150 g-ra
- más aszalványokkal, kandírozott gyümölccsel és fűszerezéssel is variálható (lásd bevezető)
- alacsony hisztamin tartalmú
- ha nem teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, akkor kevesebb vízzel kezdjünk (150 g) és szükség esetén apránként adjunk hozzá kevés vizet, lágy, könnyen keverhető, de ne túl folyós legyen a tészta