Share/Bookmark

2011. január 9., vasárnap

Gulyásleves csipetkével

A gulyás, a pörkölt és a paprikás a magyar konyha alapjait képező ételek, sőt az elkészítési módjuk is annyira hasonló, hogy az elnevezésből nem is mindig derül ki, pontosan melyikről van szó.
Eredetileg a gulyást marhahúsból készítették, azonban felhasználható sertés és csirke hús is, ráadásul a mai gulyásleves nem is hasonlít a korai gulyáshoz (ami a mai pörkölt leginkább), azonban itthon és külföldön is méltán híres és kedvelt magyar jellegzetesség.

GULYÁSLEVES CSIPETKÉVEL 4 személyre (egészségesebb összetevők)

Leves:
50 dkg marhahús
1 db paradicsom
1 db erős paprika - opcionális
1 db (nagyobb) vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db (kisebb) zeller
4-5 db sárgarépa
1-2 db fehérrépa
70 dkg krumpli
3 teáskanál őrölt pirospaprika (jó minőségű)
1 teáskanál köménymag
só (természetes, nem finomított)
bors
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

Csipetke:

1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 kávéskanál só (természetes, nem finomított)
liszt (teljes kiőrlésű gabonából)

1. tisztítsuk meg és szeleteljük fel a húst 2-3 cm-es darabokra
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a paradicsomot, a krumplit és a zellert kockára, a répákat karikákra vágjuk, a fokhagymát apróra szeljük (az intenzívebb ízhatás érdekében reszeljük)
3. az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát csipet sóval (így könnyebben kiengedi a levét és ízét)
4. beletesszük a felkockázott paradicsomot, majd amikor kevés levet enged, hozzáadjuk a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát és összekeverjük
5. hozzáadjuk a húst, felöntjük 1,5-2 dl (tisztított) vízzel és fedő alatt kis lángon pároljuk
6. amikor a hús kezd puhulni (15-20 perc), hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és ízesítjük (só, bors, köménymag)
7. tovább főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, közben elkészítjük a csipetkét
8. a tojást a sóval és annyi liszttel összekeverjük, hogy rugalmas, lágy, de gyúrható tésztát kapjunk, majd egy tálra két új közé "csípve" kiszaggatjuk (elég akkora darabka, amit két ujjal lefedünk, mivel a levesben még dagadni fog)
9. amikor a zöldségek majdnem készre puhultak és a leves rotyog, tegyük bele a csipetkéket, majd összekeverjük (hogy ne ragadjanak össze)
10. főzzük tovább addig, amíg a csipetke is megpuhul

Praktikák:
- ha híg lett a leves, tehetünk bele 1-2 evőkanál paradicsom pürét (ne túl sokat, mert savanykás lesz az íze a levesnek)
- a krumplit és a zellert próbáljuk azonos méretűre vágni, illetve válasszunk "rúd" formájú répákat, így azonos átmérőjű karikákra tudjuk szelni, egyenletesebb a főzési idő és szebben is mutat a tányérban
- ha erősen készítjük, a paprikát egyben dobjuk a levesbe és tálalás előtt vegyük ki
- a képen látható leves teljes kiőrlésű tönköly csipetkével készült


Napi útmutató: "Csodálkozz és ámulj!" Doreen Virtue

2 megjegyzés:

  1. Fúúúúúúúúúúúúúj húúús! Vagy most ez nem számít? :)

    VálaszTörlés
  2. Bizony :-) Ha megnézed, ez januárban publikált (egyébként decemberi) recept. Nem lenne méltó megtagadni a múltunkat, melynek az is része volt, hogy gyakrabban került hús az asztalra. Sőt, nagy ritkán ma is kerül, pl. hal...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...