Mazsolás-diós-gyömbéres almás pite

Írta Memi hétfő, december 10, 2012 Nincs hozzászólás
Mindig a legújabb az épp aktuális kedvenc, így most éppen ez, pedig mutattunk már tejkaramell tetős, felturbózott, gyömbéres-citromos és angol változatot is, de ez a retro jelleg mindent visz :-)


MAZSOLÁS-DIÓS-GYÖMBÉRES ALMÁS PITE 20x25-ös tepsihez (egészségesebb összetevők)

tésztához:
25 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
10 dkg cukor (nyers nád)
7,5 dkg vaj (ghí)
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
8 dkg tejföl (GMO mentes szójajoghurt)
szükség esetén pár evőkanál víz

töltelékhez:
1,5 kg alma
5 dkg durvára vágott dió
10 dkg cukor (nyers nád)
2 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 cm friss gyömbér
5 dkg marék mazsola
1/2 citrom leve

kenéshez:
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. pucoljuk meg az almát, reszeljük durvára (tökreszelőn), majd adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a mazsolát, a szegfűszeget, a citrom levét és közepes lángon főzzük, amíg kissé megpuhul és a leve is elfő
2. amíg az alma fő, gyúrjuk össze a tésztát, a lisztet morzsoljuk össze a vajjal (lehet aprítóval is keverni), adjuk hozzá a cukrot, a sütőport, a tojást és a tejfölt, majd gyúrjuk össze a tésztát (ha túl száraz a tészta és nehezen gyúrható, akkor adjunk hozzá pár evőkanál vizet) és letakarva hűtőben pihentessük, amíg a töltelék kihűl (kb. fél órát)
3. vegyük ki a tésztát a hűtőből, osszuk két egyenlő részre és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 0,5 cm vékonyra, majd sütőpapírral béleljük ki a tepsit és fektessük le az alsó tésztaréteget
4. keverjük az almához a durvára vágott diót és a megpucolt, lereszelt gyömbért, majd terítsük el egyenletesen az alsó tésztalapon
5. nyújtsuk ki a maradék tésztát és terítsük le vele az almás tölteléket
6. verjük fel a tojást a kenéshez és egyenletesen kenjük le a sütemény tetejét, majd villával szurkáljuk meg
7. 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegített sütőben süssük aranybarnára (30-35 perc)

Praktikák:
- sima alma töltelékkel is finom
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült


Napi útmutató: "A hozzáállás egy egyszerű dolog, de amit tesz, az megváltoztatja a helyzetet." Churchill