Olívabogyós, póréhagymás pogácsa

Írta Memi szombat, február 07, 2015 Nincs hozzászólás
Egy forró gulyásleves, vagy egy finom krémleves mellé...


OLÍVABOGYÓS, PÓRÉHAGYMÁS POGÁCSA 20-25 db


15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
35 dkg tönköly fehér liszt
2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
5 dkg aprított olívabogyó
10 cm apróra szelt póréhagyma
10 dkg tejföl (vagy GMO mentes szójajoghurt)
8 dkg olaj (hidegen sajtolt, extra szűz)
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 csomag porélesztő
1 dl langyos víz 

kenéshez:
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)

1. keverjük a lisztekhez a sót, az aprított olívabogyót és a póréhagymát
2. készítsünk egy kis mélyedést a lisztbe, tegyük bele az élesztőt, a cukrot, majd öntsük rá a langyos vizet
3. öntsük a vízhez az olajat, tegyük bele a tejfölt, majd gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva (ne száradjon ki)
4. ha megkelt a tészta, vegyük ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 1-2 mm mélyen
5. lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső részeket gyúrjuk össze, majd nyújtsuk és szaggassuk ki, amíg van maradék), tegyük kivajazott tepsire és hagyjuk pihenni meleg helyen 25-30 percet
6. gyújtsuk be a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös) kenjük le a felvert tojással a pogácsák tetejét
7. az előmelegített sütőben süssük aranybarnára a pogácsákat (20-25 perc)
Praktikák:
- ha tejmentes készítés a cél, akkor a tejföl helyett használjunk GMO mentes szójajoghurtot (nagyon finom vele is a tészta)
- a lisztek eltérően viselkednek, ezért, ha száraznak tűnik a tészta dagasztás közben, adjunk hozzá nagyon kevés vizet
- a tésztához használhatunk testes, ízes olajokat is (pl. tökmagolaj)


Napi útmutató: "Sokszor nagy lehetőségek álcázzák magukat apró feladatnak." R. Warren