Tárkonyos csirkeragu leves

Írta: Memi szombat, szeptember 11, 2010
Főként borongós, esős, hűvös időben lélekmentő egy forró leves, szinte azonnal érezhető, ahogy felmelegíti a testet, majd a lelket.

TÁRKONYOS CSIRKERAGU LEVES (egészségesebb összetevők)

1/2 csirkemell filé (szabadtartású)
1 nagyobb, vagy 2 kisebb sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 marék zöldborsó
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű)
2 dl tejföl
tárkony
olívaolaj (extra szűz)
csipet só (természetes, nem finomított)
tört bors (lehet vegyes -piros, zöld, fekete- is)

1. csirkemellet apró kockára szeljük
2. répákat felkarikázzuk
3. felkockázott hagymát kevés olajon, csipet sóval, borssal üvegesre párolunk
4. rádobjuk a csirkemellet és pároljuk amíg enyhén kifehéredik
5. beletesszük a répákat, borsót
6. felöntjük vízzel, bőven fedje el az összetevőket
7. csipet tárkonnyal fedő alatt főzzük
8. összekeverjük a tejfölt a liszttel és 2 evőkanál vízzel (így könnyen csomómentesre keverhető)
9. ha a zöldségek megfőttek, lehúzzuk a tűzről a lábost és belekeverjük a tejfölt
10. újabb adag tárkonnyal összeforraljuk a levest (ízlés szerint adagoljuk a tárkonyt, mi sok-sok fűszerrel szeretjük)

Praktikák:
- lehet hús nélkül is, csak zöldséggel is nagyon finom
- ha nincs fehérrépa helyettesíthető egy darabka zellerrel is
- a tejfölt és a lisztet egy nagy bögrében szoktam összekeverni kevés vízzel, rögtön miután felöntöm vízzel a levest, így csomómentes lesz mire használni kell
- a tejfölös keveréket csak úgy szabad belekeverni forró ételbe, hogy a lábost a tűzről lehúzzuk, majd a bekeverést követően újra mehet a tűzre