Szilvásgombóc (tejmentes, tojásmentes, vegán)
Amikor a karalábé szószos káposztás gombócokat készítettem, maradt egy kevés tészta, amihez épp kapóra jött a mélyhűtőben felejtett néhány szem magozott szilva...
SZILVÁSGOMBÓC (tej-, zsír- és tojásmentes, vegán) 15-20 db
SZILVÁSGOMBÓC (tej-, zsír- és tojásmentes, vegán) 15-20 db
10 dkg durumliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
csipet só (nem finomított, természetes)
10 szem nagy, vagy 20 apró szilva
10 szem nagy, vagy 20 apró szilva
szilvánként 2 mokkáskanál cukor (nyers nád)
1-2 mokkáskanál őrölt fahéj
Bundához:
zsemlemorzsa
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1-2 mokkáskanál őrölt fahéj
Bundához:
zsemlemorzsa
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1. pucoljuk meg a krumplit, majd vágjuk apró (2*2 cm) darabokra és kevés sóval tegyük fel főni (kb. 15 perc alatt megfő)
2. szűrjük le a megfőtt krumplit, villával törjük össze, adjunk hozzá csipet sót és a liszteket (enyhén ragacsos, de formázható legyen a massza)
3. keverjük össze a fahéjat a cukorral és széltében felezzük, magozzuk ki a szilvát
3. keverjük össze a fahéjat a cukorral és széltében felezzük, magozzuk ki a szilvát
4. lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1/2 cm magasra a tésztát, kb. 9-10 cm átmérőjű pohárral, vagy pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a korongokat, tegyünk mindegyik közepébe egy fél szilvát (vagy, ha apró, akkor egy egész kimagozottat), a magházba szórjunk 1 mokkáskanál fahéjas cukrot, majd gondosan nyomkodjuk össze, zárjuk a korongot és formázzuk gombóccá, ezt ismételjük addig, amíg van tészta
5. tegyünk fel forrni főzővizet, majd amikor lobog, tegyük bele a gombócokat és főzzük, onnantól számítva 3-4 percig, hogy feljöttek a víz tetejére (kanál hátával kicsit mozgathatjuk a gombócokat, hogy ne ragadjon az edény aljához, de nagyon óvatosan, hogy ne repedjen ki
6. serpenyőben hevítsünk kevés olajat, majd pirítsuk meg rajta a morzsát (folyamatosan kevergessünk, mert gyorsan megég)
7. ha megfőttek a gombócok, szűrőkanállal szedjük a morzsára és a serpenyő rázogatásával borítsuk be a felületüket
8. porcukorral (nyers nád) meghintve tálaljuk
Praktikák:
- más gyümölccsel is finom (pl. sárgabarack, eper)
- készíthető teljes kiőrlésű tönkölyliszttel is, abból kicsit kevesebb is elég, lisztenként eltérő, hogy mennyit vesz fel a massza
7. ha megfőttek a gombócok, szűrőkanállal szedjük a morzsára és a serpenyő rázogatásával borítsuk be a felületüket
8. porcukorral (nyers nád) meghintve tálaljuk
Praktikák:
- más gyümölccsel is finom (pl. sárgabarack, eper)
- készíthető teljes kiőrlésű tönkölyliszttel is, abból kicsit kevesebb is elég, lisztenként eltérő, hogy mennyit vesz fel a massza
Itt is mi szorgoskodunk: