Céklatorta mázzal

Írta Memi szombat, március 31, 2012 3 hozzászólás
A kedves GlooGlooShop-os lányoknak, illetve minden jelenlegi, vagy leendő GlooGloo csecsebecse tulajdonosnak és rajongónak készült ez a torta, igazából csak virtuálisan, de annál nagyobb szeretettel :-)

Már a közös játékunk kapcsán is terveztem készíteni valamit, amit ők ihlettek, az akkor elmaradt. Ráadásul véletlenül, vagy tudatosan, de mostanában feltűnő gyakorisággal készítenek csecsebecséket a kedvenc színem árnyalataiból, így nem is lehetett kérdés a tortához lereszelt, kinyomkodott cékla levének a sorsa... :-) Nézzétek a máz színét, varázslatos!

Amíg elkészült ez a torta, azon töprengtem, hogy mi is a viccben a válasz nyuszika kérdésére, így utánanéztem, íme a vicc eleje:
"Nyuszika megy a cukrászdába:
- Csókolom, van répatorta?
- Nincsen, de holnap lesz!"

Szóval a viccben feltett kérdésre a válasz jelen esetben: nincsen és holnap sem lesz, van viszont céklatorta...

Nagyon kedveljük a répatortát is, de ez még annál is finomabb, a cékla levével és egy kevés narancslével kikevert mázzal igazán különleges desszert :-)


CÉKLATORTA MÁZZAL 18-as formára (egészségesebb összetevők)

tésztához:
20 dkg nyers cékla
30 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 db narancs
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 dl víz
1/2 dl olívaolaj (extra szűz)

mázhoz:
10 dkg porcukor (nyers nád)
1 evőkanálnyi a kinyomkodott cékla levéből
1 evőkanálnyi a narancs levéből

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát, pucoljuk meg és finomra reszeljük le a céklát (sajtreszelőn) és nyomjuk ki a levét, melyet tegyünk félre
2. keverjük össze a tészta szárazanyagokat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, szegfűszeg), reszeljük hozzá a narancs héját és morzsoljuk össze a kinyomkodott, darált céklával
3. keverjük össze a tészta nedves összetevőit (víz, olaj, tojás), öntsük a száraz anyag keverékhez és alaposan keverjük össze
4. a masszát öntsük a lisztezett tortaformába és egyenletesen oszlassuk el (benedvesített kanál hátlapjával könnyebb)
5. az 1. pontban írt hőfokon süssük 25-30 percig (tűpróbával ellenőrizzük, kissé ragacsos típusú tészta)
6. ha megsült a torta, készítsük el a mázat, a porcukrot keverjük össze csomómentesre a félretett cékla levéből 1 evőkanálnyi mennyiséggel és a narancs 1 evőkanálnyi levével, majd öntsük a kihűlt torta közepére és hagyjuk elterülni

Praktikák:
- a sütemény jellegéből adódóan lehet 22-es formában is sütni, elegendő az összetevő, kicsit laposabb lesz
- jól illik hozzá citrusos mascarpone krém
- a cékla színe citrommal eltüntethető a kézről
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült


Napi útmutató: "Minden egyes napon tegyél meg egy apró lépést egy olyan terved megvalósítása felé, amely szenvedéllyel tölt el." D. Virtue - A.