Kifejezetten vágytam erre a könyvre, megízlelni, belekóstolni abba, ki is valójában ez a fickó F nélkül, ki van a médiaszemélyiség mögött. Pici ízelítőt már kaptam évekkel ezelőtt, amikor az önéletrajzi könyvét olvastam, így kifejezetten örültem ennek a könyvnek.
A szerző
Gordon Ramsay skót származású, de ötéves kora óta Angliában él. Ígéretes futball karrierjét sérülések sorozata zárta le, ennek következtében 19 éves korában kezdett a konyhaművészettel foglalkozni. Pályafutása alatt több országban csiszolta tudását, melyet ma már számos díj és étterem igazol.
A könyv
Kötészet
Album méretű, puha fedeles, erős tartású ragasztással készült, fóliázott védőborítóval ellátott, amely könnyen tisztítható és a kiválasztott recept jelölésére is hasznos. Nincs merev tartása a könyvnek, de mivel méretében -a klasszikus szakácskönyvekhez képest- nagy méretű, így könnyen kezelhető.
Képek
A könyv a bemutatott receptekhez képest viszonylag kevés fotót tartalmaz. A fotók kifejezetten megleptek, többsége dekoratív, gusztusosan elrendezett és az ételre fókuszáló, mégis távolinak tűnnek a napjainkban ismert Gordon Ramsaytől, aki kínosan ügyel az alapanyagok és az elkészítési technikák mellett a tálalásra is. A ki nem mondott kérdésemre hamar megtaláltam a választ, úgy érzem, itt érdemes felfedni a „titkot”, hogy a könyv eredeti kiadása 1996-ban született. Nagyon érdekes látni a korai munkákat…
Tördelés, tagolás
A receptek jól áttekinthetők, mindegyikhez rövid útmutatás, vagy ötlet tartozik, az összetevők listája jól elkülönített. Az elkészítési mód alaposan részletezve, érthetően, lépésenként, logikai sorrendben adja meg a teendőket.
A tartalomjegyzék és a tárgymutató jól áttekinthető, követhető és a könyv végén a szakkifejezések magyarázata is megtalálható.
Alaptechnikák
A könyvben bemutatott receptek a szerző szándéka szerint sem kezdőknek készültek, az elkészítési technikák igényelnek konyhai ismereteket, türelmet és alázatot. Előnye, hogy aki szeretne némi bepillantást nyerni a professzionális technikákba, ennél a könyvnél megteheti.
Teszt előkészület
Szerettem volna ennél a könyvnél is illeszkedni a tesztelési metodikánkhoz, amelyet kissé nehezít, hogy főként húsos ételeket tartalmaz, így a megszokottól eltérően a könyv leírását az olvasottak alapján kapott élményekre alapozom, illetve néhány alaprecept, vagy technika kipróbálására.
Tapasztalatok, élmények
Objektív: Különleges és pazar ételek készíthetők az útmutatások alapján, bármilyen ünnepi alkalom fénypontja lehet a könyv alapján elkészült étel, de nem titok, időt és energiát kell rá szánni.
Húsevőket és némi konyhai tapasztalattal már rendelkezőket kifejezetten inspirálhatja egy-egy fogás elkészítésére.
Szubjektív: érdekes olvasni a séf gondolatait az alapanyagokról, az elkészült ételről, a szakmáról, a hozzáállásról és kicsit betekinteni a kulisszák mögé.
Elkészítési idő
Néhány recepttől eltekintve a hosszabb jelenlétet, vagy előkészületet igénylő ételek a jellemzőek.
Mennyiségek
Családi adagok, jellemzően 4 személyre.
Kinek ajánljuk?
Kíváncsiskodóknak, akik szeretnek a részletekben is elmélyedni, akik kedvelik Gordont és szívesen ismerkednének a korábbi munkáival, akiket érdekel, mi van a manír mögött…