Citrushéjak tartósítása

Írta: Memi kedd, február 10, 2015
Többféle módon próbáltuk már a citrusok héját tartósítani, tettünk el szirupban, szárítottuk reszelve, de igazából nem tudta már azt az intenzitást ízben, aromában, mint frissen.

Egy nap épp akciós volt a kezeletlen héjú(*) citrom, így egy kisebb kereskedelmi mennyiség érkezett haza velünk. Többször jártunk már úgy, hogy mire eljutottunk volna a héj tartósításáig, addigra megromlott, azonban ennél a mennyiségnél nem akartunk kockáztatni. Mivel épp rohanásban voltunk, arra jutottunk, hogy gyorsan lereszeljük, betesszük a fagyasztóba és ha lesz idő folytatjuk...

Következő sütemény készítése alkalmával jött a felismerés, hogy a citromhéj a fagyasztóban maradt, sebaj meglátjuk, így mit tud. Óriási örömünkre pont olyan volt, mintha frissen reszeltük volna, így megszületett az elhatározás, ezesetben a legegyszerűbb a legjobb alapon: mostantól csak így tesszük el.
(*)Ha a citrusok héját is felhasználjuk, akkor kizárólag kezeletlen héjú gyümölccsel tegyük. Mivel hosszú az út a szürettől a fogyasztóhoz kerülésig, ezért gombaölő vegyszert tartalmazó viasszal kezelik általában a citrusokat. Mivel ezt az anyagot még alapos mosással sem lehet maradéktalanul eltávolítani, ezért ezek héját ne használjuk fel. Fontos, hogy a kezeletlen héjú citrusokat is alaposan mossuk meg felhasználás előtt.


CITRUSHÉJ TARTÓSÍTÁSA

kezeletlen héjú citrus
nejlonzacskó

1. mossuk meg alaposan a citrus, majd a kis lyukú sajtreszelőn reszeljük le úgy, hogy a lehető legkevesebb fehér rész kerüljön bele
2. tegyük tiszta nejlonzacskóba, zárjuk be és tegyük a fagyasztóba
3. felhasználáskor törjük egy darabot belőle és a maradékot tegyük vissza a mélyhűtőbe