Csokis keksz (tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi kedd, július 03, 2018
Kimér, kever, formáz, süt, bruttó 20 perc... és máris kész ez a ropogós csokis keksz.

Ehhez a kekszhez a nyers nádcukor egy kis részét nem szoktam porrá őrölni, ami így még ropogósabbá teszi a sütit (persze az egész lehet porcukor, ha úgy tetszik.).
A citromos verzió is készíthető ezzel a formázással, nem szükséges kinyújtani a tésztát.

CSOKIS KEKSZ (tej- és tojásmentes, vegán) 15 db

200 g tönköly fehér liszt
15 g cukrozatlan (holland) kakaópor
90 g nyers nád porcukor
20 g nyers nádcukor
50 g aprított étcsokoládé
1/2 zacskó sütőpor
100 g kókuszzsír
5 evőkanál víz

1. kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra és béleljük ki a tepsit sütőpapírral
2. mérjük ki egy keverőtálba a lisztet, a kakaót, a porcukrot, a cukrot, a sütőport és keverjük össze
3. mérjük hozzá a kókuszzsírt (szilárd állapotú legyen, ne olaj) és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el a száraz összetevőkkel addig, amíg nedves homok állagú lesz
4. adjuk hozzá az aprított csokit és a vizet, majd gyúrjuk össze (kissé ragacsos) tésztává
5. nagyobb diónyi adagokat formázzunk labdává, majd nyomjuk össze kb. 1/2 cm magas korong formára és tegyük a kibélelt tepsire
6. az előmelegített sütőben 180 fokon süssük 10 percig a kekszeket, majd a sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni (amíg hűl, meg is keményedik)

Praktika:
- sokféleképp variálható sütemény fűszerekkel, vagy csonthéjasokkal
- sütikinyomóhoz is használható a recept